reeksen-hero-image

REEKS

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp

Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.

Gemaakt door

Yvonne Lang

Yvonne Lang

Programmamaker Circl

Introductie

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp is de verzamelnaam voor een aantal verschillende series programma’s: Purpose Minds, De Speer en On Purpose. En het is ook een opdracht en een noodzaak voor een betere toekomst.

De Corona crisis heeft plots en pijnlijk de problemen van onze huidige economie blootgelegd. En tegelijkertijd heeft zij ons laten zien dat het heel anders kan. Het was misschien maar heel even, maar wij hebben ze mogen zien: een andere wereld met schonere lucht, helder water en mensen die meer naar elkaar omkijken. Om deze momentopname vast te houden en nieuw tijdperk in te luiden hebben wij een andere economie nodig. Een economie die goed voor de mens zorgt terwijl zij de grenzen van ons planeet respecteert.

Maar hoe moeten we deze nieuwe economie inrichten? Wat hebben we nodig om doorbraken richting een duurzamere en socialere toekomst te realiseren? Wat is de rol van de verschillende spelers binnen deze transitie? En waar liggen nú – ondanks alle uitdagingen – kansen om de reset knop in te drukken? Terwijl we letterlijk geen kant op konden, zijn we gaan kijken naar nieuwe perspectieven.

En die zijn er. Over de hele wereld en binnen onze samenleving denken mensen na over hoe we beter uit de crisis kunnen komen dan dat we er in zijn gegaan. Soms zijn het wetenschappers, adviseurs of ondernemers en soms zijn het buurtbewoners of studenten. Met dit platform willen wij de ideeën van frisse denkers delen een jullie een plek geven om elkaar te vinden. Niet om een eenduidig antwoord of formele visie te ontwikkelen, maar om anderen te inspireren en handvatten te bieden om met elkaar in gesprek te gaan en ieders eigen rol te verkennen in deze tijd van transitie.

Purpose Minds

Het is inmiddels geen geheim meer dat de leefbaarheid op aarde onder zware druk staat. En als één van de belangrijkste oorzaken zien en horen we in ons werk en dagelijks leven telkens weer dat ons huidige economische systeem daar een grote rol in speelt. In de serie “Purpose Minds” komen duurzaamheidsdenkers aan het woord, die duidelijk maken dat er al heel veel kennis is en inzichten zijn die ons iets kunnen leren over hoe het beter zou kunnen.

De Speer

“De Speer” is een ode aan Ray Anderson, de oprichter van Interface die zich tijdens het lezen van een boek met schrik realiseerde hoe het bedrijfsleven bijdraagt aan de verwoesting van onze planeet. In een interview zei hij later dat dit het moment was dat hij besloot zijn eigen bedrijf radicaal te veranderen van een puur commerciële focus, naar een duurzamere, circulaire versie. In deze reeks onderzoekt Kees Klomp, hoogleraar Betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam samen met sociaal ondernemers wat hun “Speer-moment” was, wat hun raakt.

On Purpose

In de serie “On Purpose” gaat Kees Klomp, hoogleraar Betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam in gesprek met gasten uit de voorhoede van de duurzaamheidsbeweging, over hoe echt impact te maken te midden van complexiteit en een weerbarstige dagelijkse werkelijkheid.

Lees meer