Het halveren van de voedselverspilling door de hele keten is een grote opgave, maar is niet onmogelijk. Overal in de keten zijn ondernemers en consumenten al bezig om voedselverspilling terug te dringen. Maar waar begin je? En wat zijn de verschillende mogelijkheden voor jou als ondernemer om ervoor te zorgen dat de voedselverspilling in 2030 met 50% vermindert?
Jaarlijks wordt er in Nederland per persoon 150 euro aan goed voedsel weggegooid, dat is ongeveer een tiende van wat de gemiddelde Nederlander uitgeeft aan voeding. Meer dan een maand aan eten in de prullenbak in dus. En dat is zonde van het voedsel, maar ook van de grondstoffen, het land, arbeid, en de energie die bij de productie van voedsel komt kijken.
Bovendien gaat de productie van voedsel gepaard met de uitstoot van broeikasgassen. Het voorkomen van voedselverspilling is goed voor mens, milieu, en maatschappij. Om die reden heeft Nederland in lijn met de Verenigde Naties zichzelf als doel gesteld om per 2030 de voedselverspilling met 50 procent terug te dringen.
Tijdens deze sessie gaan we dieper in op:
- Voorbeelden van innovatieve oplossingen die voedselverspilling tegengaan
- Wat je als bedrijf zelf kan doen om voedselverspilling tegen te gaan
Luister hier naar de podcast:
Met in dit programma onder anderen

Nadia Menkveld
Sectoreconoom Agrarisch en Food, ABN AMRO

Rudolf Brand
Chef-kok Circl Restaurant

Marije Vroom
CSR Manager, Vermaat Groep

Olaf van der Veen
Co-Founder, Zero Foodwaste

Francien Eppens
Consultant Resource Management, Milgro

Sanne Stroosnijder
Business Development Manager, Wageningen Food & Biobased Research

Selma Seddik
Co-Founder, Instock

Floor Uitterhoeve
Sustainability Manager, McDonald's

Sharonne van Diemen
Public Relations Specialist, Too Good To Go
Programma
- 16.00 - 16.30 Inloop en registratie (o.a. keuze voor workshops)
- 16.30 - 16.35 Opening
- 16:35 - 16:40 Interview
- 16:40 - 17:00 Lezing voedselverspilling
- 17:00 - 17:15 Inspirerende pitches
3 voorbeelden van innovatieve oplossingen die voedselverspilling tegengaan:
- 17:15 - 17:40 Paneldiscussie
- 17:45 - 18:15 Breakout sessies
Hoe kan ik zelf voedselverspilling tegengaan in mijn bedrijf?
Voedselverspilling tegengaan met:
- Workshop #1: Circulair koken
- Workshop #2: Data
- Workshop #3: Circulair horecaconcept - 18:20 - 18:30 Wrap-up en afsluiting