English

Circl.ART

Circl.ART is de projectruimte van de ABN AMRO Kunstcollectie in het paviljoen, waar je kennis maakt met nieuwe ontwikkelingen in de kunst. De werken in Circl.ART prikkelen de verbeelding en spelen in op maatschappelijke en actuele thema’s. Met vier keer per jaar wisselende tentoonstellingen bieden we een podium aan talent, onder meer als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs.

Nu te zien in Circl.ART - Artist's Impression

Portretfotograaf Koos Breukel (Den Haag, 1962) wordt gedreven door nieuwsgierigheid naar mensen. In zijn studio in Amsterdam ‒ en op locatie ‒ portretteert hij de meest uiteenlopende figuren, van vrienden, familie en collega’s tot politici en buurtbewoners. Breukel heeft daarbij een fascinatie voor kunstenaarsportretten. Van die portretten wordt nu in Circl.ART een selectie tentoongesteld, van zowel nationale als internationale kunstenaars. Breukels fascinatie voor kunstenaars loopt als een rode draad door zijn werk en ontstond vanuit zijn nieuwsgierigheid naar de mens achter een kunstwerk. Kun je aan het portret van een kunstenaar iets aflezen over zijn of haar werk? Beïnvloedt het portret van de kunstenaar de manier waarop je naar het werk kijkt?

Breukel vraagt regelmatig aan kunstenaars om voor hem te poseren. Elke foto is het resultaat van een ontmoeting, een gestold moment tussen de geportretteerde en hemzelf. Hoe die ontmoetingen verlopen, is onvoorspelbaar. Er kan een energie ontstaan, een uitwisseling, die als meerwaarde in het beeld blijft zitten. Maar het kan ook botsen of tegenvallen en ook dat is af te lezen aan het resultaat. Soms zegt zo’n foto daarom net zoveel over de geportretteerde als over de fotograaf.

ABN AMRO kunstcollectie in Circl

Naast Circl.ART is er in het souterrain van Circl een vaste collectiepresentatie te zien met topwerken uit de ABN AMRO kunstcollectie. Werk van jong en aankomend talent is gecombineerd met dat van bekende, meer gevestigde kunstenaars. De keuze van de werken is losjes gegroepeerd rondom het thema ‘circulariteit’ en de voortdurende spanning tussen natuur en cultuur. Dat varieert van het hergebruik en de artistieke toe-eigening in het werk van Marijn van Kreij tot het gebruik van bestaande materialen in Remy Jungerman’s ‘Communication Tree’. En van de documentaire foto’s van Henk Wildschut, die op liefdevolle wijze de noodgedwongen oervorm van het circulaire bouwen in beeld brengt, tot het werk van Roland Schimmel, die natuurverschijnselen naar zijn hand zet.

Historische collectie komt tot leven

In het souterrain is hergebruik van materialen een belangrijk thema. Zo wordt de kunst in Circl gecombineerd met historisch meubilair, kluizen en waardepapieren uit de historische collectie van de bank, die in deze context een nieuwe betekenis krijgen. Tussen circulariteit en kunst zijn veel verbanden te leggen. Kunstenaars weten onconventionele verbindingen te leggen, durven te dromen en voelen als seismografen van onze tijd eerder aan wat er in de wereld speelt. Een vooruitziende blik en een vrije manier van denken liggen aan de basis van de circulaire economie.

Je kunt de collectie vrij bezichtigen tijdens de openingstijden van Circl.

Volg de gratis kunstrondleiding

Kom alles te weten over de kunstcollectie in Circl!
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.