English

Door yoga in verbinding met jezelf

Een interview over de drijfveren van Karianne Kraaijestein, oprichtster van Yogafest

Als je vaker in Circl bent geweest heb je het misschien al ervaren, wij stimuleren dat mensen met elkaar in contact komen en dat iedereen zichzelf kan zijn. Eén van de manieren om meer connectie met jezelf en anderen te krijgen is door yoga te beoefenen. Yogafest organiseert wekelijks verschillende yogalessen in Circl die je gratis kunt bijwonen. We spreken met Yogafest-oprichter Karianne Kraaijestein die zelf ook certificeerd yogalerares is. Haar missie is om mensen te helpen ontstressen, evenwicht vinden en te transformeren om ten volle te leven. Ze geeft praktische hulpmiddelen die gemakkelijk toepasbaar zijn. We vragen naar haar visie op Yoga, ontstressen en wat ze met Yogafest wil bereiken!

Waarom ben je met YogaFest gestart?

YogaFest is gestart als een yogafestival in 2014 in de Houthavens met het idee om yoga een breed publiek in aanraking te laten komen met yoga in al zijn facetten. Het festival heeft zich vervolgens verder ontwikkelt met workshops, teacher trainingen en yogalessen. Waarbij nog altijd de basisgedachte van verbinden, zijn en oefenen centraal staat.Het feit dat het leven zich in het hier en nu, niet morgen of gisteren, speelt een belangrijke rol bij Yogafest. Leren in het moment te zijn en weer in verbinding te komen met jezelf, de anderen, de maatschappij is essentieel om zo ruimte geven aan wie jij bent. Hierdoor creëer je vrijheid, wordt je authentieker en oprechter met wat je doet en daarmee ook gelukkiger!

Wat haal jij persoonlijk uit yoga?

Yoga geeft mij de tools en technieken om bij mezelf te blijven, te onderzoeken wat is en conditioneringen en verwachtingen te doorzien en achter me te laten. Dat kan zowel met fysieke yoga als de meditatieve facetten van yoga. Ik noem het een body, mind en heart onderzoek en connectie met de waarheid. Dat is niet altijd makkelijk en leuk maar wel bijzonder verrijkend en bevrijdend.

Er zijn veel soorten yoga, wat zijn de belangrijkste verschillen?

Yoga betekent verbinding; verbinding met jezelf, met de ander, de wereld en mogelijk het universum als dat is wat je zoekt. Er zijn binnen yoga verschillende manieren om daarmee aan de slag te gaan. Fysieke yoga is in het Westen de meest bekende yoga vorm. Hieronder vallen verschillende stijlen zoals hatha yoga, vinyasa flow, yin yoga, ashtanga, jivamuktu, iyengar en alle mengvormen die in de loop der jaren ontstaan zijn. Door het fysiek connecten met je lichaam en de verschillende fysieke houdingen bouw je flexibiliteit op, kom je jezelf tegen, leer je jezelf uit te dagen en is er even niets dan dit moment. Verder heb je ook nog meditatie zoals mindfullness, dat geeft inzicht in je patronen. Je leert je gedachten te aanschouwen zonder meegesleept te worden in de gedachten, emoties en sensaties en weer zelf de bestuurder te worden. Daarnaast heb je nog wat meer onbekendere vormen zoals Pranayma, ademhalingstechnieken waarmee je adem reguleert en filosofie of ook wel wisdom is ook een onderdeel wat onder yoga valt.

Als je begint met yoga, welke yoga raad je aan?

Dat is voor iedereen verschillend, er is geen goed of fout hier. Het is ontdekken en luisteren naar jezelf. In de praktijk zie je dat mensen vaak met de fysieke yoga of met meditatie starten. Afhankelijk wat je binnen de fysieke yoga zoekt, kies je een stijl waar je het meest daar aangetrokken wordt. Toch is het interessant dat juist als je altijd fysiek bent om eens een yin yoga te doen en als je juist iets meer pit kan gebruiken om dan een vinyasa flow te doen. Een goede leraar zal zowel de beginner als de gevorderde beoefenaar voldoende uitdaging bieden. Belangrijk is dat jij je prettig voelt in de les, welke vorm dat ook is en dat er ruimte is om te zijn wie je bent. Geen moeten en duwen dat doe je al voldoende. Dit is het moment om even te landen en contact te maken met jezelf, ook als je in de meest uitdagende positie zit of ligt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Yoga?

  • flexibeler en sterker lichaam en geest
  • verlagen stresshormonen en gevoelens van angst
  • kalmer en meer rust
  • algeheel beter gevoel
  • meer connectie met jezelf en met anderen
  • minder behoefte aan verdovende middelen
  • meer focus en creativiteit

Hoe kwam je bij Circl als locatie voor yoga?

Yoga is verbinding en ook bewustwording van jouw rol in deze wereld. In essentie is het be good and do good en dat is ook waar Circl voor staat. Circulair, gemeenschapszin en verantwoordelijkheid dragen. We zijn allemaal verbonden en afhankelijk van elkaar. Op het moment dat je dat beseft, realiseer je ook dat wat jij kan bijdragen loont.

In november wordt de week van de Werkstress georganiseerd, wat zijn jouw tips om stress te verminderen?

Als je nog geen fysieke yoga doet, kom een keer naar de les op maandag- of woensdagavond. Vind je het leuk om iets meer te weten van meditatie lees mijn blog op Hollistik, en wil je weten wat meditatie voor jou kan doen, kijk dan of de 7-weekse training wat voor jou is.

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.