Talkshow

maandag 22 mei 2023, 19.00 - 20.30

Steward-ownership | Ondernemingsvorm van de toekomst

Ondernemers leggen uit hoe steward-ownership de angel uit het rendementsdenken haalt
(2023-05-10) shareholder-or-steward-owned-pastel

Gratis toegang

CIRCL - Zaal 5

In samenwerking met

afbeelding-donatie-we-are-stewards

Steward-ownership is een bedrijfsvorm waarbij de stem- en dividendrechten over een bedrijf zijn gesplitst, en de winst wordt geherinvesteerd. Hierdoor staat de missie van het bedrijf voorop. Bedrijven als Bosch, Ecosia en Patagonia kozen voor deze structuur. Ook een groeiend aantal Nederlandse bedrijven kiest voor deze vorm. Een recent voorbeeld is nature-tech startup Sumthing uit Amsterdam. Sumthing maakt natuurherstel door middel van een digitaal platform inzichtelijk.

De drie oprichters én hun investeerders vonden het passend om de missie (het accelereren van natuurherstel) te borgen in deze structuur. Mede-oprichter Gijs Schuringa deelt zijn ervaringen in een vraaggesprek met Nicole Gorris en Jorick Wijnen van We Are Stewards.

De 21e eeuw staat bol van grote maatschappelijke en ecologische uitdagingen. Technologische ontwikkelingen gaan snel, maar bedrijfsstructuren zijn al eeuwen nagenoeg hetzelfde gebleven. Dat is eigenlijk gek. Wat nu als bedrijven niet meer in handen zijn van shareholders, maar van stewards?

Steward-ownership

Steward-ownership, ook wel self-ownership, is een alternatieve eigendomsstructuur die ervoor zorgt dat de prikkel voor winstmaximalisatie wegvalt. Hoe werkt dat dan? Stemrecht ligt bij mensen dichtbij het bedrijf. Dit zeggenschap kan niet worden verkocht, zoals gebruikelijk is bij bedrijven met een traditionele aandeelhoudersstructuur.

Het bedrijf kan dus niet in handen vallen van een concurrent of investeerder die niet in lijn is met de missie. Het tweede principe van steward-ownership is dat winst geherinvesteerd wordt in het bedrijf of gedoneerd wordt.

Deze sessie is voor iedereen die vraagtekens zet bij de dominante positie van de aandeelhouder en op zoek is naar (bewezen) alternatieve modellen. Wat kun je verwachten? Inspiratie, kennis en hoop voor de toekomst!

Sprekers

Nicole Gorris komt uit een ondernemersgezin en is na haar studie Rechten jarenlang actief geweest in het bedrijfsleven. Ze heeft zich ook vrijwillig ingezet voor het World Food Program en Vluchtelingenwerk. Nicole is moeder van 3 pubers en runt haar eigen family office. “Impact maken en zorgen voor Moeder Aarde is de belangrijkste uitdaging van dit moment.”

Jorick Wijnen heeft een fiscale achtergrond en is gepassioneerd over duurzaamheid. “Steward-ownership en een winstgevend bedrijf runnen gaan prima samen. Daarbij is de vraag van oprichters en investeerders niet langer: Hoe kan ik zoveel mogelijk uit een bedrijf onttrekken? Maar: Hoeveel is voor mij genoeg?”

Gijs Schuringa is een van de oprichters van Sumthing. Na een carriëre in de consultancy en tech industrie heeft hij besloten al zijn passie en energie te stoppen in het accelereren van natuurherstel via hun digitale platform. Binnen de sociale onderneming is hij verantwoordelijk voor de commerciële groei.

Programma

  • 19.00: Introductie - Nicole | We Are Stewards
  • 19.15: Wat is steward-ownership? - Jorick | We Are Stewards
  • 19.45: De transitie naar steward-ownership en de rol van de investeerders hierin - Gijs | Sumthing
  • 20.00: Ervaringen delen en Q&A
  • 20.30: Afsluiting