English
Maatschappij
za 6 okt 2018, 11.00 - 16.00

Weekend Van De Wetenschap: de Maakplaats

Transformeer afval tot nieuwe spullen in de maakplaats én bouw je eigen wormenhotel!
Gratis, extern reserveren

Heb je wel eens gezien hoeveel spullen we thuis in de prullenbak gooien? Zonde vinden wij! Tijdens Weekend van de Wetenschap organiseren we allerlei leuke activiteiten over wat je met afval kunt doen. In de werkplaats 'Koek & Soopie' ga je met de Taartrovers aan de slag om van restjes brood, koffiedrab en oude kleding iets nieuws te maken. En wist je dat er hotels zijn voor wormen die gft-afval zoals appelschillen eten en er mest van maken? In Circl staat zo'n cool wormenhotel. Hoe dit precies werkt gaat Le Compostier uitleggen en je gaat zelf je eigen wormenhotel bouwen! Ook zijn er de hele dag afvalsafari's waarbij we op ontdekkingstocht gaan in Circl.

Thuis begint de voorbereiding al! Verzamel zo veel mogelijk oud textiel, oud brood, koffiedrab, grote emmers, oude glazen potjes met deksel en klein stukjes harde zeep die over zijn (wel alles schoon!) om mee te nemen naar Circl.

Wat gaan we doen?

Soopie (doorlopend 11.00 tot 16.00 uur)

Afval en zeep, het lijkt een gekke combinatie, maar wij laten zien dat het kan. We maken in de werkplaats helemaal zelf zeep van koffiedrab en geurstoffen als sinaasappelschillen, lavendel, of citroenschillen en rozemarijn. De korreltjes van koffie werken als een scrub maakt je huid schoon en zacht. Bovendien heeft koffiedik een neutraliserende werking, waardoor nare luchtjes verdwijnen. De sinaasappelschillen in de zeep zorgen vervolgens voor een mooie kleur en geur. Sinaasappelschil heeft ook een ontvettende kracht en het is goed voor je huid.

Zoete koek (doorlopend 11.00 tot 16.00 uur)

Vergeten brood, oude croissants en oud witbrood geven we een nieuw leven: we maken er koek van! Oud brood neemt heel goed smaken op en die stoppen we erin. We gebruiken appels die ‘over’ zijn en met kaneel, kardemom en suiker brengen we de appelkoek op smaak. Omdat in de schil veel appelsmaak zit is het zonde om ze weg te doen. Voor de dorst maken we daarom van de appelschillen een smoothie.

Ontwerp en maak je eigen schort (doorlopend tussen 11.00 en 16.00 uur)

Voor al dat gekokkerel, geklieder en geknoei is een schort wel handig. Met een schaar ga je uit oude lappen/spijkerbroeken, t-shirts of feestjurken een schort knippen. Met een zoomband plakken we de losse lappen eenvoudig tot een geheel. Of je kunt natuurlijk je eigen creatie maken!

Maak je eigen wormenhotel (11.00, 13.00 en 15.00 uur)

In deze workshop leer je alles over hoe het wormenhotel werkt en ga je zelf een wormenhotel maken met Le Compostier. De wormenpoep kun je weer gebruiken om plantjes te laten groeien, een hele duurzame manier van afval verwerken dus!

Afvalsafari’s

Om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 starten de afvalsafari’s. Er kunnen per safari 25 mensen mee, first come first served.

 

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.