Video

Q&A #1 Emissiehandel; hoe werkt het?

Gaat CO2 uitstoten nu echt duur worden? Arnold Mulder legt uit hoe het emissiehandelssysteem in elkaar zit!

Geplaatst op 9 mei 2019

Grote bedrijven die vele tonnen CO2 uitstootten voelden daar jarenlang weinig van in hun portemonnee. Daar lijkt verandering in te komen nu het Europese Emissiehandelssysteem (EU ETS) flink is aangescherpt; de prijs van CO2 is recent hard omhoog gegaan.

Hoe sneller de industrie de beschikbare emissierechten verbruikt, hoe hoger de prijs zal worden. Consumenten kunnen de prijs nu echter ook eenvoudig een zetje geven. Om beter de begrijpen hoe dat in zijn werk gaat spreken we met expert Arnold Mulder, Sector Banker Energie bij ABN AMRO, die op de ETS markt in Europa promoveerde.

Wat zijn emissierechten?

Emissierechten geven bedrijven het recht om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. De CO2-prijs wordt bepaald door samenspel tussen de vraag naar emissierechten vanuit de industrie, en het aanbod aan rechten vanuit de overheid. Het aanbod van rechten is niet onbeperkt, maar heeft een plafond dat gelijkstaat aan de totale toelaatbare CO2-uitstoot, de zogenaamde ‘cap’. De cap is zodanig vastgesteld dat de EU haar reductiedoelen voor de industrie zal halen. Het goede nieuws is dat je als consument ook steeds meer invloed kunt uitoefen op dit systeem, door rechten uit de markt te halen met de tool COzero.

COzero in de praktijk

In januari haalde ABN AMRO voor nieuwe klanten die een zakelijk rekening openden een emissierecht uit de markt met tool COzero. Ook bezoekers van het meest duurzame festival DGTL konden in april dit jaar voor het eerst emissierechten kopen voor reis van en naar het festival. Benieuwd hoe dit precies werkt? Bekijk deel #1 van deze Q&A met Arnold Mulder en leer over de ins en outs van het emmissiehandelssysteem.