PaaS

Pop-Up Store

Tiny Library | Julie Munneke

Tiny Library is het grootste circulaire platform voor baby en kinderproducten. Voor een vast bedrag per maand hebben ouders alle producten in huis voor de juiste fase van hun kindje. Dit bespaart niet alleen veel tijd, geld en opslag, het is ook nog eens duurzaam.

Ons huursysteem is vergelijkbaar met spullen uitlenen aan vriendinnen en vrienden. Op deze manier wordt hetzelfde product steeds door iemand anders gebruikt. We repareren onze producten wanneer een onderdeel niet meer voldoet. Op deze manier gaan producten langer mee. We vinden het belangrijk dat onze producten gemaakt zijn van duurzame materialen en natuurlijke materialen waarbij de impact op het milieu zo klein mogelijk is. We hergebruiken goed werkende onderdelen van kapotte producten. Wanneer producten niet meer verhuurd kunnen worden, zorgen we dat deze gerecycled worden.

Veel babyproducten kun je maar kort gebruiken, waardoor deze vaak liggen te verstoffen in de berging. Een co-sleeper bijvoorbeeld is vaak niet langer dan zes maanden gebruikt. Doordat we onze producten te huur aanbieden, kunnen we meerdere mensen blij maken met hetzelfde product. Op deze manier hoeven er uiteindelijk minder producten geproduceerd te worden. Hierdoor raken grondstoffen minder snel uitgeput, verlagen we de CO² uitstoot door productie en transport en verminderen we waterverbruik.

BIYU | Frans Walter Biegstraaten

BIYU is ‘s werelds eerste membership platform voor producten. Voor een vast bedrag per maand heb je onbeperkt toegang tot 100+ premium producten. Van boormachines tot ladders en van keukenmachines tot speakers. Voor iedere klus en ieder moment.

Wij bieden memberships aan op producten die je te weinig gebruikt om te kopen of wel koopt en vervolgens niet gebruikt. Spullen veroorzaken de meeste vervuiling. Door te gebruiken in plaats van te kopen besparen we een hoop bronnen. Al onze producten zijn van topkwaliteit, hierdoor gaan ze extra lang mee. Ook onze processen voeren we met respect voor onze planeet uit. Zo bezorgen we met elektrische bakfiets en doen we preventief onderhoud. We repareren kapotte producten en vervangen onderdelen als dat nodig is.

Chainable | Simon Rombouts

Chainable is een producent van circulaire en modulaire keukens voor de zakelijke markt; we zetten een ketenverandering in gang met ons unieke Kitchen-as-a-Service concept. Chainable streeft naar een duurzame wereld zonder afval. Een wereld waarin de keten gesloten is en de menselijke druk op ecosystemen is geminimaliseerd.

Dat doen wij door het maken van circulaire, modulaire en losmaakbare keukens, die niet alleen volledig herbruikbaar zijn maar óók nog eens van hergebruikte materialen gemaakt zijn. Onze keuken is zo 82% circulair en verbruikt 47% minder plaatmateriaal. Doordat we een innovatief businessmodel aanhouden – Kitchen-as-a-Service- kunnen we ten alle tijde grip houden op de materialen in de keuken, wat een win-win oplevert voor de planeet, onze klanten en de toeleveranciers!

Swapfiets | Richard Burger

Swapfiets is ‘s werelds eerste ‘bicycle as a service’ bedrijf. Het concept is vrij eenvoudig: voor een maandelijks vast bedrag hebben Swapfiets-leden altijd een werkende fiets. En zijn er onverhoopt problemen, dan wordt de tweewieler binnen 48 uur gerepareerd of direct vervangen zonder extra kosten. 

Juist doordat we een PaaS-model hebben, kunnen we ook werken aan onze ambitie om tegen 2025 volledig circulaire fietsen op de weg te hebben. Want het stelt ons in staat (en dwingt) ons om te leren van onze ontwerpen en deze te verbeteren. Dit doen we overigens samen met experts en suppliers die we, met dank aan ons PaaS-model, toegang kunnen bieden tot de kennis en data die we verzamelen aan de hand van onze ruim 260.000 members.

Het is fantastisch om vervolgens te zien hoe producten die ontworpen zijn om lang mee te gaan, voordelen opleveren voor onze members, ons als bedrijf én de planeet.

