maandag 14 jan 2019, 04.01 CET

Kick-off: Week van de Circulaire Economie – Onvermijdelijk Circulair

De plastics en verpakkingen van de toekomst; hoe kunnen we met innovaties impact maken?
Plastic bottles

Gratis toegang

Ontwikkeld door

In samenwerking met

kidv logo def
Nederland-Circulaire-Hotspot_Logo_DUTCH_RGB-300×273
circl-logo-zwart
Impact Hub
1200px-Unilever.svg

De officiële Kick-off van de Week van de Circulaire Economie op 14 januari bij Circl staat in het teken van de nieuwste innovaties op het gebied van plastics en verpakkingen. Aan het woord startups, scale-ups en internationale samenwerkingsverbanden die bezig zijn met vernieuwende initiatieven. Allemaal streven met een gezamenlijk doel voor ogen; de uitdagingen van plastic aanpakken door circulair te produceren, met de inzet van bestaande materialen en single use plastics terugdringen. Naast innovatie is hiervoor samenwerking op alle niveaus noodzakelijk. Deze middag is het startpunt om samen te committeren op actie in de verpakkings- en plasticindustrie.

In 2018 werkten verschillende ondernemers tijdens de Plastic Free Ocean Accelerator (een initiatief van WWF Nederland en Impact Hub Amsterdam) aan duurzame alternatieven voor plastic en hergebruik van plastic afval.

Op 14 januari presenteren vier alumni hoe hun startups bijdragen aan het creëren van een circulaire plastic economie. VanPlestik, Straw by Straw en Searious Business pitchen hun circulaire producten en diensten: designobjecten 3D gedrukt van upcycled plastic (vanPlestik) | een natuurlijk alternatief voor plastic rietjes (Straw by Straw) | innovatieve projecten om de kunststof waardeketens of grote bedrijven opnieuw in te richten. By the Ocean We Unite oprichter Thomas van Tiel en filmmaker Sander van Weert delen daarnaast een preview van hun nieuwe documentaire ‘An Ocean Story’.

We eindigen het programma met de verkiezing van de twee beste startups op het gebied van circulair verpakken georganiseerd door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Zes finalisten pitchen hun verpakkingsinnovatie, waarna de winnaar door de jury bekend gemaakt wordt! Kortom, een middag vol inspiratie en actie!

Programma

15:00 u – Welkom door dagvoorzitter Mark Beumer

15:20 u – Innovatie door startups

15:45 u – NL Circular Hotspot; internationale oplossingen

16:00 u – Finals KIDV Challenge voor startups in circulair verpakken

16:30 u – Ketenregisseur Circulaire Economie Ministerie I&M; Tipje van de sluier ‘Plastic Pact’.

16:50 u – Prijsuitreiking KIDV Challenge voor startups in circulair verpakken

17:00 u – Borrel

Over de KIDV Challenge voor startups in circulair verpakken

Startups met circulaire verpakkingsideeën hebben moeite om een groot publiek te bereiken of hebben gebrek aan kennis en financiële middelen om hun initiatieven van de grond te krijgen. Het KIDV organiseert de Challenge voor start-ups in circulair verpakken. De zes beste ideeën worden gepitched tijdens de Kick off van de Week van de Circulaire Economie, waarna de twee winnaars bekend worden gemaakt. De winnaars ontvangen een aanjaagbudget van 25.000,- en inhoudelijke begeleiding om hun innovaties te realiseren. De challenge wordt gefinancierd door Stichting Afvalfonds.

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) adviseert en inspireert bedrijven over duurzaam verpakken. We bieden ondernemers feitelijke kennis, actuele trends en praktische tools gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, actuele trends en kennis van de verpakkingsketen

Over Impact Hub Amsterdam
Impact Hub Amsterdam is er van overtuigd dat impact ondernemers een belangrijke rol spelen bij het oplossen van de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen. Uitdagingen zoals een duurzame voedselketen, een circulaire economie en plastic afval. Daarom brengen we meerdere partners en sector overschrijdende netwerken bij elkaar om een sterk impact ecosysteem te bouwen om deze ondernemers te ondersteunen.

Over Holland Circular Hotspot

Holland Circular Hotspot is een privaat publiek platform waarin bedrijven, kennisinstituten en (lokale) overheden internationaal samenwerken met als doel het uitwisselen van kennis en het stimuleren van ondernemerschap op het gebied van circulaire economie. Dit doet de stichting in samenwerking met de Rijksoverheid en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).