10 okt 2019 - 13 okt 2019
Event space
Young in Prison Art kijkdagen bij Circl

YiP Art kijkdagen

Tachtig topfotografen doneren voor tweede kans jongeren in detentie wereldwijd.
Gratis, extern reserveren

De grootste benefiet fotoveiling van Nederland komt terug: op zondag 13 oktober 2019 tussen 16.00- 19.00 uur gaat het werk van 80 topfotografen en aanstormend talent onder de hamer in Circl, Amsterdam. Veilingmeester Arno Verkade van Christie’s veilt werken van o.a. Freudenthal/ Verhagen, Hendrik Kerstens, Koos Breukel, Vincent Mentzel en Wendelien Daan ten bate van het werk van stichting Young in Prison (YiP); creatieve projecten realiseren in jeugdgevangenissen wereldwijd. De foto’s zijn in Circl voorafgaand aan de veiling vanaf 10 oktober t/m 12 oktober te bezichtigen.

 

YiPArt Fotoveiling 2019
De YiPArt Fotoveiling wordt sinds 2005 en nu voor de negende keer georganiseerd. De veiling is voor kunstliefhebbers een mogelijkheid om een uniek werk aan te schaffen en tegelijkertijd bij te dragen aan de positieve reïntegratie van ex-gedetineerde jongeren wereldwijd. Dit jaar kan er geboden worden op werk van o.a. Freudenthal/ Verhagen, Hendrik Kerstens, Jasper de Beijer, Koen Hauser, Koos Breukel, Suzanne Jongmans, Vincent Mentzel en Wendelien Daan. Alle deelnemende fotografen staan vermeld op de website: younginprison.nl/yipart

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het werk van Young in Prison. Fotografen en kopers maken het zodoende mogelijk dat jongeren die vastzitten of net weer vrij zijn worden aangemoedigd om hun verbeeldingskracht te gebruiken: ‘Hoe zou je leven er na detentie ook uit kunnen zien?’.

Arno Verkade, veilingmeester van Christie’s, veilt 80 werken van topfotografen en aanstormend talent. Ook Stacii Samidin doneert een werk en speelt een speciale rol tijdens deze negende YiPArt editie. De jonge fotograaf stond dit jaar volop in de schijnwerpers door zijn gerenommeerde serie Societies en Document Netherlands 2018 voor het Rijksmuseum. Voor YiP werkte hij met jongeren in een justitiële jeugdinrichting en werkte daar als creatief rolmodel aan een bijzonder fotoproject dat wordt geëxposeerd tijdens de kijkdagen.

“Ik vertel de jongeren mijn eigen verhaal. Tegelijkertijd ben ik een luisterend oor, want ik weet wat ze meemaken. Als ik daar ben voel ik hoe belangrijk het is om de buitenwereld naar binnen te halen. Door creatief bezig te zijn ontdek je hoe je anders kunt kijken naar je eigen verhaal, je eigen creaties. Daardoor kan je langzaam bedenken: hoe zou mijn leven er straks ook uit kunnen zien? Ik hoop dat ze door mijn verhaal een heel ander inkijkje hebben gekregen in hoe hun leven ook positief kan veranderen.”

Samenwerkingen
Circl, een initiatief van ABN AMRO, transformeert in oktober 2019 tot gastvrije locatie van de YiPArt Fotoveiling. Het duurzame initiatief aan de Zuidas in Amsterdam heeft als doel om speciale ontmoetingen mogelijk te maken en bouwt zo een tijdelijk en open huis voor Young in Prison waar fotografieliefhebbers, verzamelaars, fotografen, jongeren en andere vrienden van de stichting samenkomen.

The School of Life programmeert een exclusieve lezing tijdens de kijkdagen over het universele thema verbeelding: Hoe zet je verbeeldingskracht in om jezelf of de wereld te veranderen? Wat zijn wijsheden over goed vallen en opstaan in het leven? Meer informatie hierover volgt op de website younginprison.nl/yipart.

Over Young in Prison
Young in Prison houdt kantoor in Amsterdam en bereikt jongeren die vastzitten of net weer in vrijheid leven met Urban Arts en Sports. YiP gelooft in een tweede, derde of zoveel kansen er nodig zijn voor een alternatieve en positieve toekomst voor jongeren. Dat begint met de kunst om een alternatieve toekomst te kunnen verbeelden. Dit kan niemand anders voor je doen: daarom stimuleren we de intrinsieke motivatie van jongeren om op hun beste pad te raken. De afgelopen 17 jaar is YiP over de hele wereld van belangrijke betekenis geweest voor duizenden jongeren.

Geïnteresseerden in de YiPArt fotoveiling kunnen zich vanaf 15 juni aanmelden door een mail te sturen naar yipart@younginprison.nl om op de hoogte gehouden te worden.

Meer informatie over de YiPArt Fotoveiling, stichting Young in Prison en de projecten is te vinden op: www.younginprison.nl

Kijkdagen:

  • donderdag 10 & vrijdag 11 oktober; 09:00 – 21:00, Zaterdag 12 oktober van 10:00 – 17:00
  • Toegang gratis
  • Locatie: Circl, Gustav Mahlerplein 1B, 1082 MS Amsterdam

Veiling:

  • zondag 13 oktober 16:00 – 19:00
  • Toegang gratis
Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.