7 februari - 12 februari 2022
Week van de Circulaire Economie
Woensdag 9 februari
Themadag Business Transitie

Wil je de programma’s terugkijken? Klik dan hieronder op de naam van het programma of scroll naar beneden. 

Bedrijven spelen een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie. Om in die transitie met je bedrijf het verschil te kunnen maken voor je klant en de wereld moet je in staat zijn te veranderen. Deze dag staat in het teken van verandering binnen én vanuit bedrijven en hoe je daar als ondernemer het voortouw in kan nemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Download hier het actieboek en maak je eigen actieplan voor de toekomst.

 

09:00 Re-value | Minder werk, meer waarde – Circulariteit in een kenniseconomie

Bij een Circulaire Economie denken we eigenlijk automatisch aan kringlopen van materiële waarde. Maar hoe zit het met immateriële assets, zoals inzichten, ideeën en processen? In een kenniseconomie gaat ook kapitaal verloren. Denk bijvoorbeeld aan goede ideeën die zijn ontstaan tijdens een verloren aanbesteding/pitch. En we kennen allemaal de uitgewerkte jaarplannen en andere ideeën die op de plank blijven liggen. Maar het kan ook gaan om data die worden verzameld, maar niet (voldoende) gebruikt. Kortom, organisaties gaan niet altijd effectief om met human - en intellectual resources. Dit heeft o.a. als gevolg dat output slechter wordt, er mensen uitvallen en talent moeilijker te behouden is.

Kijk hier een samenvatting van de workshop terug:

Inspiratie uit de natuur

De natuur is hét voorbeeld van waardecreatie en effectief omgaan met resources. De 3,8 miljard jaar ervaring van de natuur leert ons dat je niet altijd harder hoeft te werken voor een beter (financieel) resultaat. Je kunt vaak meer (commerciële) waarde halen uit bestaande assets. En ballast loslaten.

Re-value helpt teams en organisaties meer waarde te halen uit minder werk. Het programma combineert Agile en Lean technieken, Circulair denken en voorbeelden uit de natuurlijke wereld (biomimicry). Ervaar de kracht van deze unieke combinatie van technieken tijdens de kennismakingsworkshop.

Let op: Er is plek voor 25 personen.

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
11:00 Circulair Ondernemen | De belofte van PaaS

Waarde toevoegen voor je klant, daar is het jou als ondernemer natuurlijk om te doen! Als circulair ondernemer doe je dat terwijl je zo min mogelijk natuurlijke waarde uit de aarde onttrekt. In het huidige lineaire economische systeem staan die twee nog op gespannen voet met elkaar. Maar in een circulaire economie niet. Hoe komen we op het punt dat wat goed is voor jou en jouw klant óók goed is voor de aarde? In deze talkshow bespreken experts en circulaire koplopers hoe belangrijk het businessmodel Product-as-a-Service (PaaS) is in de circulaire economie. Schrijf je in en laat tijdens de online talkshow horen of jij denkt dat PaaS de heilige graal onder de (circulaire) businessmodellen is!

Kijk het programma hier terug:

Pioniers Swapfiets en Fairphone

In deze talkshow onderzoeken we deze vraag aan de hand van twee aansprekende voorbeelden uit de praktijk. Te gast zijn Richard Burger [Swapfiets] en Ronald van Harten [Fairphone]. Zij reflecteren op hun circulaire ambities en de rol die het businessmodel PaaS speelt in het vervullen daarvan. Opvallend is dat ze beiden een volledig circulair product en keten nastreven maar een andere aanvliegroute hebben gekozen. Daar waar Fairphone zich primair heeft gericht op het ontwerpen van een zo duurzaam mogelijk product en PaaS daar nu onderdeel van maakt, zo heeft Swapfiets primair gekozen voor het inrichten van het PaaS model en is vanuit daar hun fiets gaan verduurzamen. Wat kan je leren van beide aanpakken? En heeft dat gevolgen voor het aantrekken van de benodigde financiering?

Finance werkgroep ‘Creëren gelijk speelveld Circulaire Economie’

In het tweede deel nemen experts Elisa Achterberg [Sustainable Finance Lab], Rob van Willigen [Hoofd PaaS Desk – ABN AMRO Bank] en moderator Hein Brekelmans [Hoofd Sustainable Finance Desk – ABN AMRO Bank] je mee in de laatste ontwikkelingen uit de werkgroep ‘Creëren gelijk speelveld Circulaire Economie’ – dé plek van het ministerie van I&W waar belangrijke spelers uit de Nederlandse financiële wereld samenkomen om te werken aan een gelijk speelveld voor circulaire ondernemers. Zij zullen je een update geven over hoe dat speelveld er momenteel uitziet en aangeven wat de kansen anno 2022 zijn voor PaaS ondernemers.

Hoe zat het ook al weer met PaaS?

Check hier de explainer van Rob van Willigen, ABN AMRO’s hoofd van de PaaS Desk, en leer wat PaaS is en hoe de bank kijkt naar dit circulaire businessmodel.

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
12:30 Sustainability voor ambitieuze MKB ondernemers | Nut en noodzaak van verduurzaming

Ben jij een ambitieuze MKB ondernemer met 10 – 250 medewerkers én heb je duurzame ambities voor jouw onderneming of bedrijf? Dan is deze workshop van Anne Wagenmans (SUSC) voor jou! In twee uur tijd leer je wat de belangrijkste elementen voor een duurzame businesscase zijn en ga je aan de slag met de Sustainability Roadmap voor jouw eigen bedrijf.

Dit programma is helaas niet beschikbaar om terug te kijken.

