ABN AMRO
Open Close

Geen behoud van status quo, maar net iets beter

“Droom groot doe realistisch”

Angstboodschappen over de situatie van de aarde brengen mensen niet in beweging. Inspirerende circulaire praktijkvoorbeelden en het delen van kennis en succesfactoren wél. Annerieke Douma, moderator van de NRC live reeks ‘Kracht van Circulair’, gelooft in een positieve benadering. Tijdens de vijf avonden in Circl gaan koplopers en toekomstdenkers in debat over trends, ontwikkelingen en de vraag hoe de circulaire economie een blijvende verandering teweeg kan brengen. De transitie in actie is volgens Annerieke de rode draad.

Ze heeft zelf een indrukwekkend CV en was met Social enterprise Circle Economy de drijvende kracht achter de campagne Nederland als circulaire hotspot tijdens het Europees voorzitterschap. Haar droom? Dat Circle Economy overbodig is in de toekomst, want dan is circulair de norm. We blikken met Annerieke vooruit op de reeks ‘Kracht van Circulair’. De eerste avond is 7 november.

Andere mindset

Eigenlijk hoeven we het bestaansrecht van circulaire economie al niet eens meer te bespreken. De transitie naar de circulaire economie is een systeemverandering. Ons economisch stelsel moet fundamenteel anders om ecologische en sociale welvaart te garanderen.De lineaire economie is gekoppeld aan het onttrekken van materialen uit de aarde en dat is geen houdbaar model. We hebben nu al 1,5 aarde nodig om te voorzien in grondstoffen.We moeten gaan omdenken. Het vraagt van ons allemaal een andere mindset. Bij bedrijven die bezig zijn met circulariteit zie je dat de cultuur verandert. Het is vooral een open houding die ik veel terug zie: niet bang zijn om te leren of te falen. Het open source ethos is leidend, we moeten van een competitieve houding naar vergaande vormen van samenwerking.

 De circulaire economie biedt een groot deel van de oplossingen om binnen de grenzen van de aarde te blijven.

Zonder samenwerking geen transitie

Samenwerking is het toverwoord in de overgang de circulaire economie. Met Circle Economy werken we aan concrete, schaalbare oplossingen met overheden, bedrijven, groot en klein, en de wetenschap. We hebben daarvoor sectorprogramma’s en een stedenprogramma ontwikkeld. In de bouwsector, een grondstof-intensieve sector, zoeken we samen met andere partijen naar oplossingen zodat circulair bouwen de norm wordt. Met ABN AMRO schreven we het rapport Toekomstbestendig Vastgoed Bouwen vol met concrete mogelijkheden om circulaire kansen te benutten. De mode-industrie is een andere grote vervuiler waar we mee om tafel zitten. Duurzaam financieren is een andere belangrijke pijler. Wat betekent het precies en hoe gaat het in zijn werk in de praktijk? In het finance programma zijn we met banken en investeringsmaatschappijen bezig om duurzaam financieren vorm te geven.

De tijd is rijp

Annerieke: “Vijf jaar geleden had nog vrijwel niemand oren naar de circulaire economie. Nu merk je dat er momentum is. Internationaal gezien zijn er een aantal belangrijke ontwikkelingen geweest. Het Klimaatakkoord twee jaar geleden heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de omslag net zoals de Sustainable Development Goals die in 2030 door de Verenigde Naties moeten zijn behaald. Een groot aantal van deze goals kunnen worden gelinked aan de circulaire economie.

Nederland circulair in 2050

De ambitie die Nederlandse heeft neergezet, een volledig circulaire economie in 2050, is heel belangrijk. Of het ook realistisch is vind ik lastig te zeggen, we zitten nu nog in de beginfase van de transitie. Hannie Vlug, directeur duurzaamheid Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, komt hier meer over vertellen tijdens de eerste avond in de reeks van debatten. In Nederland hebben we alles in huis om internationaal een koploperspositie in te nemen als het gaat over circulaire economie. Randvoorwaarde voor de circulaire economie is samenwerking. Met het Hollandse poldermodel zijn we al gewend om consensus te bereiken en vervolgens samen stappen te zetten. Met onze hoge bevolkingsdichtheid zijn wij als land al heel ver in slimme afvaloplossingen. We verwerken afval efficiënt en transformeren het steeds vaker tot grondstof. Nederland is op technisch niveau ver ontwikkeld en we zijn innovatief, dus we hebben alle ingrediënten in huis. We moeten dit meer benutten.

Consument drijft de verandering

Persoonlijk hoop ik dat mensen die de reeks bezoeken naar huis gaan met inspiratie om dingen anders te doen. De avonden moeten een bewustwording creëren waardoor mensen stappen nemen in hun werk- en privéleven. Het zit al in kleine dingen, zoals meer kopen op marktplaats, je spullen repareren en delen waarmee je al verschil maakt. Droom groot, doe realistisch. Als consument zijn wij bepalend in de transitie. Mijn enige leidende principe is, iedere dag weer kun je kiezen voor het behoud van status quo, of voor net een beetje beter, dan ga je toch voor net ietsje beter?