De Week van de Circulaire Economie 2023

Gestopt, gereflecteerd, gecorrigeerd en nu weer door!

Wat een week..! de Week van de Circulaire Economie 2023.

We kijken terug op een goedgevulde, succesvolle week met een interessant scala aan programma’s. We hebben met volle teugen genoten van alle sessies, de sprekers en het publiek. Op deze pagina blikken we samen met jou terug op de week, zodat we nog eventjes stil kunnen staan bij verschillende opmerkelijke momenten.

Pop-up tentoonstelling

Van koptelefoons tot bouwmatrialen: gedurende de hele week was de pop-up expositie van de Club van Circulaire Ondernemers te zien in Circl. Deze gepassioneerde club ondernemers wil van circulair ondernemen de norm maken.

Ellyne Bierman, oprichter van Reflower formuleert het zo: “We laten zien dat er al een hoop doeners zijn die werken aan systeemverandering. De tijd van voornamelijk netwerken en onderzoeken is voorbij en daarom leggen we de focus op de bedrijven.”

Systeem perspectief

Op maandag 6 februari werd de Week van de Circulaire Economie feestelijk geopend in Zwolle, en  op dinsdag ging ons programma van start in Circl. De middag begon met de sessie “Radicale innovatie in een crisissituatie” waarin tips en tricks werden gegeven om meteen aan de slag te kunnen gaan met innovatie.

In “Panel: Full Circle – Versnellen naar een circulair systeem” presenteerde Martijn Lopes Cardozo van Circle Economy het Circularity Gap Report 2023. De panelleden gingen hierop in, waarbij ook nog de belangrijke rol van de recent gevormde ABN AMRO Future Generations Board werd benoemd.

“De rol van een financiële instelling in de transitie is om sociale ondernemers te steunen door middel van financieringen. Het is belangrijk om daarbij niet te vervreemden van radicale ideeën, maar die juist te omarmen.”

– Gijs Diercks van Drift tijdens het Panel Full Circle – Versnellen naar een circulair systeem

In de breakout-sessies die volgden na het Panel, vertelde Mark Frederiks over kortere regionale ketens om de relatie tussen boer en consument te herstellen en was Carolien Peeters de ideale gids die het publiek leerde navigeren in het dynamische veld van doelen en regels.

Na deze sessies kregen gasten en genodigden bij de netwerkborrel en bijbehorend diner de gelegenheid om hun bevindingen van de dag met elkaar te delen. Én om connecties te leggen voor gezamenlijke stappen naar een circulaire toekomst.

Kijk de programma’s van de dinsdag terug!

Business perspectief

Voor het woensdagprogramma moesten we al vroeg uit de veren. De dag werd afgetrapt met drie sessies over het Product-as-a-Service (PaaS) model. In de intensieve sessies werden verschillende aspecten van het PaaS-model besproken en hoe PaaS succesvol ingezet kan worden in de business van de deelnemers.

RVO Nederland gaf tijdens de sessie “Financiële ondersteuning bij circulair ondernemen” advies over hoe een ondernemer financiële ondersteuning via hen kan krijgen. Tegelijkertijd was Circl de plek waar het nieuwe juridische kennisplatform Circulaw werd gepresenteerd tijdens het programma van Gemeente Amsterdam en Dark Matter Laboratories. Circulaw is het platform waarmee overheden meer en beter gebruik kunnen gaan maken van wet- en regelgeving.

“De volgende Minister van Economie moet een Minister van de Circulaire Economie zijn.”

– Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform tijdens de sessie Regie in de Circulaire Economie

Jacqueline Cramer was een populaire gast vandaag die niet in één maar in twee programma’s zat. Met haar brede kennis en jarenlange ervaring was zij de ideale spreker voor de programma’s “Duurzame Doorbraak: De keten om tafel”; en “Regie in de Circulaire Economie”.

