English

Nudge Global Impact Challenge 2018

Het programma voor de groene, impactvolle leiders van de toekomst!

Om écht duurzame verandering in de wereld te brengen heb je leiders nodig die dingen anders durven te doen. Nudge helpt professionals om impact te maken in organisaties. Leiderschap, duurzaamheid en impact, dat zijn de bouwstenen van de Nudge Global Impact Challenge dat de groene visionairen van morgen opleidt. Wij zijn als Circl trotse partner van de Nudge Global Impact Challenge 2018. Tijdens dit acht maanden durende programma worden internationale Young Impact Leaders uitgedaagd mee te denken aan oplossingen voor een duurzamere wereld.

Circl X Nudge

Naast de reguliere aanmeldingen, zijn er 20 wildcards te vergeven aan ambitieuze young professionals. Circl geeft één van die wildcards weg. Daarmee zorgen we ervoor dat we onze partnership met Nudge ook dit jaar continueren. Afgelopen jaar werd de Nudge Global Impact Challenge gewonnen door Sabine Oudt, Manager Social Impact Bonds bij ABN AMRO. Sabine deed mee met een plan een businessmodel achter de Sustainable Development Goals op te stellen waarbij het geld vrijkomt als het doel bereikt is. We vroegen haar in aanloop van komende challenge, hoe zij het vorige traject van Nudge ervaren heeft en naar haar visie op leiderschap.

Wat was voor jou de trigger om je bezig te houden met duurzaamheid?

Eigenlijk heb ik altijd duurzaam geleefd: ik ben als carnivoor vegetarisch gaan eten en probeer zoveel mogelijk veganistische keuzes te maken. Het voelt voor mij als de enige natuurlijke manier van leven. Zonder een duurzaam label erop te zetten. Nu ik over vlees praat, loopt het water me in de mond. Toch voelt het niet als opoffering, maar juist natuurlijk om vegetarisch door het leven te gaan. Ook in andere aspecten probeer ik mijn steentje bij te dragen: zo koop ik voornamelijk tweedehands kleding en als ik iets nieuws koop, is het een kledingstuk wat langer mee kan gaan en op een goede manier geproduceerd is.

Hoe kwam je op het idee om mee te doen met de Nudge Global Impact Challenge?

Ik had de Global Impact Challenge van Nudge al voorbij zien komen, maar ik was wat terughoudend om mijzelf in te schrijven. Op dat moment was het heel druk op werk en ik dacht er zijn allerlei leuke initiatieven, gaat deze challenge nu echt impact hebben? A life changing experience, zo omschreven ze het, maar ik was nog vrij skeptisch. Een collega attendeerde me toen op de challenge en gaf aan dat dit echt iets voor mij was. Dat was de bevestiging die ik nodig had en ik ging overstag. Gelukkig maar want het heeft me namelijk veel gebracht. En nu ik meegedaan heb, kan ik met zekerheid zeggen: het was een life changing experience.

Wat is het meest waardevolle wat de Nudge Global Impact Challenge je heeft gebracht?

Meedoen aan deze challenge heeft mij vooral veel vertrouwen gegeven. Vertrouwen in mijzelf, dat ik meer kan bereiken dan ik zelf denk. En ook meer zelfvertrouwen om mij uit te spreken over dingen die ik om mij heen zie, die volgens mij anders kunnen. Het heeft mij ook een optimistischer beeld van onze toekomst gegeven. Ik kan heel gedeprimeerd worden als ik denk aan de staat van de wereld, bijvoorbeeld als ik naar overconsumptie kijk en wat voor effect dit heeft. Tijdens de challenge was ik ineens omringd door mensen die dezelfde energie en passie hebben om een duurzamere maatschappij te realiseren.

Ik hoop dat de wereld snel op een manier wordt ingericht dat duurzaamheid voor iedereen de meest logische keuze is.

Dat duurzame keuzes moeten toegankelijker worden qua prijs bijvoorbeeld en niet alleen mogelijk voor een deel van onze samenleving.

Je mag je na het winnen van de Nudge Global Impact Challenge Best Global Young Leader noemen. Hoe denk jij zelf dat de leider van de toekomst eruit ziet?

Onlangs had ik een interessante sessie bij Nudge, waarbij een leider werd gedefinieerd als iemand die anderen in een positie zet om juiste keuzes te maken. Daar kan ik mij wel in vinden, ik identificeer mij niet met een andere type leiderschap dan dat van dienende leiders. Ik kijk dan niet naar leeftijd, meer naar bevlogenheid en positieve energie. Het belangrijkste is dat iemand vanuit passie handelt. Verder zie ik een toekomstige leider ook als een persoon die met hart, ziel en ratio een hele menigte in staat brengt om een andere richting op te gaan. Er zijn mensen die al deze ingrediënten in zich hebben, maar door de maatschappij niet persé als leiders worden gezien. Ellen DeGeneres, vind ik een voorbeeld van zo’n leider.

Het thema van de Nudge Global impact challenge is dit circulaire economie, wat denk jij dat key is om dit vorm te geven als leider?

De circulaire economie zie ik als de enige mogelijke toekomst en daarin is het voor leiders denk ik  belangrijk om lef te hebben. Het is een ongemakkelijk fase zo’n transitie, omdat de processen er veelal nog niet op zijn ingericht. Mijn tip is: Ga het gewoon doen, laat je niet weerhouden. Durf ervoor te gaan en laat je niet weerhouden doordat het nog niet allemaal staat. Iedereen kan leider zijn gewoon door iets actie te ondernemen,  en daarbij anderen in staat te stellen hun bijdragen te leveren aan een duurzamere wereld!

Meer informatie over de Nudge Global Impact Challenge lees je hier.

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.