reeksen-hero-image

REEKS

Biodiversity x Finance

In deze reeks bespreken we hoe we biodiversiteit aan financiële belangen kunnen koppelen.

Gemaakt door

C I R C L+ABN

Circl – ABN AMRO

Introductie

Biodiversiteit vertegenwoordigt de variëteit aan planten, dieren en micro-organismen, evenals de diversiteit binnen deze soorten en de ecosystemen waar ze actief zijn.

Het behoud van biodiversiteit is niet alleen cruciaal voor het milieu, maar ook voor de economie: ongeveer 40% van de wereldeconomie leunt direct of indirect op biodiversiteit.

In deze context speelt de financiele sector een sleutelrol in het tegengaan van biodiversiteitsverlies. Maar wat verwachten wij van overheidsinterventies? Welke strategieen kunnen financiele instituten hanteren om biodiversiteitsverlies in verschillende bedrijfssectoren te verminderen en om te buigen? Het antwoord kan liggen in innovatieve bedrijfsmodellen en strategische samenwerkingen.

In de reeks Biodiversity X Finance onderzoeken we hoe de overheid en de financiële sector samen kunnen werken om een gunstiger speelveld te creëren voor duurzame ondernemers.

*Biodiversity X Finance is een initiatief van CIRCL – ABN AMRO, in samenwerking met Pakhuis de Zwijger

Lees meer
Documenten
abnamro-rapport-miljardenschade-aan-biodiversiteit-noopt-tot-radicale-stappen_tcm16-178060 (1)-1

De schade van de Nederlandse productie en consumptie aan biodiversiteit

ABN AMRO - Miljardenschade aan biodiversiteit noopt tot radicale stappen

Nederlandse productie en consumptie veroorzaakt voor bijna 40 miljard euro schade aan biodiversiteit, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en Impact Institute. Het leeuwendeel is verborgen: het vindt niet binnen sectoren zelf, maar bij hun leveranciers of klanten plaats. Het inzichtelijk krijgen en verminderen van die schade door bedrijven is dan ook cruciaal. Het is aan overheden om bbp-groei van het voetstuk te halen en bovendien het werken met ‘echte’ prijzen te stimuleren.

Download
In samenwerking met
PDZ