English

Ontdek de mogelijkheden voor circulaire kerstdecoratie

Ook kerst kan je op een originele en duurzame manier vieren met circulaire kerstversieringen!
Circl restaurant
10 december 2018

Het is bijna kerstmis en in veel huishoudens staat de kerstboom al in volle glorie te schitteren in de woonkamer. Maar hoe duurzaam is dat? Begin januari eindigen veel van deze bomen helaas bij het groenafval… We zouden Circl niet zijn als we niet ook voor onze kerstdecoratie een duurzaam en circulair alternatief zouden hebben gezocht. Lees snel verder en laat je inspireren met duurzame, nieuwe ideeën!

 

De ‘circulaire kerstboom’
In plaats van een eenmalige kerstboom kan je ook kiezen voor oude/dode fruitbomen. Deze bomen zouden anders op de brandstapel eindigen, maar ze zijn ook mooi in te zetten als alternatief.

  • In het Restaurant, de Rooftopbar en de Events Space hebben we een aantal ‘kleine’ 25 jaar oude appelbomen die de boer helaas onvoldoende vruchten opleverde. Ze noemen dit type appelboom ook wel ‘laagstammen’ omdat ze niet groter worden dan ongeveer 2,5 meter. Deze soort krijgt na 3 jaar vruchten en na nog eens 20 jaar is hun levenscyclus afgelopen.

 

  • Bij de ingang hebben we een grote moerbei uit een tuin waarvan de eigenaar de boom helaas niet meer wilde. Aan het begin van de jaren 20 waren deze boomsoort heel populair in Nederland door de bijzondere kwaliteiten: de vruchten worden veel gebruikt in gebak en wijn, van de bast wordt papier gemaakt (Xuan-papier) en de bladeren zijn het enige voedsel voor zijderupsen.

 

 

Circulaire kerstdecoratie
Kerstboom of gewone boom, de echte kerstsfeer brengen de ballen en ornamenten in de boom. Hier kiezen we graag voor vintage hangers om ze een tweede leven te geven.

  • 1/3 van de hangers zijn oude vintage hangers. Omdat kerstballen verschillende lagen verf hebben (een spiegel-laag aan de binnenkant en een kleurlaag aan de buitenkant) kunnen deze niet worden omgesmolten tot iets nieuws. De enige manier van hergebruik is dan ook vintage hangers verzamelen.

 

  • Een deel van de vintage hangers komen van gezinnen uit heel Nederland. Deze hangers staan bekend om hun herkenbare vormen (denk aan de dennenappel, het klokhuis en het vogeltje). Velen zullen deze kerstvieringen herkennen van vroeger. Daarnaast heeft iedere hanger weer een warm verhaal van kerstfeesten waarbij deze gebruikt is. Zo komt een deel van de collectie van een gezin dat nog tijdens de DDR achter de Berlijnse muur heeft gewoond. Tijdens de weinige mogelijkheden om de grens over te mogen heeft het gezin af en toe een paar kerstballen in Tsjechië gekocht. Na de val van de muur is een deel van de hangers met de familie mee naar Nederland gekomen.

 

  • Een ander deel van de vintage hangers zijn verzameld bij kringlopen die goede doelen steunen. Zo is de decoratie niet alleen circulair door het hergebruik, maar steunt de aankoop ook nog eens goede doelen.

 

  • Alle verlichting van de kerstdecoratie bestaat uit led-lampjes. Led verlichting is energie efficiënter en gaan langdurig mee. En ook fijn: tegenwoordig zijn ze verkrijgbaar in mooie warme licht-tinten.

 

  • Inspiratie voor de kleuren van de decoratie hebben we gehaald uit het pand zelf. De kleuren in het Restaurant, de Event Space en de Rooftopbar zijn geïnspireerd door de vele gevulde wekpotten die er in het gebouw te vinden zijn. Zo matchen de kleuren in de rooftopbar bij de groentinten van het meubilair en het goudkleurige messing van de Circl lampen.

 

Extra tip:

  • Ben je op zoek naar iets nieuws? Vraag dan eens in je familie- en/of vriendenkring of iemand wil ruilen van kleur of hangers over heeft.
  • Heb je zelf hangers die je niet meer gebruikt? Breng ze naar de kringloopwinkel voor een tweede leven bij een andere familie.

 

DK Design

De decoratie in Circl is bedacht en uitgevoerd door DK design. DK design duo Dennis Kneepkens en Mick Stubbe staan internationaal op de kaart vanwege hun op maat gemaakte groene projecten. Of het nu gaat om een product lancering van een cosmeticamerk in China of een koninklijke bruiloft in het Midden Oosten, de ontwerpers reizen de hele wereld over. Onder hun klanten bevinden zich prestigieuze bedrijven als cosmeticamerk Valmont, het 7 sterren Burj al Arab hotel in Dubai en entertainmentbedrijf ID&T. Speciaal voor Circl maakten Dennis en Mick een uitstapje naar eigen land en ontwierpen een warme, circulaire Kerst.

www.denniskneepkens.nl

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.