Systeem perspectief

dinsdag 7 februari 2023

Hoe versnellen we dit jaar de transitie naar een volledig circulair systeem? We zitten er middenin: de grootste economische transitie van de moderne tijd.

Hoewel liefst een kwart van de Nederlandse economie al circulair is, moeten we de komende jaren drastische hervormingen doorvoeren om zicht te houden op de doelstelling van een volledige circulaire economie in 2050. We zitten middenin de kanteling naar een ander systeem.

Hoe schakelen we dit jaar door naar de volgende versnelling? Wie moeten er aan de bak en wat hebben zij nodig om de noodzakelijke veranderingen te kunnen doorvoeren? Waar loopt de huidige generatie pioniers tegenaan en hoe lossen ze dit op? We spreken economen, denkers en circulaire ondernemers.

 

Let op: Er zijn vandaag een paar sessies die tegelijkertijd plaatsvinden. Kies waar je je voor wil aanmelden.

13:30 - 14:30

Radicale innovatie in een crisissituatie

Wist je dat een bacteriekolonie sneller muteert wanneer zij onder druk staat? De wereldwijde crisissen stapelen zich op in ons voedselsysteem, de energievoorziening, beschikbaarheid van grondstoffen en vooral in de natuur. We moeten sneller innoveren voor een duurzame toekomst. Maar hoe doen we dat?

De workshop is vol, er zijn helaas geen plekken meer vrij. Het is ook mogelijk de training “Radicale innovatie in een crisissituatie” bij te wonen in De Groene Afslag. Klik op deze link voor meer informatie. 

In deze workshop inspireren we je met verschillende perspectieven op innovatie:

  • Systeemdenken: een systeem komt niet uit zichzelf in beweging maar bewaart liever de status quo. Hoe kan je wel verandering tot stand brengen? Aan welke knoppen kan je draaien om systemen in beweging te krijgen? Welke kansen ontstaan er dan?
  • Lessen uit de natuur: voorbeelden van innovatieve patronen zoals de oersoep, koraalriffen en bacteriekolonies onder druk.
  • Lessen uit ons eigen verleden: elementen uit de gedragspsychologie zoals de kracht van urgentie, de impact van angst, growth & benefit mindset
  • Moderne technieken als human centered design, lean startup en rapid prototyping om innovatie te bevorderen.

We helpen je om inspiratie te vertalen naar concrete acties, waarmee je direct aan de slag kan. Innovatie is uiteindelijk een kwestie van doen!

Je kunt dit programma alleen fysiek in Circl bijwonen.

14:30 - 16:00

Panel: Full Circle – Versnellen naar een circulair systeem

Nederland heeft als doel om het circulaire aandeel van de economie binnen zeven jaar te verdubbelen van 25% nu, naar 50% in 2030. Een gigantische opgave. Hoe gaan we dat doen?

Martijn Lopes Cardozo van Circle Economy zal het Circularity Gap Report 2023 presenteren. Hoe staat de globale economie er nu voor? En waar moeten we de komende jaren het hardst aan trekken om binnen de planetaire grenzen te blijven?

Daarover praten we door met een divers panel. Valérie van ’t Lam is als advocaat en partner milieurecht bij Stibbe expert op het gebied van Europese wet- en regelgeving. Gijs Diercks is onderzoeker bij DRIFT en past inzichten uit de transitiewetenschappen toe op de praktijk.

Mark Frederiks, directeur van Amped en Local2Local is op vele fronten in de circulaire praktijk actief. Sonny Duijn is als sectoreconoom bij ABN AMRO gespecialiseerd in circulariteit vanuit het perspectief van de bank.

Peter Gersen is co-founder van Ex’tax en pleit voor een ommezwaai van het belastingsysteem waarin de belasting op arbeid omlaag gaat en die op natuurlijke bronnen omhoog.

Dat het anders moet is duidelijk. Dat het anders kan laten drie ondernemers zien. Zij vertellen hun inspirerende verhaal, delen best practices en nemen je mee in hoe ze de grote hordes op weg naar circulariteit hebben genomen.

16:30 - 17:30

Inspiratie Breakout – Regeneratief Voedselsysteem

In deze Inspiratie Breakout sessies neemt een expert of ervaringsdeskundige je mee in de laatste ontwikkelingen in zijn of haar aandachtsgebied.

Mark Frederiks heeft als directeur van Local2Local het doel om de relatie tussen consument en producent te herstellen. Door kortere regionale ketens wil hij boeren en burgers weer dichter bij elkaar brengen.

Op die manier kunnen we een einde maken aan het huidige systeem van steeds grotere volumes tegen steeds lagere prijzen. Mark heeft jarenlange praktijkervaring en zal je meenemen in de meest recente ontwikkelingen binnen de wereld van regeneratieve voedselsystemen.

Je kunt dit programma alleen fysiek in Circl bijwonen.

16:30 - 17:30

Inspiratie Breakout – Wet en regelgeving

In deze Inspiratie Breakout sessies neemt een expert of ervaringsdeskundige je mee in de laatste ontwikkelingen in zijn of haar aandachtsgebied.

Carolien Peeters schetst de meest recente ontwikkelingen van Europese regelgeving, zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive en de EU Taxonomie. Duidelijk is dat bedrijven zullen moeten rapporteren over de impact van hun bedrijfsvoering op mens en milieu (en impact van klimaatverandering op de bedrijfsvoering).

Denk hierbij aan materiaalgebruik, afvalstromen en mensenrechten. Een consequentie is dat financiers en business partners ook strengere eisen zullen stellen. Carolien Peeters is sustainability advisor bij ABN AMRO en is jouw ideale gids die je leert navigeren in het dynamische veld van doelen en regels.

Je kunt dit programma alleen fysiek in Circl bijwonen.

17:30 - 18:30

Netwerkborrel

Informeel napraten met bezoekers en sprekers in de gezellige sfeer van Circl.

Kom in contact met inspirerende pioniers, professionals en ondernemers in de circulaire economie. De meeste sprekers die eerder op de dag hebben deelgenomen aan de verschillende sessies zullen ook aanwezig zijn.

De ideale afsluiting van je werkdag, of even landen na één van de inspiratie breakouts eerder op de dag.

Je kunt dit programma alleen fysiek in Circl bijwonen.

Aanmelden

6 FEBRUARI TOT 11 FEBRUARI
Selecteer de programma’s hieronder waar jij aan wil deelnemen

Dinsdag

Systeem perspectief

Woensdag

Business perspectief

Donderdag

Circulair bouwen

Vrijdag

Persoonlijk perspectief

Verder