TERUGKIJKEN: Biodiversiteit x Finance: Ecosysteemherstel in de praktijk
Voor grootschalig ecosysteem herstel zijn disruptieve systematische veranderingen nodig. Dit is een complex en langdurig proces. Gelukkig zijn een aantal organisaties al druk bezig om op internationale schaal samen te werken aan concrete actie.
Zo werkt Commonland aan landschapsherstel in o.a. Spanje, Zuid-Afrika, Australië, Nederland en India. Commonland werkt met 3 zones (natuurlijk, economisch en gecombineerd) en het 4 returns framework:
- return of inspiration
- return of social capital
- return of natural capital
- return of financial capital
Ook werken verschillende fondsen, zoals &Green, samen met bedrijven en NGO’s aan landschapsbescherming zoals het tegengaan van ontbossing.
Hoe gaat dit in zijn werk en hoe succesvol is dit? Kom in dit programma alles te weten over concrete voorbeelden van actie en hoe we deze initiatieven op kunnen schalen.
Moderator en journalist Frederique De Jong gaat in gesprek met deze gasten:
- Nanno Kleiterp, Chairman Supervisory Board &Green
- Jasper Bertels, Senior Landscape Finance Specialist Commonland
- Lidwin van Velden, Directievoorzitter Nederlandse Waterschapsbank
Kijk nu de uitzending terug!
Kijktijd: 60 min.
Ontdek meer

Hoe versnellen we de inzet van de financiële sector voor biodiversiteitsherstel?
Woensdag 15 december, 16.00 - 17.00

Ook in de financiële sector groeit het besef dat snel actie moet worden ondernomen voor het behoud en herstel van biodiversiteit. Dat vraagt om grote investeringen. Financiële instellingen moeten hierbij het voortouw nemen, zo stelt de werkgroep biodiversiteit van het Platform voor Duurzame Financiering. Deze werkgroep deelt plannen en goede voorbeelden in het rapport Biodiversity; Opportunities & Risks for the Financial Sector. Zo is het belangrijk dat financiële instellingen hun impact op biodiversiteit meetbaar maken en nieuwe investeringsmodellen ontwikkelen met aandacht voor biodiversiteit.