ABN AMRO
Open Close
Maatschappij
Eergisteren, 18.00
Basement

Meaningful Movie Night: Burden of Peace

Iedere tweede maandag van de maand een filmvertoning die je raakt
Gratis, extern reserveren

Bij CIRCL zijn we dol op verhalen van veranderaars die de wereld een betere plek maken om te leven en werken. Filmmakers zijn meesters in het vertellen van deze positieve verhalen en wij geven ze graag een podium. We vertonen daarom bij CIRCL elke maand een indrukwekkende film of documentaire die je gezien moet hebben.

Maandag 19 februari om 18:30 gaan we van start met de eerste film, het met een Gouden Kalf genomineerde, Burden of Peace. Een documentaire over Guatemala ’s eerste vrouwelijke procureur-generaal Claudia Paz y Paz die strijdt tegen straffeloosheid. Zii vervolgt voormalige politieke leiders voor genocide. We hebben door deze film onbeperkte toegang tot Claudia’s avontuur vanaf het begin van haar termijn. Wees getuige van haar strijd tegen de straffeloze corruptie van misdaadbazen en politiek leiders. Dit epische verhaal over opoffering, oppositie, verandering en hoop wil je gezien hebben. Meld je aan door te reseveren, toegang is gratis. Alleen als je inschrijft en niet komt, betaal je 10 Euro “No-show fee” aan stichting Ninos de Guatemala. Je ontvangt dan een Tikkie van ons.

Het verhaal

Claudia Paz y Paz is sinds 2010 Guatemala’s procureur-generaal. Het land is verscheurd door geweld. Slechts 2% van de moordzaken wordt opgelost en de misdaden die tijdens de burgeroorlog zijn gepleegd blijven nog steeds ongestraft. De mensen van Guatemala hebben vertrouwen verloren in het rechtssysteem, maar Claudia is vastbesloten om de neerwaartse spiraal om te buigen. In de eerste twee jaar van haar mandaat blijkt ze boven verwachting succesvol te zijn. Het percentage opgeloste moordzaken neemt toe tot 35%. Voormalig dictator Ríos Montt wordt veroordeeld voor genocide. Claudia laat zien dat verandering mogelijk is. Haar succes kent ook een keerzijde. Dagelijkse doodsbedreigingen en een leger bodyguards herinneren ons aan de gevaren waarmee ze te maken heeft. Ze krijgt bijvoorbeeld haar zoon daardoor nauwelijks te zien. Zal het resultaat van haar werk de moeite en persoonlijke opoffering waard zijn?