Artikel

Circl in tijden van coronacrisis: ‘Hoe gaat het met jou?’

Een interviewreeks waarin verschillende Circl collega’s vertellen hoe zij omgaan met de crisis waarin we leven

Geplaatst op 31 maart 2020

Onze wereld staat compleet op z’n kop. Plotseling werken we thuis, wat in combinatie met het huishouden niet altijd handig is. Sommigen van ons zijn ook nog thuisjuf of -meester. En als je daarnaast ondernemer bent, loopt je emmer aardig vol. De enige constante factor in deze tijd: onzekerheid. Hoe gaan anderen hiermee om? En vooral: hoe houden ze de moed erin?

We staan er niet alleen voor. Door kennis en ervaringen te delen, wekken we creativiteit op. Die hebben we hard nodig om ons door deze crisis heen te slaan.

Merijn van den Bergh trapt af. Hij is al vanaf de bouw bij Circl betrokken: hij zette de exploitatie op. Sinds de opening mag hij zichzelf directeur noemen. Merijn is dus eindverantwoordelijk voor alles wat er binnen Circl gebeurt.

Samen met Beverly en hun twee kinderen Tom (11) en Lotte (9) woont Merijn in Roelofarendsveen, vlak bij Leiden. Maar zijn roots liggen in Brabant. Z’n Brabantse gezelligheid neemt hij overal mee naartoe, ook naar de werkvloer. Nu Circl gesloten is en de gezelligheid binnenshuis blijft, vroegen we hem: hoe gaat het, en waar houd je je mee bezig?

Een stuk minder contact met iedereen. Even wennen, of niet?

Dat is zeker wennen! Alles is veranderd: de kinderen zijn thuis, Beverly werkt bij een bloemenexporteur en heeft het zwaar, mijn moeder woont in het Brabantse epicentrum van de uitbraak en is bang. Niets is meer normaal, alles vraagt om flexibiliteit, creativiteit en vooral positiviteit. Ik mis de contacten en de dynamiek van de werkvloer, maar vooral ook van onze persoonlijke omgeving. Ik ben een gezelschapsdier, dus ik kan m’n ei nu niet helemaal kwijt.

Wel zijn we nu gezellig thuis met de kids, die we lesgeven. Het geeft echt een boost dat we deze tijd als gezin goed doorstaan. Natuurlijk ben ik bezorgd om mijn moeder. Gelukkig blijft ze zelf keipositief. Ze wil ook niet naar ons toe komen; haar leven en vriendinnen zijn daar en ze houdt zich perfect aan de opgelegde maatregelen. Lang leve Skype en andere online netwerken!

Onder het mom van ‘never waste a good crisis’: wat is voor jou de grootste kans die is ontstaan?

Op dit moment onderzoeken we binnen Circl hoe we onze boodschap en programmering online kunnen overbrengen. We willen geen misbruik maken van de situatie, maar op een positieve manier blijven communiceren met onze doelgroep. Ikzelf snak naar optimisme, en gun dat een ander ook. Zonder dat we onze ogen sluiten voor de enorme gezondheidscrisis.

Veel zieken en doden, aanstaande faillissementen en wellicht een flinke recessie. Hoe passen duurzaamheid en circulariteit volgens jou in deze situatie?

Mensen hebben nu echt wel iets anders aan hun hoofd dan CO2-emissie en circulariteit. Aan de andere kant laat deze harde reset je ook weer nadenken over hoe belangrijk gezondheid en een gezonde omgeving zijn. Als mensheid moeten we aanpassingen doen om dit soort epidemieën in de toekomst aan te kunnen. Misschien kunnen duurzaamheid en circulariteit hierin een rol spelen.

Wat zou jij alle ondernemers in Nederland mee willen geven om deze tijd door te komen?

Heb vertrouwen, en pas je waar mogelijk aan. Daarnaast wens ik ze heel veel sterkte, want het is niet niks om als ondernemer geen grip meer op je business te hebben. Ik hoop dat we er allemaal in goede gezondheid doorheen komen.

Hoe denk je dat je achteraf terug zal kijken op deze tijd?

‘We did it’! Maar ook: hoe gaan we ons in de toekomst opstellen tegen dit soort bedreigingen? Ik zal ze, met de wijsheid die ik nu heb, vanaf het begin veel serieuzer nemen. Tot nu toe bagatelliseerde ik dit soort uitbraken tot iets ‘van elders’. Nu blijkt dat dat niet verstandig was.

Denk je dat we binnen Circl anders zullen opereren na de coronacrisis?

Ik denk dat niets meer terug naar het oude gaat. En dat we straks nog meer waarderen waar we mee bezig zijn, waar we elke dag mogen gaan en staan. De aarde redt het wel. Wat de mensheid doet, bepalen wij.