vrijdag 18 jan 2019, 00.53

Zuidas Meet-Up: Brunch en Architectuur Tour

Kom meer te weten over de voetafdruk van je eten en ga mee op rondleiding door het Goede Doelen Loterijen-gebouw!
Foto: Roy Beusker

Gratis toegang

In samenwerking met

PDZ

Eten is wat iedereen dagelijks doet en daarom het perfecte startpunt om te praten over de circulaire economie. Het bureau Urbanos gaf al meerdere succesvolle eetworkshops in het land en strijkt nu neer op de Zuidas. Ze verzorgen niet alleen een overheerlijke brunch maar geven de aanwezigen ook inzicht in de voetafdruk van hetgeen ze eten. Na de brunch volgt een korte wandeling naar de Beethovenlaan, waar architect Jan Benthem een rondleiding geeft door één van de nieuwste aanwinsten van de Zuidas: het Goede Doelen Loterijen-gebouw, het meest duurzaam gerenoveerde kantoor van Nederland.

Urbanos houdt zich bezig met duurzame stedelijke ontwikkeling. Toen het bureau begin 2018 door de gemeente Zaanstad werd gevraagd om de bewoners van de wijk Hoornseveld/Peldersveld enthousiast te krijgen voor de circulaire economie besloten ze het anders aan te pakken dan normaal. Geen presentaties of ellenlange verhalen. Nee, het werd een kookworkshop. De praktische inslag sloeg aan: eten maakte een groot onderwerp als de circulaire economie inzichtelijk. Sindsdien gaat Urbanos vaker met de pan en spatel aan de slag.

Jan Benthem richtte in 1979 samen met Mels Crouwel het architectenbureau BenthemCrouwel op. Het bureau heeft meerdere grote projecten achter zijn naam staan. Zo gaf BenthemCrouwel de treinstations van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht recent een nieuw gezicht. Bij de opdracht voor het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen lag de lat hoog: wat betreft esthetiek en functionaliteit, maar zeker ook op het gebied van duurzaamheid. Het resulteerde uiteindelijk in het meest duurzaam verbouwde kantoor van Nederland. In oktober 2018 werd het gebouw door koningin Máxima geopend.