English
Kunst & Cultuur
11 sep 2017 - 1 nov 2017
Art space

Circl Art Space: Thomas Raat

Solopresentatie met nieuw werk speciaal voor Circl ontworpen
Gratis, extern reserveren

De nieuwe kunstprojectruimte Circl Art Space, op de vide van de eerste verdieping, is geopend. In deze kunstruimte vinden wisselende presentaties plaats en het is toegankelijk voor iedereen. We gaan van start met een solopresentatie van de Nederlandse kunstenaar Thomas Raat, met onder meer nieuw werk dat hij speciaal voor Circl heeft gemaakt. Behalve wisselende presentaties in Circl Art Space, is in de basement een groepspresentatie te zien zijn met werk uit de ABN AMRO kunst- en historische collectie.

Kunst is voortdurend in beweging. Kunstenaars weten onconventionele verbindingen te leggen, durven te dromen en voelen als seismografen van onze tijd eerder aan wat er in de wereld speelt. Een vooruitziende blik en een vrije manier van denken liggen aan de basis van de circulaire economie. Daarom biedt Circl Art Space een platform aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst: kunst die de verbeelding prikkelt en inspeelt op maatschappelijke en actuele thema’s. Tegelijkertijd bieden we kunstenaars een podium om een breed publiek te bereiken. Dat kunnen presentaties zijn van werk uit de ABN AMRO-collectie of van hedendaagse kunst met een focus op maatschappelijke onderwerpen als de circulaire economie.

Thomas Raat
Het werk van Thomas Raat bevindt zich op het snijvlak van beeldende kunst en design. Daarbij is hij steeds op zoek naar het kantelmoment, waarop toegepaste vormgeving kunst wordt en andersom. In zijn recente werk richt Raat zich op objecten uit zijn directe leefomgeving, zoals nachtkastjes en stoelen of elektriciteitskasten op straat. Hij onderzoekt in de vormgeving van deze objecten de overblijfselen van een avantgardistisch gedachtegoed.

In speciaal voor deze tentoonstelling ontworpen werk, stelt Raat een bijna futiel, maar essentieel alledaags object centraal: de paperclip. Het ontwerp uit 1835 heeft een iconische status in de moderne vormgeving. In zijn complexe eenvoud is het een voorbeeld van ‘gecomprimeerde vindingrijkheid’, waarin de functie optimaal wordt gecombineerd met de logica van de vormgeving. Deze perfecte symbiose tussen vorm en inhoud ziet Raat als een metafoor voor het artistieke denkproces van de zoektocht naar de juiste vorm bij een specifiek idee. De paperclip als symbool voor het juiste antwoord op de juiste vraag en voor het eurekamoment.

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.