English

4 tips voor een duurzamere kledingkast

Fashion Forward #1: Drie modeondernemers delen hun visie

De modesector staat hoog in de lijst van vervuilers.  Jaarlijks komen er 80 miljard nieuwe kledingstukken bij en tegelijkertijd gaan ieder jaar 140 miljoen items in de verbrandingsoven. Om nog maar te zwijgen over de slechte arbeidsomstandigheden waar mensen in deze sector dagelijks mee geconfronteerd worden. Kortom, de urgentie voor duurzame mode is overduidelijk. Daarom gaat de eerste avond van de programmareeks Fashion Forward, Gamechangers, over positieve verhalen van de modepioniers en geven we je praktische tips zodat jij duurzamere keuzes kunt maken. De drie modeondernemers die zich presenteren tijdens deze avond, hebben het lef om het radicaal anders te doen met duurzame mode.

Bert van Son, CEO van Mud Jeans: “Wij zijn van radicale transparantie”. Bij Mud Jeans vertellen ze het verhaal achter de jeans. Deze maand gaat het team naar Tunesië om het productieproces te filmen en ze delen alles op social media. Ze omarmen ook innovaties die processen duurzamer te maken, zo hebben ze een lasermachine voor slijtageplekken en zijn er geen pesticiden meer nodig. In 2013 introduceerde Mud Jeans Lease A Jeans, voor 7,50 euro per maand lease je een spijkerbroek en na een jaar kun je deze weer inleveren.

Jolijn Creutzberg, Oprichter Van Hulley: Van Hulley maakt van oude overhemden boxers, ook voor dames en kinderen. Als iets gemaakt is van je eigen overhemd is het al persoonlijk, maar het is ook de rode draad in het bedrijf. Bij elke bestelling ontvang je een kaartje van de vrouw die het gemaakt heeft. De boxers worden gemaakt in Groningen door 20 vrouwen die naast hun werk bij van Hulley een jaar lang 1,5 dag school en Nederlandse les krijgen.

Erik Toenhake, Eigenaar DutchSpirit: “Hoe kunnen we in de circulaire economie iets voor de massa maken in plaats van een paar ondernemers?” Bij DutchSpirit maken ze klimaatneutrale maatpakken. Er zit statiegeld op de pakken dus alles wat de deur uit gaat komt terug. Een maatpak leasen kan bij DutchSpirit ook, dus ook met minder budget kun je voor duurzaam kiezen.

Ben jij wat je draagt?

Elke dag staan we voor de kast om kleding aan te trekken. Gemiddeld hebben vrouwen 182 kledingstukken, mannen zo rond de 100. Van deze kledingstukken dragen we 20% ongeveer 80% van de tijd. Maar wat weten we eigenlijk van onze kleren? Moderator Marieke Eyskoot, sustainable lifestyle expert en auteur van De Goede Gids, neemt de proef op de som een onderwerpt het publiek aan een mini-onderzoek: ‘Waar let je op als je kleding koopt?’ ‘Hoeveel ongedragen kledingstukken hangen er bij jou aan de kast?’. Meer dan één derde van de mensen in de zaal koopt al duurzaam. Opvallend is dat bij het kopen van kleding een merk niet doorslaggevend is, het verhaal en prijskwaliteit verhouding zijn belangrijker voor de aanwezigen.

Op elke verjaardag krijgt Marieke dezelfde vragen; Wat kan ik zelf doen? Waar kan ik terecht voor duurzame mode?

Ze deelt met ons haar 4 ultieme tips:

  1. Minder kopen. Het klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar het is te gek verzekerd Marieke. Koop minder fast fashion en liever af en toe iets moois van goede kwaliteit, wat je met alles kunt combineren en veel gaat dragen.
  2. Minder én beter wassen. Onze kleding wordt niet meer zo vies. Minder vaak de wasmachine aanzetten en ook vaker kouder wassen helpt. Het water op temperatuur brengen kost de meeste energie.
  3. Support duurzame merken. Er zijn steeds meer sustainable brands, van maatpakken, jeans tot statement T-shirts, ze hebben allemaal een duurzame variant. Geef je geld daarom uit aan bedrijven die teruggeven aan de wereld. Wij hebben deze industrie gemaakt dus we kunnen ‘m ook veranderen!
  4. Recycle, leen, deel: Haal meer uit je kleding en probeer eens een kledingabonnement. In Amsterdam vind je fashionbibliotheek Lena’s Fashion Library. Of organiseer een kledingruilfeestje, verkoop oude kleding op Marktplaats, maar gooi het niet weg. Kleding is waardevolle grondstof.

Marieke Eyskoot sluit de avond af met een toepasselijke boodschap: Met welke acties je ook naar huis gaat, het gaat er om dat jullie plezier hebben met kleding. Mode is er om het leven te vieren!

Green Business Club Challenge

Voor wie niet alleen wil praten over duurzame mode is er de challenge Afvalue – van kast naar de bak. Een groep young professionals dook voor de Green Business Club Zuidas in verschillende afvalstromen en kwam op het idee om 40.000 werkenden op de Zuidas aan de duurzame kleding te krijgen. Van 9 tot en met 20 april kun je in Circl, en op 7 andere locaties, je afgedankte spijkerbroeken, versleten overhemden, oversized pakken en oude telefoons inleveren. Je krijgt dan meteen startkapitaal voor een duurzame jeans, pak of overhemd.

Bekijk de video voor de outfits van bezoekers en de take-aways van Jolijn en Erik. Zien we je bij Fashion Foward #2?

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.