Talkshow

maandag 23 sep, 20.00 - 21.15

Biodiversity X Finance – Biodiversiteitscredits

Natuur als handelswaar
Landscape at Nationaal Park de Weerribben in summer
Aanmelden

Gratis toegang

Pakhuis de Zwijger

Piet Heinkade 179, Amsterdam

In samenwerking met

PDZ

In deze aflevering van Biodiversity X Finance stellen we de vraag of Biodiversity Credits de natuur werkelijk kunnen redden en wat hun potentieel is om de natuur te beschermen en te herstellen.

Dit programma is enkel fysiek te bezoeken op de locatie. Mogelijk is het programma wel later online terug te kijken via circl.nl/terugkijken of via ons YouTube-kanaal. Meld je aan.

De natuur is gratis en dat is een probleem. De Nederlandse natuur staat er namelijk belabberd voor en het ontbreekt welwillende boeren en landschapsbeheerders aan een verdienmodel om daar wat aan te doen. De beloofde oplossing? Biodiversity credits.

Analoog aan CO2-credits bepleiten voorstanders dat dit nieuwe instrument het financiële gat voor natuurherstel kan dichten. Deze verhandelbare certificaten ontlenen hun waarde aan de kwaliteit van een ecosysteem in een bepaald gebied. Ze leggen vast waar het biodiversiteitsherstel heeft plaatsgevonden, wie het heeft gedaan en wat het effect precies is.

Enerzijds kunnen bedrijven, individuen of overheden zo investeren in projecten die meetbaar bijdragen aan biodiversiteit en anderzijds kunnen natuurbeheerders via deze certificaten een boterham verdienen. Start-ups, banken en overheden werken daarom hard aan dit handelssysteem maar tegenstanders vinden het dweilen met de kraan open.

Biodiversity credits leiden volgens hen de aandacht af van veel effectiever geachte belasting en beboeting van natuurschade. Wie heeft baat bij dit nieuwe financiële instrument en is de natuur ermee geholpen?

Met in dit programma onder anderen

Biodiversity x Finance
In deze reeks bespreken we met verschillende experts, stakeholders en professionals hoe we biodiversiteit aan financiële belangen kunnen koppelen voor het behoud van een leefbare wereld.
Naar reeks