Talkshow

dinsdag 25 apr 2023, 20.00 - 21.15

Deep Sea Mining

Lost diepzeemijnbouw de problemen met reguliere mijnbouw op of creëert het er juist meer?

In samenwerking met

PDZ

Het is misschien wel de grootste industriële activiteit waarmee onze oceanen ooit te maken gaan krijgen: diepzeemijnbouw. Op de bodem van de diepzee zijn kostbare mineralen te vinden, geclusterd in zogeheten mangaanknollen. De schaarste van kostbare grondstoffen en de verwikkeling van mensenrechtenschending in de mijnbouwindustrie heeft geleid tot de zoektocht naar alternatieven.

De energietransitie is een van de drijfveren en drijft de vraag naar kostbare metalen op. Bijvoorbeeld voor de elektrificatie van onze voertuigen, hiervoor zijn metalen als nikkel en kobalt nodig. De diepzee wordt gezien als nieuw speelveld. Wetenschappers, politiek leiders en overheden kijken met argusogen toe hoe deze diepzee industrie zich ontwikkeld.

De consequenties voor het diepzee milieu lijken vooralsnog onbekend. De reeds gepubliceerde High Seas Treaty van de VN lijkt vrij spel te geven aan mijnbouw giganten. Is diepzeemijnbouw nou wel zo’n goed alternatief voor mijnbouw op land? Staan we aan het begin van een milieuramp of biedt het dé oplossing om onze milieudoelstellingen te behalen? In dit programma duiken we samen met ABN AMRO in de kansen en schaduwkanten van diepzeemijnbouw.

Biodiversity x Finance
In deze reeks bespreken we met verschillende experts, stakeholders en professionals hoe we biodiversiteit aan financiële belangen kunnen koppelen voor het behoud van een leefbare wereld.
Naar reeks