English

Circulair inkopen: iedere stap draagt bij

Een praktijkcase van circulariteit toegepast - voor iedereen die circulaire economie wil versnellen

Duurzaam inkopen staat bij veel organisaties op de agenda, maar circulair inkopen was tot de realisatie van Circl nog onbekend terrein. Met de bouw van een circulair paviljoen startte een grote ontdekkingreis voor Procurement (inkoopafdeling van ABN AMRO), die twee jaar lang volop pionierden met circulair inkopen. Ook de leveranciers bedachten zich geen seconde en stortte zich  in dit nieuwe avontuur.

Right to copy, kennis en ervaringen zo veel mogelijk delen, is een leidend principe in Circl en de nieuwe economie.  Daarom besloot Procurement tot de publicatie van “De waarde van circulair inkopen”, een bundeling van de ervaringen en inzichten die zijn opgedaan met circulair inkopen. Doel van het verhaal is niet alleen vakgenoten te inspireren, maar iedereen die de transitie naar een circulaire economie wil versnellen. Het is ook een uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan over circulaire inkoop. Wat wij geleerd hebben, kunnen we samen als vertrekpunt gebruiken voor nog meer innovatie en versnelling naar een duurzamere wereld.

Samen bouwen aan een droom

Niet kosten, planning of techniek, maar vragen als: ‘Wat betekent circulariteit voor jouw organisatie’ stonden aan de basis. Door circulaire uitgangspunten voor het inkoopproces te kiezen sprak iedereen dezelfde taal. Vertrouwen, transparantie, samenwerking en communicatie, in het rapport lees je over alle zaken die bijgedragen hebben aan het succes van het inkooptraject en de leerpunten.

Het rapport is een co-creatie, veel partijen werkten samen om het te realiseren; procurement, leveranciers en experts op het gebied van circulair inkopen. Jacqueline Cramer, professor duurzame innovatie aan de Universiteit Utrecht,  startte vanuit de Amsterdam Economic Board, een community of practice over circulaire inkoop met 18 bedrijven. De lessons learned van het traject en dit rapport zijn onder andere gepresenteerd in deze Community of Practice waaraan ook ABN AMRO deelneemt.

We spraken Jacqueline onlangs over het belang van gezamenlijk kennis opdoen en ervaringen delen. Benieuwd wat de kracht is van een community of practice? Bekijk de video hieronder en houd de website in de gaten voor meer video’s met Jacqueline!

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.