English

Zero Waste: 6 tips voor thuis

Kleine stappen naar een leven zonder afval

De eerste editie van onze zero waste-programmering trapten we af met twee bijzondere sprekers. Richard Serverin van RecyQ en Jessie Kroon van A New Zero. Richard richtte een onderneming op om afvalscheiding makkelijk te maken en motiveert buurtbewoners en bedrijven om samen afval om te zetten in waarde. In dit artikel zoomen we in op een zero waste lifestyle en hoe je hier zelf mee kunt starten met de tips van Jessie Kroon.

Fascinatie voor ‘afval’

Als klein meisje was Jessie al gefascineerd door de vuilniswagen die allerlei mooie spullen meenam en inmiddels verdient ze haar geld met afval. Samen met haar zus runt ze A New Zero, blogt ze over leven met zo min mogelijk afval op www.hetzerowasteproject.nl en adviseert bedrijven over afval verminderen. De echte trigger voor Jessie om een leven zonder afval te omarmen waren de signalen van de aarde: 90% van de vogels leeft met plastic in hun maag. Hoewel de eerste poging tot een zero waste lifestyle, de 30 dagen zonder-afval-challenge, mislukte zit Jessie nu met haar huishouden op een klein tasje vol met plastic per kwartaal. De grootste valkuil volgens haar is dat je niet ineens een omslag van 180 graden kunt maken. Klein beginnen is de sleutel tot succes! Zelf kun je ook met kleine aanpassingen impact maken in je eigen huishouden:

  1. Boodschappen

Jessie en haar zus brachten dagelijks een bezoekje aan de supermarkt voordat ze overgingen op zero waste. Nu gaan ze vaak maar 1x per week op pad naar de verpakkingsvrije-, biologische winkel of naar de markt. Daar kopen ze vooral seizoensgroenten, ongesneden brood, noten, dadels en fruit. Ze nemen altijd hun eigen (linnen) tasjes meevoor brood en groenten. Het merk Bag Again heeft handige herbruikbare tassen. Heb je geen verpakkingsvrije winkel in de buurt? Kies in de normale supermarkt dan liever voor één grote verpakking en koop onverpakte groenten en fruit.

  1. Keuken

De keuken van de zussen Kroon staat vol glazen weckpotten gevuld met droge ingrediënten als pasta, rijst en havermout. Jessie gooit door de nieuwe manier van boodschappen doen ook minder weg, de vergeten zakjes rucola in de koelkast zijn dan ook verleden tijd sind zero waste. De zussen maken ook veel meer dingen, die je niet onverpakt kunt kopen, zelf. Op hun blog vind je recepten voor tortilla’s van drie ingrediënten of bliss balls van havermout en dadel. Voor de restjes bedenken ze ook creatieve oplossingen, zo maakt Jessie van left-over bietjes vaak brownie taart. Wist je dat maar liefst 42% van voedselverpilling plaats vindt in huishoudens?

  1. Badkamer

We spoelen heel wat plastic door de gootsteen. In onze toiletartikelen zitten namelijk plastic microbeads zoals bijvoorbeeld de knapper-bolletjes in de tandpasta en de structuur in je scrub. Jessie begon in het badkamerkastje met het vervangen van de good old plastic tandborstel voor een bamboo exemplaar met haren van nylon. Jaarlijks belanden miljoenen tandenborstels bij het afval. Ook met shampoo hebben de zussen veel geëxperimenteerd. Ze hebben zelfs een tijdje no-shampoo omarmd, maar zelf hoedjes waren op een gegeven moment niet meer de oplossing. De verpakkingsvrije shampoo bar van Lush ligt nu in de douche van Jessie. Je make-up af halen gaat goed met pure kokosolie of bijenwas en niet te vergeten, herbruikbare wattenschijfjes.

  1. De kledingkast

In onze kleding zit ook veel plastic, vooral in stoffen als polyester en nylon. Met het wassen van polyester kleding blijven plastic microfibers achter in het water en de filters. Deze plasticdeeltjes komen overal terecht, in vissen, zeezout, maar ook in honing en bier. Jessie koopt sinds ze zero waste nastreeft alleen nog maar tweedehands kleding en duurzame merken. Let op stoffen als je kleding koopt en kies voor verantwoorde opties zoals biologisch katoen en tencel. Bij deze natuurlijke stoffen komen geen microfibers vrij bij het wassen, dus beter voor onze watersystemen. Panties van gerecycled plastic vind je bij Swedish Stockings tipt Jessie. Ook het repair-principe past goed binnen een zero waste lifestyle, door tassen en schoenen te repareren kun je de levensduur verlengen.

  1. Schoonmaakmiddelen

Het schoonmaakkastje is ook flink uitgedund in het zero waste huishouden van Jessie. Om schoon te maken is natuurazijn het grote wondermiddel. Met baksoda en citroen kun je de meeste schoonmaakklussen klaren en zelfs de wc ontstoppen. De was doet Jessie met kastanjes die ze weekt in kokend water. Hardnekkige vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon ossengalzeep of baksoda.  Geen kast vol met plastic flessen maar terug naar oma’s wondermiddeltjes!

  1. Uitgaan

Ook buiten’s huis hebben de zussen slimme tips om zero waste te blijven. Als Jessie naar festivals gaat, neemt ze haar eigen mason jar mee. Afhaalmaaltijden nemen ze mee in eigen bakjes. Jessie vertelt dat het in het begin heel erg wennen was. Maar inmiddels  passen zero waste principes toe op hun hele leven. Op vakantie gaan ze naar lokale supermarkten en biologische eettentjes.

Nieuwe gewoontes

Deze lijst met kleine dingen groeide voor Jessie uit tot een hele lifestyle. Het is vooral een kwestie van nieuwe gewoontes aanleren vertelt ze het publiek in Circl. Zo neemt ze altijd een linnen zakje of een netje mee als ze het huis uit gaat. Jessie drukt ons op het hart dat je als individu écht het verschil kunt maken.

“Als consument, burger of werknemer, met al je rollen geef je een signaal af. “

Stel dat niemand meer rietjes neemt, aan wie verkoopt de producent ze dan? Vraag bepaalt het aanbod! Jessie vertelt ons ook dat ze gelukkiger is geworden door de zero waste lifestyle omdat je positieve impact hebt. Op haar blog vind je recepten, een boodschappenkaart, tips, restaurants en plekken met zero waste mogelijkheden. Dus, no time to waste en kijk welke stappen jij kunt zetten!

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.