vrijdag 29 nov 2019, 15.00

Circulaire renovatie en transformatie woningen

Iedereen is welkom tijdens de finale van de prijsvraag, alwaar we de uitdagingen delen met elkaar. Delen is vermenigvuldigen!
gemeente amsterdam

CIRCL

Ontwikkeld door

In samenwerking met

c-creators_lin_logo (1)

Gemeente Amsterdam is trots dat de Amsterdamse woningcorporaties De Alliantie, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot en Woonzorg in vijf consortia samenwerken aan de uitdaging om circulair te renoveren en transformeren.

Op vrijdag 29 november a.s. vindt vanaf 15.00 uur de finale plaats in Circl. Na de keynote van wethouder Marieke van Doorninck presenteert elke woningcorporatie haar specifieke uitdaging en een plan van aanpak.

Tijdens het juryberaad presenteert Abel Hemmelder de circulaire aanpak van Artis. Heiko Miskotte deelt daarna zijn verhaal over de balans tussen standaardiseren en innoveren in de Puccinimethode.

Na het beraad geeft de jury rond 17.00 uur haar beoordeling over de inzendingen; er is maar liefst € 150.000 te verdelen ter ondersteuning van de uitvoering van de circulaire plannen in 2020-2021.

De belangrijkste factoren zijn schaalbaarheid, grootte en impact van de plannen om versneld te verduurzamen.

De jury en begeleiding

Kees Faes (voorzitter, SGS Search), Els Leclerqc (TU Delft), Dennie Armelita (Woon!) en Robbert Jan van der Veen (Plein06) zitten in de jury.

Zij beoordelen de circulaire renovatie en transformatie uitdagingen vanuit verschillende disciplines en zullen de winnaars uitkiezen. De begeleiding van dit traject is in handen van C-creators, een stichting die zich inzet voor circulair bouwen in de metropoolregio Amsterdam.

Gemeente Amsterdam is de initiatiefnemer van dit traject. De geleerde lessen en inzichten worden gedeeld in het kader van circulaire bouw in binnen- en buitenland.

De circulaire economie is een belangrijk speerpunt van het Amsterdamse college. We willen afval hergebruiken en waardevolle grondstoffen zoveel mogelijk in de kringloop houden. Er zijn op dit moment veel initiatieven op het gebied van circulaire nieuwbouw maar circulair renoveren levert ook een zeer belangrijke bijdrage!

Programma

  • 15:00 Inloop
  • 15:30 Aanvang

    Welkom door Gemeente Amsterdam & C-creators.

    Keynote: Marieke van Doorninck, wethouder ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid.

    Presentaties circulaire plannen woningcorporaties, inclusief Q&A.

    Tijdens het juryberaad geven Artis en de gemeente Amsterdam een presentatie over hun circulaire aanpak en de Puccini-methode.

  • 17:00 Bekendmaking winnaars
  • 17:30 Hapje en drankje

De uitdagingen

De uitdagingen zijn divers. De woningcorporaties buigen zich over verschillende vragen. Hoe stimuleer je deelmobiliteit onder bewoners zodat parkeergarages getransformeerd kunnen worden naar woningen? Welke materialen kunnen we gebruiken voor het duurzaam renoveren en isoleren van monumentale panden en karakteristieke 19e eeuwse woningen? Kunnen, met minimaal verlies van materiaal, oude kozijnen weer nieuwe kozijnen worden? Hoe gaan we 3.000 woningen per jaar versneld verduurzamen op een circulaire manier?
Er wordt gezocht naar oplossingen voor zowel de technische als de sociale kant van de uitdagingen, hoe krijgen we bewoners mee in dit ‘nieuwe verhaal’?

Artis 
Duurzame proeftuin van Amsterdam 

ARTIS wil bezoekers inspireren en stimu­leren verantwoordelijk met de natuur om te gaan. Daarom werkt ARTIS zo duurzaam mogelijk. De die­rentuin verwerkt het groene afval (zelfs oli­fantenpoep) tot compost m.b.v. microben. Met zonnepanelen, ledverlich­ting en een eigen warmte- en koudeopslag gaat ARTIS zuinig met energie om. Tanks vangen regenwater op voor het bewateren van het park. Een kijkje achter de schermen van de op één na meest bezochte plek van Amsterdam

De Puccinimethode
Standaard voor het Amsterdams straatbeeld

De gemeente Amsterdam vindt design een waardevolle toevoeging en zet het serieus in. Net als bij andere projecten vormt dit ‘designsysteem’ voor het straatbeeld van de stad daarvoor het bewijs. De Puccini-methode ligt logischerwijs een beetje onder de oppervlakte, maar is enorm betekenis- en impactvol. De balans tussen standaardiseren en innoveren is een uitdaging. Een presentatie