reeksen-hero-image

REEKS

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp

Een platform voor frisse denkers over een nieuwe economie.

Gemaakt door

Yvonne-Lang-fitting

Yvonne Lang

Programmamaker Circl Movement

Introductie

N.ieuw E.conomisch O.ntwerp is de verzamelnaam voor een aantal verschillende series programma’s: Purpose Minds, De Speer en On Purpose. En het is ook een opdracht en een noodzaak voor een betere toekomst.

De Corona crisis heeft plots en pijnlijk de problemen van onze huidige economie blootgelegd. En tegelijkertijd heeft zij ons laten zien dat het heel anders kan. Het was misschien maar heel even, maar wij hebben ze mogen zien: een andere wereld met schonere lucht, helder water en mensen die meer naar elkaar omkijken. Om deze momentopname vast te houden en nieuw tijdperk in te luiden hebben wij een andere economie nodig. Een economie die goed voor de mens zorgt terwijl zij de grenzen van ons planeet respecteert.

Maar hoe moeten we deze nieuwe economie inrichten? Wat hebben we nodig om doorbraken richting een duurzamere en socialere toekomst te realiseren? Wat is de rol van de verschillende spelers binnen deze transitie? En waar liggen nú – ondanks alle uitdagingen – kansen om de reset knop in te drukken? Terwijl we letterlijk geen kant op konden, zijn we gaan kijken naar nieuwe perspectieven.

En die zijn er. Over de hele wereld en binnen onze samenleving denken mensen na over hoe we beter uit de crisis kunnen komen dan dat we er in zijn gegaan. Soms zijn het wetenschappers, adviseurs of ondernemers en soms zijn het buurtbewoners of studenten. Met dit platform willen wij de ideeën van frisse denkers delen een jullie een plek geven om elkaar te vinden. Niet om een eenduidig antwoord of formele visie te ontwikkelen, maar om anderen te inspireren en handvatten te bieden om met elkaar in gesprek te gaan en ieders eigen rol te verkennen in deze tijd van transitie.

Purpose Minds

Het is inmiddels geen geheim meer dat de leefbaarheid op aarde onder zware druk staat. En als één van de belangrijkste oorzaken zien en horen we in ons werk en dagelijks leven telkens weer dat ons huidige economische systeem daar een grote rol in speelt. In de serie “Purpose Minds” komen duurzaamheidsdenkers aan het woord, die duidelijk maken dat er al heel veel kennis is en inzichten zijn die ons iets kunnen leren over hoe het beter zou kunnen.

De Speer

“De Speer” is een ode aan Ray Anderson, de oprichter van Interface die zich tijdens het lezen van een boek met schrik realiseerde hoe het bedrijfsleven bijdraagt aan de verwoesting van onze planeet. In een interview zei hij later dat dit het moment was dat hij besloot zijn eigen bedrijf radicaal te veranderen van een puur commerciële focus, naar een duurzamere, circulaire versie. In deze reeks onderzoekt Kees Klomp, hoogleraar Betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam samen met sociaal ondernemers wat hun “Speer-moment” was, wat hun raakt.

On Purpose

In de serie “On Purpose” gaat Kees Klomp, hoogleraar Betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam in gesprek met gasten uit de voorhoede van de duurzaamheidsbeweging, over hoe echt impact te maken te midden van complexiteit en een weerbarstige dagelijkse werkelijkheid.

Lees meer
Alle video's in deze reeks
Terugkijken
alle video’s
Amsterdam, The Netherlands, 23.05.2023, Residential complex The

