woensdag 1 jul 2020 t/m woensdag 12 aug 2020

Circl Art: Through the Lens

tentoonstelling-through the lens

CIRCL

Ontwikkeld door

Van 1 juli t/m 12 augustus 2020 is de tentoonstelling Through the Lens te zien in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO-kunstcollectie in CIRCL op de Zuidas.

Wat de fotografen wier werk hier wordt geëxposeerd, met elkaar verbindt, is hun onbevooroordeelde belangstelling voor ‘de ander’. Sommigen van hen trokken de wereld over, zoals Ed van der Elsken, Dana Lixenberg en Roy Villevoye. Van der Elsken bracht daarbij soms ook de politieke situatie in beeld. Hij gaf een gezicht aan de apartheid in Zuid-Afrika en markeerde in 1954 – in een intiem en schilderachtige ‘zelfportret’ – het einde van Indochina als kolonie van Frankrijk. Lixenberg fotografeert al ruim twintig jaar de bewoners van Imperial Courts, een wijk in South Los Angeles die vooral bekendstaat vanwege de rellen en de criminaliteit. Maar Lixenberg betreedt de wijk met een open blik en heeft aandacht en respect voor elk individu. Met haar intieme portretten biedt ze een tegenwicht aan de eenzijdige en stereotyperende beelden uit de media. Villevoye zocht ‘de ander’ in een cultuur die letterlijk en figuurlijk het verst van de onze is verwijderd: de Asmat, een volk in Papoea-Nieuw-Guinea waarmee hij een hechte band opbouwde. Zijn tweeluik toont hoe hij de huidskleur van zijn vriend Omomá probeert te benaderen voor een sculptuur waarin deze de pasgeboren dochter van Villevoye vasthoudt. In zijn werk probeert hij de verschillen tussen twee werelden te tonen én te overbruggen.

Maar ‘de ander’ is ook dicht bij huis. Celine van Balen fotografeerde in de jaren negentig mensen in de marge: meisjes met hoofddoeken en mensen op straat die als individu zelden werden gezien. En Martine Stig en Vivianne Sassen lijken via een modereportage onze stereotiepe blik te overrulen.

Through the Lens laat integere, observerende en persoonlijke portretten zien van verschillende fotografen. Ze tonen ons niet alleen wat zij zagen, maar vooral wat ze ons wilden laten zien: de kracht en schoonheid van het individu.

Benieuwd naar de tentoonstelling? Bekijk de video hieronder of kom eens langs.