English
22 jun 2018 - 22 sep 2018
Event space

Circl.ART: Reservoir Bits

Monira Al Qadiri neemt je mee in haar reis op zoek naar antwoorden
Gratis, extern reserveren

De presentatie Reservoir Bits, van de Koeweitse kunstenaar Monira Al Qadiri (1983), is onderdeel van Get Lost – art route. Get Lost koppelt jonge, veelbelovende kunstenaars koppelt aan bedrijven op en rondom de Zuidas. Zo worden beiden – in de confrontatie – uit hun comfortzone getild en ontstaan er nieuwe perspectieven. De Get Lost - art route met kunstvormen in 13 openbare ruimtes laat je als bezoeker verdwalen. De werken prikkelen, zetten aan het denken. Het biedt de kunstenaars een breder podium en bezoekers van de Zuidas een kennismaking met nieuw talent. In deze tweede editie reflecteren kunstenaars op de ‘Code of Conduct’, de kernwaarden van een bedrijf.

De Koeweitse kunstenaar Monira Al Qadiri (1983) voert je met Circl.ART, de kunstprojectruimte van ABN AMRO, mee naar een raadselachtige wereld. Ondertussen stelt ze relevante vragen over aardolie, rijkdom, duurzaamheid en identiteit. Daarmee sluit ze aan bij een belangrijke kerngedachte van ABN AMRO, waarin de focus ligt op duurzaamheid en circulaire economie. De tentoonstelling verwijst naar aardolie als bron van rijkdom met als tegenstelling het feit dat het niet langer verantwoord is de aarde uit te putten. Wat betekent het voor de wereld als we deze fossiele brandstof vaarwel zeggen? En wat betekent dat voor Koeweit, dat niet alleen zijn welvaart, maar ook zijn identiteit aan aardolie ontleent?

Majnoon

Zonder kant-en-klare antwoorden en zonder een hard moreel oordeel te vellen toont Al Qadiri poëtische beelden die ons hierover laten nadenken. Ze presenteert boorkoppen als archeologische objecten die op magische wijze rondjes draaien. Het zouden sieraden kunnen zijn, maar hun beweging herinnert ook aan het boren, aan de aardolie waaraan we met de hele wereld verslaafd zijn en dus aan onze hebzucht. Die dubbele lading zit ook in Majnoon, een textiele sculptuur, luchtig en kleurrijk, gevormd naar een van de grootste olievelden ter wereld in het zuiden van Irak. Met de naam Majnoon (Arabisch voor gek) werd in 1975 verwezen naar de krankzinnige omvang van het gebied en de mythische status die olie inmiddels had gekregen. Voor Al Qadiri staat die naam ook symbool voor de absurde situatie waarin we zijn beland: de aardoliewinning, die bedoeld is om ons leven te verrijken, dreigt dat leven uiteindelijk ook aan te tasten.

Circl.ART – Reservoir Bits is tot 22 september op werkdagen vrij te bezoeken. Kijk voor de data van de kunstrondleidingen in de agenda.

 

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.