woensdag 20 nov 2019, 00.00 - 00.00

Sustainable Urban Transitions

Slimme en duurzame steden zijn het antwoord op toenemende verstedelijking. Hoe komen we daar en wat kan het bedrijfsleven en de financiële sector doen om deze transitie te versnellen?
moritz-kindler-Hh3e1-hT8p0-unsplash

In samenwerking met

Logo ABN AMRO
PDZ

Onze steden groeien en die trend zet voorlopig stevig door. Hoe gaat die verstedelijking samen met de ambitie van Nederland om halverwege deze eeuw bijna geen CO2 meer uit te stoten? De leefbare stad - waar je prettig woont en werkt - is het doel. Hoe we daar komen ligt nog open. Hoe zorgen we er bijvoorbeeld voor dat het licht blijft branden en de verwarming aangaat wanneer dat nodig is? Of hoe gaan we om met de rigoureuze ommekeer op het gebied van mobiliteit die dichtbevolkte steden vereisen? Welke rol speelt technologie bij die transities? Luitser de podcasts hieronder.


Tijdens ‘Sustainable Urban Transitions’ staan onder anderen Joost Beunderman (ZeroZero), Cathelijne Hermans (Royal HaskoningDHV) en Richard Kooloos stil bij deze vragen. Gedurende de dag gaan de financiële sector, het bedrijfsleven en innovatieve startups met elkaar – en met jou – in gesprek om de stad van de toekomst samen vorm te geven! Praat jij mee?

Mobiliteit


Voertuigen die vaker stil staan dan rijden, steeds grotere files, opstoppingen in stedelijke gebieden en de luchtverontreiniging die dit tot gevolg heeft, vragen om een kordate aanpak. Franka Rolvink-Couzy, Head Sector Research ABN AMRO, zet uiteen waarom de vervoersmarkt voor een rigoureuze ommekeer staat. Daarbij gaat ze in op een oplossing met veel potentie: Mobility as a Service (MaaS). Dit is een vervoersabonnement waarmee je voor een vast bedrag per maand gebruik kunt maken van alle mogelijke vormen van deel – en openbaar vervoer. Waarom kan dit werken: bijna de helft van alle Nederlanders staat open voor MaaS!

Na de voorzet van Frank Rolvink-Couzy duiden verschillende experts uit het veld de ontwikkelingen op het gebied van stedelijke mobiliteit. Cathelijne Hermans (Royal HaskoningDHV) gaat in gesprek met Geert Kloppenburg.

Leveringszekerheid in een complexe energiemix

Vanwege de groei van hernieuwbare energie wordt het stroomaanbod steeds onvoorspelbaarder. Omdat de productie van met name wind- en zonne-energie niet constant is wordt het voor de netbeheerders moeilijker om de balans op het net te handhaven. Arnold Mulder, energie expert van ABN AMRO, vertelt waarom alleen een smart city kan garanderen dat het licht altijd blijft branden.

Naar aanleiding van zijn keynote gaan we onder andere met Martijn Pater, voorzitter van NDSM Energie, in gesprek over de opwek, levering en het verbruik van duurzame energie in een stedelijke omgeving. Zijn doel? Van de NDSM-Werf het meest duurzame en innovatieve bedrijventerrein van Nederland maken!

En verder…


Verder laten verschillende tech start-ups hun oplossingen voor de stad van de toekomst zien op het gebied van mobiliteit en energie. Zo zal Tom Selten van Lightyear vertellen waarom hun zonnecelauto – Lightyear One – het vervoersmiddel van de toekomst is en hoe die gebruikt dient te worden in het mobiliteitsecosysteem van 2030.

Na de lunch worden de onderwerpen verder uitgediept in verschillende break-outs. Aan het einde van de middag komen we weer bij elkaar voor een panel over hoe de financiële sector de transitie naar de duurzame leefbare stad van de toekomst kan versnellen.

Richard Kooloos, Director Sustainable Banking ABN AMRO, heeft de eer om de dag af te sluiten. Hij zal samen met Geert Kloppenburg de belangrijkste inzichten en acties van het congres bespreken voor hij het startschot geeft om na te praten bij de borrel!