vrijdag 6 dec 2019 t/m donderdag 27 feb 2020

Circl.ART: tentoonstelling The Rijnbar toont de nieuwste serie tekeningen van Marcel van Eeden

970x404_Circl.ART_MarcelVanEeden_DEC.2019-PH.GJ.vanROOIJ

CIRCL

Ontwikkeld door

Deze tentoonstelling toont de nieuwste serie tekeningen van Marcel van Eeden. De serie van 32 tekeningen verbeeldt een mysterieus en spannend verhaal dat zich afspeelt tegen het decor van Amsterdam Zuid, de Hortus en het Rijksmuseum Amsterdam.

Marcel van Eeden (Den Haag, 1965) baseert zijn tekeningen op foto’s en tekstfragmenten uit verschillende boeken, kranten, tijdschriften en archieven van vóór 1965. Veel van de tekeningen zijn daarom zwart-wit. Zijn verhalen spelen zich af in het ‘hiervoormaals’ van de kunstenaar, in de tijd dat Van Eeden nog niet was geboren. De tekeningen en tekstfragmenten vloeien als vanzelfsprekend samen en verbinden verschillende situaties met elkaar tot nieuwe suggestieve en raadselachtige verhalen met een onderhuidse spanning. Marcel van Eeden wordt voor zijn verhalen geïnspireerd door onder anderen de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer (1788-1860). Diens gedachtegoed ‒ vrijelijk geïnterpreteerd ‒ speelt ook een belangrijke rol in de serie The Rijnbar, die deel uitmaakt van een steeds verder uitdijend oeuvre van (series van) tekeningen. Samen vormen ze een door Marcel van Eeden gecreëerd universum, in een verleden parallel aan onze werkelijkheid.

Marcel van Eeden, The Rijnbar (detail), 2019

De tekeningen voor The Rijnbar vertellen het verhaal van een zekere dr. Mac Intosch, die naar Amsterdam komt en in de kelder van de Rijnbar aan de Rijnstraat een machine plaatst waarmee hij energie kan opwekken uit de ‘wil’ van dingen. De ‘wil’ (ontleend aan Schopenhauers bekendste werk: Die Welt als Wille und Vorstellung) is een levenskracht, een energie die schuilgaat in organismen en levenloze dingen. Een poging om energie te extraheren van cactussen in de Amsterdamse Hortus verloopt niet succesvol. De schilderijen van grote meesters in het Rijksmuseum lijken een betere bron te zijn…

Cactussen, machinekamers, schilderijen en pikante soirees vormen samen een absurdistisch en tegelijk spannend relaas. Met de herkenbare architectuur van Amsterdam Zuid in de hoofdrol van de serie, is de Zuidas een passende locatie om de tekeningen te tonen. Naast The Rijnbar geven enkele grote tekeningen die Van Eeden sinds 2012 maakt, een bredere kijk op zijn oeuvre.

The Rijnbar werd samengesteld door curator Colin Huizing. Bij deze tentoonstelling is het boek Marcel van Eeden. The Rijnbar “Uitgeverij LM Publishers, Volendam” verschenen.