vrijdag 10 jun 2022, 11.00 - 12.00

De Circulaire Weg | Tweeënhalf jaar infra as-a-service

Kijk mee en leer hoe je met Infra-as-a-Service circulariteit kunt bevorderen

Infrastructuur als dienst: is dat een werkbaar model en draagt het bij aan circulair bouwen in de GWW? In dit webinar leer je alles over De Circulaire Weg, het programma waarin 11 partners in 7 pilot projecten het concept infra-as-a-service in de praktijk onderzochten. Wat zijn de belangrijkste resultaten en leerervaringen van tweeënhalf jaar innoveren en experimenteren? Meld je aan en ontdek welke successen en uitdagingen liggen op De Circulaire Weg!

Wat is De Circulaire Weg?

Het partnerprogramma De Circulaire Weg onderzoekt de mogelijkheden om de circulariteit in de infrasector vlot te trekken en versnellen. In een écht duurzame infrasector is het grondstoffenverbruik minimaal en worden afgeschreven materialen zo hoogwaardig mogelijk hergebruikt.

In 7 testprojecten hebben de partners onderzocht of As-a-Service geschikt is voor de infrasector. Welke veranderingen je moet nastreven in de samenwerking, processen en contracten. Hoe je de juiste prikkels voor circulair denken en werken inbouwt en tot welk resultaat dit kan leiden.

 

Wat is infra-as-a-service?

As-a-service is een businessmodel om de beoogde circulariteit in de infrasector te realiseren. In een as-a-service-contract is de aannemer tijdens de gehele contractduur verantwoordelijk voor de beschikbaarheid en het onderhoud van een infra-object én voor het hoogwaardige hergebruik van de materialen of grondstoffen na de levensduur. De opdrachtgever neemt de beschikbaarheid van het object voor een vast termijnbedrag af als dienst.

 

Resultaten onderzoek TU Delft

De pilots zijn wetenschappelijk begeleid en ondersteund door TU Delft. Universitair docent dr. Daan Schraven onderzocht de maatschappelijke meerwaarde van infra as a service presenteert de resultaten uit het onderzoek tijdens het webinar.