Video

On Purpose: 10 ideeën voor een duurzame economie

Stel je voor: een gelukkiger Nederland dat ook nog binnen de draagkracht van de aarde blijft. Volgens econoom Paul Schenderling is dit niet alleen theoretisch mogelijk, maar ook praktisch haalbaar. In deze aflevering van On Purpose bespreken Paul en Kees tien ideeën voor een nieuwe economie die zonder groeiverslaving zou kunnen bestaan. Bekijk hier de video:

Yvonne Lang

4 juli 2024

Artikel

ma 1 jul 2024

Impact Heroes: ‘Het moet gewoon anders, er moet een ander gedachtegoed komen.’

In deze aflevering van Impact Heroes spreken we Peter Scheer van Semilla Sanitation. Peter heeft met zijn bedrijf de ruimtevaarttechnologie om water te zuiveren omgezet zodat het ook op de aarde kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden en rampgebieden, op plekken waar schoon drinkwater van essentieel belang is.

Video

vr 28 jun 2024

Hoe kan een grote bank integreren in de wijk?

ABN AMRO is al sinds 1985 ‘inwoner’ van Amsterdam-Zuidoost en keert na de renovatie van het kantoor aan de Foppingadreef terug naar deze buurt. Tijdens de Week van Zuidoost werd nog maar eens duidelijk hoe belangrijk het is voor bedrijven om verbinding te zoeken met omwonenden. Circl Movement & Social Point Amsterdam-Zuidoost gingen op pad om de sfeer te proeven. Ook gingen we in gesprek met ABN AMRO over Social Point.

Video

wo 26 jun 2024

De Doeners van de Circulaire Economie: Freshtable

Circulair ondernemen betekent produceren zonder afval of vervuiling te veroorzaken. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? In de serie Ondernemersportretten spreken wij met De Doeners van de Circulaire Economie.

Artikel

do 20 jun 2024

Natuurherstel als breekijzer voor de economie

Herstel van de natuur is op termijn goed voor de gezondheid, de voedselzekerheid en creëert extra ruimte voor ondernemerschap. De controverse rondom de uiteindelijk toch aangenomen Europese natuurherstelwet toont aan dat het sturen op welzijn voor de lange termijn vooralsnog hindernissen kent.

Podcast

do 13 jun 2024

Money Matters Live! 2024

In de 2e editie van Money Matters Live! bespreekt host Ruben Koekoek met diverse gasten en experts de uitdagingen en de kansen rondom schulden en financiële gezondheid in Nederland. Luister de podcast, of kijk de video (zie onderaan deze pagina).

Video

do 13 jun 2024

De Doeners van de Circulaire Economie: Hydraloop

Circulair ondernemen betekent produceren zonder afval of vervuiling te veroorzaken. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? In de serie Ondernemersportretten spreken wij met De Doeners van de Circulaire Economie.

Artikel

wo 29 mei 2024

Impact Heroes: ‘Ik dacht als ik het anders wil doen, moet ik dat vanaf het begin doen.’

In deze aflevering van Impact Heroes: Yasmina Khababi van Freshtable. Freshtable is een duurzaam cateringbedrijf dat vega(n) en halalmaaltijden aanbiedt en statushouders de kans geeft om te werken in functies waar zij voor gestudeerd hebben. Ook heeft Freshtable een ‘Share a Meal’ campagne waarbij je maaltijdpakketten kan doneren aan mensen in nood. Daarnaast heeft Yasmina ook de Freshtable Foundation en de Fresh Academy opgericht.

Podcast

ma 27 mei 2024

Money Matters – Is Nederland klaar voor De Nieuwe Polder?

Ruben Koekoek blikt samen met mede-samensteller van De Nieuwe Polder Bernard ter Haar, terug op de reeks. Wat kunnen we leren van deze bundel vol pioniers? En hoe realiseren we nou die Nieuwe Polder?

Video

wo 22 mei 2024

On Purpose: Verliefd op het leven

Het leven, dat is alles wat leeft, vindt bijzonder hoogleraar ecologie en filosofie Matthijs Schouten (Wageningen Universiteit). De natuur dus. Om die te kunnen beschermen en onze aarde te behouden, moeten we volgens Matthijs als mensen snappen dat we gelijkwaardig onderdeel uitmaken van de natuur. En dat heeft niet alleen beperkende, maar juist ook hele mooie inspirerende kanten. Kees duikt samen met Matthijs in de vraagstukken rondom de rol van ecologie voor de betekeniseconomie.