Tentoonstelling

vrijdag 17 mrt 2023 t/m donderdag 4 mei 2023

Tentoonstelling: A Safer World for the Truth

Exhibition: ‘A Safer World for the Truth: Setting the wheels of justice in motion’
The People’sTribuna;_ClosingHearing_19sept2022_MG_6575

In samenwerking met

freepresslogo_midres
ABN-AMRO_Logo_new_colors.svg

Wie betaalt de prijs voor jouw toegang tot onafhankelijke informatie? A Safer World for the Truth vertelt het verhaal van de meer dan 1400 journalisten die sinds 1992 zijn vermoord als gevolg van hun werk. Hun publicaties waren vaak cruciaal voor de ontmaskering van corruptie en georganiseerde misdaad, maar in bijna alle gevallen blijven hun eigen moorden onopgehelderd en ongestraft.

De tentoonstelling is verbonden aan het project ‘A Safer World for the Truth’ dat wordt geleid door persvrijheidsorganisatie Free Press Unlimited in samenwerking met Reporters without Borders en het Committee to Protect Journalists.

Dit project maakt deel uit van de strijd van Free Press Unlimited tegen straffeloosheid voor moorden op journalisten. Ze onderzoeken cold cases van moorden op journalisten en hebben al in meer dan tien zaken uniek bewijs gevonden. Dit resulteert in belangrijke successen op weg naar gerechtigheid. Free Press Unlimited initieerde ook een symbolische rechtbank om aandacht te vragen voor deze zaken. Het People’s Tribunal voor de Moord op Journalisten heeft vorig jaar in drie zaken een vonnis geveld en het bewijsmateriaal gedeeld met meerdere officiële autoriteiten en onderzoeksinstituten.

Deze tentoonstelling presenteert een aantal portretten van journalisten wiens dood is onderzocht door A Safer World for the Truth en vertelt je meer over hun leven en werk. De fotoserie van de gerenommeerde Mexicaanse fotojournalist Félix Márquez zoomt in op de situatie in Veracruz, een van de gevaarlijkste plekken ter wereld voor journalisten.

Gecombineerd met foto’s van het People’s Tribunal en de Safer World-onderzoeken, laat deze tentoonstelling zien dat, zelfs na jaren van straffeloosheid, de raderen van gerechtigheid in beweging kunnen worden gezet om een wereld te bouwen waarin niemand hoeft te sterven voor een verhaal.

De tentoonstelling is te zien vanaf 17 maart t/m 4 mei 2023. This exhibition is also available in English and can be visited for free without reservation. 

Met in dit programma onder anderen