We eindigden deze dag met “Grondstoffen op de balans”, waarin experts van het Impact Institute, Michel Scholte, Antoniya Grozdanova en Reinier de Adelhart Toorop, de kijker meenamen langs de eisen voor rapportageregels die de EU de komende jaren gaat voorschrijven aan grote en middelgrote bedrijven in het kader van CSRD.

Vandaag stond het bedrijfsleven centraal en werd er onderzocht welke kansen er liggen in ketensamenwerking en het Product-as-a-Service model. Zo werd de weg om de transitie naar een duurzame en circulaire bedrijfsvoering zo laagdrempelig mogelijk te maken tijdens deze dag uitgestippeld.

Kijk de programma’s van de woensdag terug!

 

Circulair bouwen

De donderdag was een themadag volledig gewijd aan circulair bouwen. Er werd gekeken naar de pijnpunten bij duurzaam en circulair bouwen, maar voornamelijk naar de voordelen hiervan. Ook werd er stilgestaan bij de mogelijkheden van het verduurzamen van bestaand vastgoed in het programma “Circulair Renoveren”.

Ondertussen werden achter de schermen onze gasten aan de tand gevoeld over hun vakkennis. Enkele sprekers werden geïnterviewd en werden gevraagd praktisch advies te geven, specifiek voor ondernemers. Er werden korte interviews afgenomen met onder anderen Jacqueline Cramer, Sonny Duijn en zoals op de foto te zien is Hans Hammink. Benieuwd naar het advies voor jou als ondernemer? Houd onze site in de gaten!

Na een technisch probleempje startte het laatste programma van de dag: “Oogst-tijd | 6 jaar CIRCL” vijf minuutjes later. Dat sloeg onze programmamaker Sjors Mineur niet uit het veld. Hij liet zich van zijn beste kant zien in de rol van moderator. Het thema van het gesprek was CIRCL, de geschiedenis en toekomst van het pand en de goede hoop dat er in de toekomst het gebouw CIRCL niet meer de enige in zijn soort zal zijn.

Kijk de programma’s van de donderdag terug!

Persoonlijk perspectief

De laatste dag stond in het teken van persoonlijke verandering. Op vrijdag was het dan ook tijd om zelf de handen uit de mouwen te steken. Het doel van de dag: tools en kennis verzamelen zodat je zelf positieve impact kan (blijven) maken. Mensen waren druk in de weer om tijdens de “Purpose Winter School” hun persoonlijke stappenplan te ontwikkelen. In de breakout-sessies konden mensen hun stappenplan aan elkaar voorleggen en bespreken.

“Ik liep bij de Purpose Summer School weg met datgene waar ik voor kwam: heel veel inspiratie, een nieuwe taal en inzichten om versnelling teweeg te brengen, te verbinden en ook om andere te kunnen inspireren.”

 

–  Josephine de Zwaan, toezichthouder o.a. Fairphone, Triodos Bank en register Code Sociale Ondernemingen | Non executive board member van Avans Hogeschool over de Purpose Summer School 2022

De dag, en daarmee ook de week, eindigde met een afsluitende borrel. Onze programmamakers Egidio Bundel en Joes Bos namen de rol van moderator op zich. Ze namen het publiek mee door de week en bespraken de highlights.

Ze eindigden met deze vraag aan het publiek: “In hoeverre weet je wat er nu moet gebeuren om de vraag naar circulaire producten en diensten toe te laten nemen.” De gasten hadden de mogelijkheid om een antwoord te kiezen op een schaal van ‘ik ben nog zoekende’ tot ‘ik weet wat er morgen moet gebeuren’. Vol zelfvertrouwen stapte het overgrote deel van het publiek in de richting van ‘ik weet wat er morgen moet gebeuren’.

Deze week laat zien dat zowel wij, als de sprekers en het publiek, de toekomst positief in zien en klaar zijn om nieuwe stappen te zetten richting een circulaire economie. En door!

Namens team CIRCL willen wij het Versnellingshuis, al onze partners en alle deelnemers bedanken voor deze inspiratievolle editie van de Week van de Circulaire Economie.

Tot volgend jaar!

De mooie foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Marlise Steeman.