donderdag 13 dec 2018, 07.46

Movienight: Truth Detectives

A fascinating movie that documents how new technological developments, social media and science are helping to bring to justice those who violate human rights.
TD_STILL_TC10003302_SMARTMEDIA

Gratis toegang

This event is in english

Almost in real time victims of war and crimes nowadays use their mobile devices to film and photograh their experiences. International investigators collect this evidence for criminal prosecution. We document their research on cultural heritage in Mali, the “Black Friday” bomb attacks in Gaza, the war in Ukraine and the search for mass graves in Colombia. This film screening is organized in the context of ABN AMRO's Human Rights Week 2018.

Nederlandse synopsis

Bewijs boven water krijgen dat bijna onmogelijk is te vinden, om straffeloosheid en onrecht tegen te gaan. Truth detectives over de hele wereld combineren mensen de nieuwste technologieën met de bevindingen van burgerjournalisten en -onderzoekers.

In deze fascinerende documentaire zien we dat dit meer betekent dan het één voor één bekijken van smartphonevideo’s. Om oorlogsmisdaden tijdens het meest recente conflict in Gaza te analyseren, werd bijvoorbeeld een 3D-model van de stad Rafa gevuld met foto’s en video’s die online waren gepubliceerd. Het maakte het mogelijk om gebeurtenissen zeer gedetailleerd te reconstrueren. En om clandestiene graven op te sporen, maakt een Colombiaanse organisatie die op zoek is naar de tienduizenden vermisten tijdens de burgeroorlog, gebruik van een model dat oorspronkelijk was ontwikkeld om de trek van spinnen te voorspellen.