woensdag 18 sep 2019 t/m zondag 29 sep 2019

Kunstcollectie ABN AMRO: ‘NEWS FROM France’

Neufize in Circl-sept. 2019-photo’s Gert-Jan van Rooij HR (2)_crop

CIRCL

Ontwikkeld door

Van 18 september t/m 29 november 2019 is de tentoonstelling ‘News from France’ te zien in Circl.ART, de projectruimte van de ABN AMRO Kunstcollectie in CIRCL op de Zuidas.

‘NEWS FROM France’
FOTO’S UIT DE COLLECTIE NEUFLIZE OBC

De fotografie- en videocollectie van de Franse bank Neuflize OBC is een toonaangevende, internationale verzameling, waarin de mens en het portret op alle mogelijke manieren worden weerspiegeld. Dat geldt ook voor de foto’s die, in het kader van het fotofestival ‘Unseen’, geselecteerd zijn voor ‘News from France’, een tentoonstelling van jonge kunstenaars die in Nederland nog weinig bekendheid genieten. Sommige fotografen tonen de mens in zijn omgeving. Zo trekt Thomas Boivin met zijn analoge camera door de Parijse wijk Belleville en legt hij de buurt en zijn bewoners vast voordat Belleville ten prooi valt aan gentrificatie. Ronan Guillou vertrok voor zijn American Narratives naar Amerika. Hij portretteert zijn modellen in opvallende situaties, waarmee hij persoonlijke verhalen suggereert, terwijl Alexandra Catiere in haar intieme serie Land without Shadows mensen fotografeert op Coney Island die turen in een oneindige diepte. We zien hen op de rug, turen met hen mee, en projecteren zo ons eigen vergezicht.

Andere kunstenaars geven een beeld van de mens tussen droom en werkelijkheid.

Corinne Mercadier roept een mysterieuze spanning op met geënsceneerde zwart-witfoto’s van vrouwen in verlaten villa’s, terwijl Manon Gignoux in de video Corps mort haar overleden grootmoeder in herinnering roept. Sjorrend met een willoos lijf in de keuken van haar oma toont ze in de video zowel de last als het belang en de schoonheid van het verleden. Er zijn ook fotografen die via portretten vat willen krijgen op de geschiedenis van een land, zoals Marion Gronier en Martina Bacigalupo. Gronier fotografeerde verschillende minderheidsgemeenschappen in Amerika, waaronder deze mennonitische familie. En Bacigalupo maakte een collage van restmateriaal dat ze aantrof in de afvalbak van een Oegandese fotostudio. De leegtes in dat materiaal roepen op wat ontbreekt: de pasfoto’s die nodig waren voor identiteitspapieren, waardoor mensen zich na jaren van oorlog weer op een toekomst kunnen richten. De uit Zuid-Korea afkomstige Ina Jang laat haar modellen poseren met stukken papier. Zo suggereert ze niet alleen een ingetogen gemoedstoestand, maar speelt ze ook een slim spel met optische illusies waarmee ze raakt aan de basis van de fotografie.

‘News from France’ toont de mens in vele gedaanten en is tegelijkertijd een verrassende kennismaking met onbekend talent. De tentoonstelling werd samengesteld door Caroline Stein, conservator van de collectie Neuflize OBC, en Ute Kohlmann, collectie-adviseur.

Collectie Neuflize OBC
Banque Neuflize OBC is een van de oudste banken van Frankrijk en een belangrijk internationaal onderdeel van ABN AMRO Private Banking. In 1997 begon de bank met het verzamelen van fotografie en videokunst. De internationale collectie, met werk van onder anderen Martin Parr, Rineke Dijkstra, David Goldblatt, Sophie Calle, Allan Sekula en Nobuyoshi Araki, telt op dit moment meer dan negenhonderd werken.

Meer over Circl.ART
Kunst is voortdurend in beweging. Kunstenaars weten onconventionele verbindingen te leggen, durven te dromen en voelen als seismografen van onze tijd eerder aan wat er in de wereld speelt. Een vooruitziende blik en een vrije manier van denken liggen aan de basis van de circulaire economie. Daarom wil Circl.ART een platform bieden aan nieuwe ontwikkelingen in de kunst, kunst die de verbeelding prikkelt en inspeelt op maatschappelijke en actuele thema’s. Tegelijkertijd wil Circl.ART een podium bieden aan kunstenaars om een breed publiek te bereiken. Dat kunnen presentaties zijn van werk uit de ABN AMRO-collectie of van hedendaagse kunst met een focus op maatschappelijke onderwerpen als de circulaire economie, maar ook tentoonstellingen van jong en aankomend talent, onder meer als onderdeel van de ABN AMRO Kunstprijs.