Over Circl Movement

Circl Movement

De overgang naar een circulaire samenleving is vooral een kwestie van doen: experimenteren, testen, soms de plank misslaan en daarna de spijker op zijn kop. Vanuit dit gedachtegoed is CIRCL gebouwd. CIRCL was het circulaire clubhuis van ABN AMRO, ontworpen met het idee om de bouwmaterialen in de toekomst opnieuw in te zetten. Het is daarom zo gebouwd dat het later weer eenvoudig uit elkaar te halen is met minimaal bouwafval.

Niet alleen het gebouw is opgezet volgens het circulaire gedachtengoed, ook wat er in het gebouw gebeurde droeg bij aan een duurzamere economie. Met het samenbrengen van denkers en doeners op verschillende duurzame thema’s tijdens onze vele events, hebben we een beweging op gang gebracht die impact maakt: de Circl Movement.

Afscheid van het gebouw CIRCL

In 2021 maakte ABN AMRO bekend dat het hoofdkantoor van de bank aan de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam is verkocht. CIRCL was bij deze verkoop inbegrepen. Het plan is om in 2024 het project van ontmantelen en opnieuw inzetten van materialen te starten. Deze fase gaat het bewijs zijn van circulariteit in de praktijk. Het gebouw wordt niet gesloopt, maar ontmanteld en opnieuw gebruikt, precies waarvoor het is ontworpen. ABN AMRO gaat dit op de voet volgen en deelt de lessen die hieruit voortkomen.

Vanwege de verkoop en de aanstaande ontmanteling worden er sinds juni 2023 geen fysieke activiteiten in het CIRCL-gebouw meer georganiseerd door ABN AMRO. Dat betekent niet dat we stoppen.

De volgende stap

Circl Movement gaat namelijk door. We blijven wetenschappers, experts, professionals, beleidsmakers en organisaties met elkaar verbinden, kennis delen, en samenwerkingen opzetten om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Dit blijven we doen door middel van inspirerende en verdiepende inhoud op onze website en het organiseren van programma’s door het hele land.

Hieronder lees je meer over het ontstaan van en de gedachten achter CIRCL, het gebouw.

CIRCL – pionieren in circulariteit

Circl is een circulair platform op de Amsterdamse Zuidas waar de benodigde krachten uit de samenleving, business en finance samen in beweging komen voor een duurzame wereld.

“We have a dream”

Het begon met de droom om als ABN AMRO bij te dragen aan een duurzame wereld, waarin niks van wat we maken, kopen of gebruiken verloren gaat. Een nieuwe cyclus van produceren en consumeren. Voor een nieuwe economie, een circulaire economie waarin alle grondstoffen opnieuw ingezet kunnen worden. Je kunt heel lang over duurzaamheid praten, of je gaat het gewoon doen. We beginnen de beweging naar een duurzame wereld bij onszelf.

Meer weten over het ontstaan van CIRCL? Lees hier het hele verhaal.

Economie, dat zijn we immers zelf. Als bank; burger of ondernemer, werknemer of werkgever. Zo is het idee geboren om het circulair paviljoen te bouwen: ‘CIRCL’. Een circulair gebouw, geïsoleerd door het gebruik van vezels uit 16.000 ingezamelde jeans. Voorzien van een lift die eigendom van de fabrikant blijft en betaald wordt op basis van gebruik. Wat je moet leren doen, leer je door het te doen. We hopen dat iedereen de nieuwe kennis en ervaring die we hebben opgedaan bij de circulaire bouw van CIRCL gaat gebruiken. We spreken daarom bij CIRCL niet van copyright, maar liever van een ‘right to copy’.

Dromen. Durven. Doen en delen.

We geloven in de nieuwe, circulaire economie en bovenal dat we dit alleen gezamenlijk kunnen realiseren. CIRCL is ontworpen om spontane ontmoetingen mogelijk te maken. Het is een ontmoetingsplaats voor start-ups en onderwijsinstellingen, voor buurtbewoners en gevestigde ondernemingen, voor overheden en burgers, voor ngo’s en instellingen.

CIRCL is ook de nieuwe hotspot op de Zuidas, met een restaurant en een rooftopbar. Je kunt bij CIRCL terecht om te werken, te borrelen en dineren, andere mensen te ontmoeten of een lezing bij te wonen. CIRCL is vrij toegankelijk – omdat iedereen het verschil kan maken. Connectivity is de sleutel, hiermee begint alles van waarde. CIRCL denkt breed, inclusief en vooruit. Dus niet óf-óf, maar én-én. Nieuwe verbindingen, nieuwe oplossingen, nieuwe waarden. Veranderen is morgen borgen door vandaag te bewegen. Wij zijn onderweg. We have a dream! Wij zijn Circl. Wie ben jij?

Virtuele tour

Je kunt trouwens ook virtueel door CIRCL lopen en zo al van alles te weten komen over circulariteit.