Ambitieuze MKB’er

Herken jij jezelf in de volgende uitspraken? Schrijf je dan snel in! Je bent een ambitieuze MKB ondernemer. Je bent onderdeel van de directie of senior management. Je bedrijf heeft 10 tot 250 medewerkers. Je wil een krachtige rol spelen in het verduurzamen van jouw organisatie. Je bent geïnteresseerd in de recente ontwikkelingen op het gebied van sustainability. Je bent enthousiast over innovatie en nieuwe business modellen. Je wil ervaren welke factoren bijdragen aan succesvolle impactvolle verandering.

In deze workshop

  • Krijg je heldere uitleg over wat een duurzame businesscase behelst;
  • Ga je in op wat de risico’s en kansen zijn van (niet) verduurzamen;
  • Leer je hoe je kan profiteren van verduurzaming en lange termijn waardecreatie;
  • Ontmoet je andere mkb ondernemers in een inspirerende online leeromgeving;
  • Spar met (financiële) experts over je vraag/ uitdaging.

“Anne, waarom moeten we meedoen met de workshop?”

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
13:00 PaaS Pop-Up Peergroup | Intervisie voor Product as a Service pioniers

Heb jij de ambitie om met jouw onderneming een PaaS propositie te ontwikkelen en loop je bij de uitvoering tegen uitdagingen of belemmeringen aan? Je bent niet alleen! Het PaaS businessmodel is namelijk heel anders dan lineaire modellen en dat brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Tijdens de PaaS Pop-Up Peergroup ga je met andere ondernemers die vergelijkbare challenges hebben in gesprek over jouw uitdaging met als doel om van elkaar te leren en elkaar te inspireren!

Besloten sessie - geen opname beschikbaar.

In de groep zullen ervaren PaaS ondernemers zitten en ervaringsdeskundigen op het gebied van financiering van ABN ARMO. Met de aanwezige kennis en het netwerk van de groep is de kans groot dat je weer een stap verder komt in jouw PaaS avontuur. Vanwege de beperkte groepsgrootte verwachten we een heldere motivatie voor deelname aan de sessie. Op basis van jouw antwoord ontvang je een uitnodiging namens de organisatie.

“Richard, kan je ons alvast wat vertellen over de manier waarop Swapfiets PaaS implementeert?”

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
15:00 Meet & Match | Intervisie – Expertise – Matching

Heb jij circulaire ambities voor jouw onderneming of bedrijf geformuleerd en loop je bij de uitvoering tegen uitdagingen en/of belemmeringen aan waar je een antwoord op zoekt? De experts van het Versnellingshuis en ABN AMRO helpen je graag een stap verder! Of dit nu gaat om kennis, hulp bij financiering of specifieke vragen over wet -en regelgeving.

Besloten sessie - geen opname beschikbaar.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie slaat het Versnellingshuis de handen ineen met Circl voor een speciale Meet & Match sessie. Dit is hét moment waarop jij als ondernemer met circulaire ambities je vraagstuk kan voorleggen in een intervisiesetting. De groep bestaat uit medeondernemers en specialisten van het Versnellingshuis en ABN AMRO. Zo word je echt een stap verder geholpen met het vinden van een antwoord op jouw uitdaging en bouw je ook nog eens een netwerk op van gelijkgestemde ondernemers. Meer dan 175 ondernemers zijn je voorgegaan in vorige edities, sluit jij deze keer aan?

3 REDENEN OM DIT EVENT TE BEZOEKEN

  1. Ontmoet gelijkgestemde ondernemers
  2. Spar met experts en ontvang tips en suggesties als antwoord op jouw specifieke vraag (of uitdaging)
  3. Wordt in contact gebracht met andere relevante ondernemers of partijen zodat jij de volgende stap kunt zetten in circulair ondernemen.
Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer
16:00 De 7 stappen van meten en sturen op circulariteit

Als je grip wilt krijgen op circulariteit is meten essentieel. Helemaal nu circulariteit steeds minder vrijblijvend wordt, omdat klanten, leveranciers, financiers vragen hebben en omdat er steeds meer wet- en regelgeving is. Maar hoe meet je nou eigenlijk hoe je bedrijf er voor staat op het gebied van circulariteit? En hoe beantwoord je de vragen vanuit de verschillende partijen?

Kijk het programma hier terug:

Tijdens deze sessie nemen wij je mee in het landschap van meten en standaardiseren van circulariteit. We zoomen specifiek in op het Circular Transition Indicators (CTI) raamwerk van de World Business Council for Sustainable Development (WBCSD). Een raamwerk gemaakt door en voor bedrijven om je in zeven stappen te leiden door het meten en sturen op circulariteit op een uniforme manier. Schrijf je snel in en ontdek hoe circulariteit werkt voor jouw bedrijf!

Suzanne Kuiper werkt als manager circulariteit bij KPMG. Zij is actief betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Circular Transition Indicators raamwerk en zal een toelichting geven op de methode. Roy Vercoulen is de CEO van CircularIQ en zal inzicht geven in de CTI Tool, de software die het toepassen van de methodologie ondersteund.

“Suzanne en Roy, wat gaan jullie vertellen in de sessie?”

Week van de Circulaire Economie
Bekijk meer

PaaS Pop-Up Store

Product-as-a-Service. Je bent er ongetwijfeld al eens mee in aanraking gekomen, zelfs als je de naam niet kent. Neem een kijkje in de PaaS Pop-Up Store en ontdek welke producten als dienst worden aangeboden en leer hoe dit circulaire businessmodel de wereld zoals wij hem kennen kan veranderen!

Blijf je graag op de hoogte van alle evenementen die Circl organiseert? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief zodat we je zo nu en dan een update kunnen sturen.

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.