do 7 dec 2023

Chief Value Officer: The rise of new leadership

social entrepreneurship sustainable

vr 16 sep 2022

De Welzijnsmonitor 2022

7-roles-of-a-CSO-768×432

ma 12 sep 2022

Talkshow | 7 Rollen voor duurzaam succes

Welzijnsmonitor sector retail

ma 16 mei 2022

De Welzijnsmonitor: Sector Retail

Bouw en veiligheid

wo 23 mrt 2022

De Welzijnsmonitor: Sector Bouw

Circl Summer School

vr 25 feb 2022

Purpose Winter School 2022 – Finance

pexels-christina-morillo-1181722

ma 18 okt 2021

De welzijnsmonitor: Zakelijke Dienstverlening

social entrepreneurship sustainable

ma 27 sep 2021

De Welzijnsmonitor 2021

8-Principles-Graphic-1

wo 2 jun 2021

Regenerative Economics

aaron-burden-blPTIZuBhD8-unsplash

wo 9 sep 2020

De Grote Reset Live #1: De Ontwakende Consument

Corona Reset I

di 16 jun 2020

Corona Reset #4 Femke Groothuis

Corona Reset I

di 9 jun 2020

Corona Reset #3 Ruud Koornstra

Corona Reset I

di 2 jun 2020

Corona Reset #2 Michel Scholte

Corona Reset I

di 26 mei 2020

Corona Reset #1 Dirk Bezemer

Verdieping
  • Bekijk alles
  • Artikelen
  • Podcasts
  • Video

Video

wo 24 apr 2024

Meaningful Movie: Mag ik jou iets vragen?

Hoe bereid je studenten voor op een wereld die steeds meer prangende vragen stelt? Kees Klomp gaat op zoek naar antwoorden in zijn nieuwe film, die hieronder te zien is. Verder stelden we Kees een paar vragen over de documentaire.

Artikel

wo 6 dec 2023

Ik geloof dat de slager van de toekomst per definitie een vegetarische slager is

Hij ziet zichzelf niet als ondernemer, maar als iemand met een duurzame missie. Desondanks timmert Jaap Korteweg al ruim veertig jaar aan de weg met verschillende ondernemingen. Van biologisch akkerbouwer, natuurontwikkelaar tot vegetarische slager. En nu gaat hij aan de slag als veganistische kaasboer. “De toekomst kan er in 2050, ook met de verwachte tien miljard mensen, veel mooier uitzien. Voor zowel mens als dier.”

Artikel

wo 22 nov 2023

Hoe de haat omsloeg naar liefde

Kees Klomp is ondernemer, adviseur, TEDx-spreker en auteur. Ook is hij voormalig lector Betekeniseconomie bij Kenniscentrum Business Innovation aan de Hogeschool van Rotterdam. Zijn CV is een hele waslijst, zo kan je stellen. Voor Kees staat alles in het teken van de betekeniseconomie.

Artikel

di 22 aug 2023

We moeten niet leven ten koste van andere groepen en generaties, maar hun welzijn ondersteunen

Brede welvaart, je hebt er misschien wel eens van gehoord, maar wat houdt het nu precies in? Brede welvaart heeft nog geen uniforme definitie en wordt vaak heel breed omgeschreven. Om wat meer duidelijkheid te krijgen over het onderwerp en het huidige economische systeem, spraken wij met Werner Schouten, directeur van Impact Economy Foundation.

Artikel

wo 19 apr 2023

Dutch Overshoot Day 2023 – Hoe te leven als een Jamaicaan

De Nederlandse Overshoot Day valt op 12 april, wat erg vroeg in het jaar is. Terwijl veel andere landen later in het jaar een Overshoot Day hebben, spant Jamaica de kroon met de laatste datum van het jaar. Betekent dit automatisch dat ze het beter doen of is er meer aan de hand? We vroegen Jan Raes, Klimaat- en Circulaire Economie Financieel Expert bij ABN AMRO, om deze vragen over de Nederlandse Overshoot Day te beantwoorden.

Artikel

wo 12 apr 2023

Dutch Overshoot Day 2023 – How to live like a Jamaican

Dutch Overshoot Day falls on the 12th of April, which is very early in the year. While many other countries have an overshoot day later in the year, Jamaica takes the crown with the latest date of the year. Does this automatically mean that they are doing better or is there something more going on? We asked Jan Raes, Climate and Circular Economy Finance Expert at ABN AMRO, to answer these questions about Dutch Overshoot Day.