28 mrt 2019 - 23 mei 2019

Eleven Women in Circl.ART

Helen Verhoeven, winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs, presenteert haar werk in Hermitage Amsterdam en in Circl
Gratis, extern reserveren

De achtste winnaar van de ABN AMRO kunstprijs, Helen Verhoeven, toont een installatie met tientallen nieuwe werken genaamd Schamerkat in Hermitage Amsterdam. Verhoeven reageert hiermee op De schatkamer!, de naastgelegen tentoonstelling met meesterwerken uit 25.000 jaar kunstgeschiedenis. In die collecties ligt de nadruk op schoonheid en creativiteit, wereldwijd en door alle eeuwen heen. Het inspireerde de kunstenaar tot het maken van een eigen, zeer diverse microverzameling die bestaat uit zowel grote als kleine schilderijen, glas-in-loodwerken, neonkunst, textiel, keramiek, stopmotionfilm en sculpturen. Maar met de woordspeling Schamerkat roept ze ook andere associaties op: de titel doet denken aan schaamte en schemer en de donkere kant van het bestaan.

In Circl is een tweede presentatie van Verhoeven te zien, getiteld Eleven Women. Daarin toont ze het veranderlijke beeld van de vrouw die afwisselend dader en slachtoffer is, maar ook lustobject, verleidster, moeder en madonna. In Verhoevens schilderijen, zijn de grenzen diffuus. Met deze presentatie bekijkt ze het klassieke en universele thema van het beeld van de vrouw vanuit een nieuw perspectief.

Helen Verhoeven

Helen Verhoeven (Leiden, 1974) studeerde aan het San Francisco Art Institute (1992 – 1996) en de New York Academy of Art (1998-2001). Daarna volgde ze een residency aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam (2005-2007). Verhoevens werk wordt getoond in nationale en internationale solo- en groepstentoonstellingen, in o.a. het Bonnefantenmuseum, Maastricht (2018), Statements Art Basel in Bazel (2018), het Centraal Museum, Utrecht (2017), de Saatchi Gallery in Londen (2013) en Wallspace in New York (2012). In 2015 voltooide ze een groot schilderij in opdracht van de Hoge Raad der Nederlanden. In 2010 werd haar de tweejaarlijkse Wolvecampprijs toegekend en in 2008 de Koninklijke Prijs voor Schilderkunst. Verhoeven woont en werkt in Berlijn.

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.