woensdag 23 jan 2019, 06.16

Circl.ART Opening – ‘Artist’s Impression’ door Koos Breukel

Wie zijn de mensen achter de kunstwerken? Ontdek het in deze tentoonstelling met kunstenaarsportretten van Koos Breukel!
Stacii Samadin, Amsterdam 2018 ©Koos Breukel voor uitnodiging

Gratis toegang

Ontwikkeld door

Portretfotograaf Koos Breukel (Den Haag, 1962) wordt gedreven door nieuwsgierigheid naar mensen. In zijn studio in Amsterdam ‒ en op locatie ‒ portretteert hij de meest uiteenlopende figuren, van vrienden, familie en collega’s tot politici en buurtbewoners. Breukel heeft daarbij een fascinatie voor kunstenaarsportretten. Van die portretten wordt nu in Circl.ART een selectie tentoongesteld, van zowel nationale als internationale kunstenaars. Breukels fascinatie voor kunstenaars loopt als een rode draad door zijn werk en ontstond vanuit zijn nieuwsgierigheid naar de mens achter een kunstwerk. Kun je aan het portret van een kunstenaar iets aflezen over zijn of haar werk? Beïnvloedt het portret van de kunstenaar de manier waarop je naar het werk kijkt?

Breukel vraagt regelmatig aan kunstenaars om voor hem te poseren. Elke foto is het resultaat van een ontmoeting, een gestold moment tussen de geportretteerde en hemzelf. Hoe die ontmoetingen verlopen, is onvoorspelbaar. Er kan een energie ontstaan, een uitwisseling, die als meerwaarde in het beeld blijft zitten. Maar het kan ook botsen of tegenvallen en ook dat is af te lezen aan het resultaat. Soms zegt zo’n foto daarom net zoveel over de geportretteerde als over de fotograaf.

Programma

17.00 – 17.15 uur: inloop
17.15 – 17.20 uur: opening tentoonstelling door Danila Cahen, curator ABN AMRO-kunstcollectie
17.20 – 17.40 uur: Hripsimé Visser, conservator fotografie Stedelijk Museum Amsterdam, in gesprek met Koos Breukel
17.40 – 19.00 uur: afsluitende borrel