Bedzzzy | Lisette Lamberts & Anne Westerik

Slapen is heerlijk. Daarom verdient jouw slaap al onze aandacht. Waar je op slaapt, hoe het is gemaakt en wat ermee gebeurt als je erop uitgeslapen bent. Elk jaar worden in Nederland 1,5 miljoen gebruikte matrassen weggegooid en verbrand. Dat is een stapel zo hoog als 1.000 keer de Eiffeltoren. Van die gigantische stapel waardevolle grondstoffen blijft niks over. Dus besloten we een honderd procent recyclebaar matras en bed te ontwikkelen.

Bedzzzy heeft één heel goed duurzaam matras en bed. Een pocketvering matras dat perfect op jouw lijf aansluit. Dat optimaal ventileert. Dat geen troep in zich heeft. En, dat tot in jouw slaapkamer wordt thuisbezorgd. Zodat jij heerlijk kunt slapen. Wil je bij ons een matras huren dan betaal jij een vaste prijs per maand. Gebruikte matrassen en bedden halen we aan het eind van de abonnementsperiode bij jou thuis op. Van de materialen maken wij weer gloednieuwe matrassen en bedden. Zo garanderen we jou slaapkwaliteit en de wereld circulariteit. Zonder geregel of gedoe.

Onze fabriek staat trouwens gewoon in Nederland; Bedzzzy-matrassen en -bedden worden ontwikkeld door Koninklijke Auping. We besparen zo heel wat transportkilometers. En onze medewerkers krijgen eerlijke, Nederlandse lonen. Beter slapen is geen ver-van-je-bedshow meer.

Bedzzzy werkt met circulaire slaapabonnementen. Hiermee schudden we beddenwereld flink op: we willen goed slapen voor iedereen mogelijk én betaalbaar maken. En dankzij deze leaseconstructie houden we de materialen dichtbij; ze komen na gebruik bij ons terug, zodat wij ze kunnen recyclen. Daar maken we weer gloednieuwe matrassen en bedden van. Zo garanderen we jou slaapkwaliteit en de wereld circulariteit. Bestellen (of verlengen!) doe je eenvoudig online, je stelt je abonnement samen en wij bezorgen het tot in je slaapkamer. Zo profiteert de consument van eenvoud, gemak en snelheid en dringen wij onnodig afval nacht voor nacht terug.

Reflower | Ellyne Bierman

Ellyne Bierman richtte in januari 2020 de duurzame bloemenbieb Reflower op. Haar bedrijfsmissie: minder verse bloemen in laten vliegen en weggooien. Met haar ‘Flowers-as-a-Service’ neemt ze deel aan de circulaire economie, met kunstbloemen in de hoofdrol: van bezit naar gebruik, op naar zero waste en structurele CO2-reductie. Reflower biedt een abonnement op kunstbloemen aan. Leden sluiten voor 20 euro per maand een abonnement af en kiezen op de website een vaas met bloemen uit, die op afspraak wordt bezorgd. Uitgekeken op de bloemen? Een nieuw boeket is snel besteld en bezorgd. Iedere wissel kost 15 euro. Zo maakt Reflower het simpel om gebruik te maken van een duurzamer alternatief voor iets moois en vrolijks in huis. Kunstbloemen zijn kostbaar en het is saai om altijd dezelfde bos op tafel te hebben staan, vandaar dat het product blijvende bloemen in een bijpassende vaas zich uitstekend leent om samen te delen. Flowers-as-a-Service.

BlueMovement

Via BlueMovement kan iedereen een abonnement nemen op Bosch huishoudapparaten. Refurbished of nieuw. Via dit slimme concept worden dure, duurzame en hoogwaardige Bosch apparaten voor iedereen betaalbaar. Want in plaats van hoge aanschafkosten, betalen klanten een vast maandbedrag. Verder zijn alle apparaten zuinig in gebruik. En zorgt BlueMovement ervoor dat ze na gebruik refurbished worden of gerecycled als de levensduur is bereikt. Gebruiken en doorgeven. Dat betekent minder afval. Daarnaast worden natuurlijke bronnen bespaard. En de bonus; het is superzorgeloos. Want BlueMovement regelt tiptop bezorging, installatie en zelfs reparatie en vervanging. Zonder hiervoor extra kosten te rekenen.