English
14 dec 2017 - 25 feb 2018
Event space

Expo: Defiant Gardens van Henk Wildschut

Een serie foto's van vluchtelingenkampen die vooral hoop weerspiegelen
Gratis, extern reserveren

Vanaf 14 december is in Circl.ART de solotentoonstelling Defiant Gardens van de Nederlandse fotograaf Henk Wildschut te bezoeken. Wildschut begeeft zich met zijn geëngageerde, documentaire fotoreeksen vaak midden in het maatschappelijk debat. In Defiant Gardens legt hij met een nieuwe serie foto’s van tuintjes in vluchtelingenkampen de pijnlijke tegenstrijdigheid van het bestaan van de bewoners bloot.

De tentoonstelling Defiant Gardens toont een selectie uit de foto’s die Wildschut heeft gemaakt in diverse vluchtelingenkampen in Jordanië, Libanon, Calais en Tunesië. Tuintjes verwacht je daar niet. Aangelegd op een plek waar je zo snel mogelijk weer vandaan wilt, vormen ze een pijnlijk tegenstrijdig beeld. Wildschut trof ze aan rondom de tenten en hutten die hij fotografeerde. Net als de potten met bloeiende planten, die soms al als stekje uit het thuisland Syrië waren meegenomen. ‘Zelfs in de woestijn voelen mensen de behoefte iets te laten groeien en te verzorgen. Het geeft ze houvast, een reden om door te gaan, en laat zien dat ze niet alleen slachtoffer zijn. Daarmee staat Defiant Gardens voor mij symbool voor hoop’, aldus Wildschut. De serie laat prachtig zien dat mensen ook in tijden van nood de behoefte hebben iets te laten groeien en te onderhouden en aandacht te geven aan hun persoonlijke leefomgeving.

Met de titel van de tentoonstelling verwijst Wildschut naar een onderzoek van de Amerikaanse landschaps- en architectuurhistoricus Kenneth Helphand naar tuinen die in erbarmelijke omstan- digheden worden onderhouden. Hieruit blijkt dat het fenomeen een lange geschiedenis kent. Er werden in de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld tuintjes aangelegd in nazi- en interneringskampen. En in de Eerste Wereldoorlog ontstonden ze zelfs naast de loopgraven. Juist dit soort tuinen brengt de relatie tussen mens en natuur in beeld. Ze ver- tegenwoordigen optimisme, schoonheid en leven in een tijd die vaak wordt gedomineerd door lelijkheid en vernietiging. Ook vormen ze een herinnering aan thuis en scheppen ze voldoening. Zelden was een tuin betekenisvoller.

Biografie
Henk Wildschut (Harderwijk, 1967) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1993-1997). Zijn documentaire projecten verschenen in verschillende fotoboeken, waaronder Ville de Calais (2017), Food (2013) en Shelter (2010). Naast zijn werk in opdracht voor kranten en tijdschriften exposeert Wildschut regelmatig in binnen- en buitenland. Zijn foto’s waren onder meer te zien in op het Festival of Political Photography in Helsinki, (2017), in het Museum of Modern Art in New York (2016), in Foam (2016) en het Rijksmuseum (2013), beide in Amsterdam, en in Museum Jan Cunen in Oss (2013). Wildschut ont- ving verschillende prijzen, waaronder de Arles Prix du Livre d’auteur 2017, de Dutch Doc Award (2011) en de Foto Kees Scherer Prijs (2009).

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.