9 mei t/m 29 juli 2022

Tijd en Eeuwigheid

TENTOONSTELLING IN CIRCL:
TIJD EN EEUWIGHEID – POËZIE IN BEELD EN WOORD

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord is te zien in CIRCL van 9 mei t/m 29 juli 2022.

De prikkelende cross-over tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord toont verbluffende papierkunstobjecten van Annita Smit naast nieuwe gedichten van vijf eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou. Het draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker: ‘Het hoofd mag uit, het hart mag aan’. Alle kunstwerken zijn door het thema ‘Tijd en Eeuwigheid’ geïnspireerd en dagen de bezoekers uit een verstilde ervaring (slow art) te beleven: mindfulness voor museumbezoekers.

Optische illusies en verfijning
Het merendeel van de door ‘Tijd en Eeuwigheid’ geïnspireerde, driedimensionale papierkunstobjecten van Annita Smit in de tentoonstelling is gemaakt van ultradundruk, gered Bijbelpapier – misdrukken en overdrukken – waar soms nog flarden teksten doorschemeren. Twee werken maakte Smit van gebruikte liedboeken, een ander van ‘total loss Bijbels’. Het werk van Annita Smit, die in binnen- en buitenland exposeerde, typeert zich door subtiele natuurlijk ogende kleuren, de verfijning en detaillering. Elk werk blijkt te zijn opgebouwd uit minuscule gesneden en gekleurde stukken ragfijn papier die als door de wind op hun plek zijn gewaaid. In haar werk speelt ze met optische illusies. Alle werken zijn een treffend voorbeeld van upcycling, het omtoveren van een onbruikbaar of versleten object in iets nieuws.

Foto: Petra Katanic

Eigentijdse dichters en slow art
De papierkunst van Annita Smit en de gedichten van Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijnvan Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou werken op elkaar in. De nieuwe poëzie hangt in Tijd en Eeuwigheid, gedrukt op dundrukpapier tussen de papierkunstobjecten. Samen vertegenwoordigen de dichters een nieuwe generatie die lezers in het hart raakt met uit het leven gegrepen alledaagse onderwerpen die ‘dicht bij huis’ lijken te zijn.

De tentoonstelling is niet alledaags ingericht. Er zijn geen bijschriften, sturende titels of analyses. Met alleen een introductietekst nodigt de tentoonstelling uit tot het beleven van een verstilde ervaring: wat maakt de kunst in je wakker? Welke gevoelens, vragen, ideeën of inzichten brengt die naar boven?

Gratis essay
Bezoekers aan de tentoonstelling ontvangen bij binnenkomst een – eveneens op dundrukpapier gedrukte – eenvoudige gratis publicatie met een nieuw essay van filosofe Joke Hermsen, een introductie en de vijf gedichten. Zodat je kan voelen hoe zacht en superdun het papier is waarvan Annita Smit haar werken maakt.

Tijdloos thema
Tijd en Eeuwigheid is een productie van het Bijbels Museum dat reizende tentoonstellingen maakt waarin altijd een link met de Bijbel, vaak verbreed naar andere stromingen of religies. Dat geldt zeker voor het thema ‘Tijd en Eeuwigheid’, dat in alle wereldgodsdiensten een belangrijke plaats inneemt. Steeds meer mensen nemen kennis van meerdere godsdiensten en wijsheidsstromingen tegelijk. Ze vergelijken en doorgronden de systemen van ‘oost’ en ‘west’, de grote overeenkomsten én verschillen. Zo onderwezen de Boeddha, Zoroaster, Jezus en Mohammed de mensheid van hun tijd over de wereld van de tijdruimte én die van de eeuwigheid. Vele filosofen, kunstenaars, dichters en (beta-) wetenschappers bogen zich over het thema. Elke tentoonstelling van het Bijbels Museum reist door Nederland. Den Haag had in juni 2021 de première, in Escher in Het Paleis en de Kloosterkerk. Daarna was de tentoonstelling te zien in Museum Krona (Uden) en Museum Klooster Ter Apel in Groningen. Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord is te zien in CIRCL van 9 mei t/m 29 juli 2022.

Verdiepende activiteiten
Rond Tijd en Eeuwigheid worden ook in Amsterdam verschillende verdiepende activiteiten georganiseerd. Op zondag 22 mei vindt er een literaire inspiratiemiddag plaats in CIRCL. Gershwin Bonevacia, Marjolijn van Heemstra en Joke Hermsen lezen voor uit eigen werk. Carolien Croon interviewt beeldend kunstenaar Annita Smit en ud-speler en componist Mehmet Polat verzorgt muzikale intermezzi.

Kunstproeven op de Zuidas
Vanaf vrijdag 20 mei kunnen bezoekers van de Zuidas meedoen aan Kunstproeven op de Zuidas: 6 vrijdagen lang zijn er tussen 12.00-17.00 uur gratis rondleidingen door de Tijd en Eeuwigheid tentoonstelling in CIRCL, deze wordt gegeven door de directeur van CIRCL. Ook zijn er rondleidingen door de internationaal befaamde Kunstcollecties van ABN AMRO en AKZO Nobel en de VU Art Science Gallery, allemaal gevestigd binnen een straal van 650 meter op diezelfde Zuidas. Bepaal zelf het tempo en geniet van al het moois dat dit stadsdeel te bieden heeft! Na afloop zijn Bar Boele en restaurant CIRCL open voor een nazit.

Museum 2.0
Het Bijbels Museum is een museum zonder eigen collectie en zonder eigen presentatieruimte. Het deelt voor deze tijd relevante verhalen over bezinning en bezieling met een zo groot mogelijk publiek. Het doet dat met reizende tentoonstellingen die het zelf of met coproducenten cureert en presenteert op partnerlocaties door heel Nederland; in musea, in monumentale kerken en in publieke gebouwen. De tentoonstellingen hebben altijd een relatie met een Bijbelverhaal of een bijbels thema. Vaak raken ze aan het gedachtengoed van meerdere religies tegelijk. Het museum nodigt geregeld kunstenaars uit om nieuw werk te maken. Met de exposities wil het de bezoeker in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen.

Meer weten? www.bijbelsmuseum.nl

Foto header: Anja Loepa

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord is te zien in CIRCL van 9 mei t/m 29 juli 2022.

 

Blijf je graag op de hoogte van alle evenementen die Circl organiseert? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief zodat we je zo nu en dan een update kunnen sturen.