De transitie naar natuurinclusieve landbouw is essentieel, maar zonder een rendabel verdienmodel blijft deze uitdaging groot.
Steeds meer boeren willen de overstap maken naar natuurinclusieve landbouw, maar lopen aan tegen een fundamenteel probleem: het ontbreekt vaak aan een rendabel verdienmodel. Bovendien brengt de transitie grote financiële risico’s met zich mee.
Idealistische motieven alleen zijn niet voldoende – de eerste jaren zijn financieel onzeker en de weg naar een duurzaam en winstgevend model is lang en uitdagend. Zonder een goed verdienmodel blijft een ecologisch verantwoorde onderneming financieel kwetsbaar.
Ondertussen blijft een heldere langetermijnvisie vanuit Den Haag uit, terwijl de samenleving niet stilzit. Er liggen meerdere toekomstvisies op tafel, vaak met een financiële component.
Hoe kan de financiële sector deze transitie versnellen? Hoe zorgen we ervoor dat boeren niet blijven steken in idealisme, maar kunnen rekenen op een duurzaam verdienmodel?
We gaan hierover in gesprek met boeren, banken en beleidsmakers om concrete oplossingen te verkennen.
Met in dit programma onder anderen
Lees meer

URGENDA - Landinzicht
Het rapport ‘landinzicht’ beoogt een startpunt te zijn voor een gesprek over wezenlijke veranderingen in het landbouw- en voedselsysteem.

ABN AMRO - Regeneratieve landbouw als antwoord op maatschappelijke vraagstukken
De omslag naar een regeneratieve bedrijfsvoering is nadrukkelijk gericht op een beter financieel en maatschappelijk rendement op de langere termijn. Het meekrijgen van ketenpartijen richting een serieuze vergoeding voor natuur inclusieve producten en diensten is een voorwaarde. Terwijl de Nederlandse politiek vat probeert te krijgen op de groeiende stapel dossiers, van stikstof en waterkwaliteit tot mestverordeningen en biodiversiteitsverlies, laten steeds meer boeren zien dat slimme ineenvlechting van landbouw en natuur een deel van de oplossing kan vormen.

Essaybundel: De Nieuwe Polder
Terwijl de Nederlandse politiek vat probeert te krijgen op de groeiende stapel dossiers, van stikstof en waterkwaliteit tot mestverordeningen en biodiversiteitsverlies, laten steeds meer boeren zien dat slimme ineenvlechting van landbouw en natuur het fundament van onze toekomstige voedselproductie kan zijn.

Money Matters – Landbouw in De Nieuwe Polder
In het huidige systeem kampen we met bodemdegradatie van enorme omvang, met grote maatschappelijke kosten tot gevolg. Regeneratieve landbouw vormt een alternatief, maar boeren hebben wel hulp nodig om die transitie te kunnen maken.