Podcast

5 tips voor een circulaire bruiloft

De mooiste dag van je leven op een duurzame manier.

Geplaatst op 20 december 2021

De bruiloft is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Logisch dat er dan ook alles uit de kast wordt getrokken om deze dag speciaal te maken. Bijzondere kleding, een prachtige locatie, ringen, bloemen, champagne, het hoort er allemaal bij.

De keerzijde is dat bij een gemiddelde bruiloft meer CO2 wordt uitgestoten dan een gemiddeld huishouden per jaar gebruikt, rond de 10 ton CO2. Ook komt er een hoop verspilling bij kijken. Denk aan de trouwjurk die na één keer dragen in de kast verdwijnt, overgebleven eten dat wordt weggegooid of wegwerp decoratie zoals confetti en ballonnen die de natuur vervuilen.

Hier wilden wij niet meer aan meedoen en gingen op zoek naar alternatieven. Over deze zoektocht maakte ik (Yvonne, de bruid, programmamaker bij Circl) vorig jaar een podcast. Ik ging met experts in gesprek over hoe je duurzame keuzes kunt maken van locatie tot catering en natuurlijk – de jurk. Nu de bruiloft inmiddels écht een feit is wordt het tijd om onze ervaringen te delen. Hieronder lees je 5 tips over hoe je je milieuvoetprint kunt verkleinen en hoe je naast geld ook nog een hoop stress kunt besparen.

  1. Koop niets nieuws of koop helemaal niets

Om zo min mogelijk te verspillen is het essentieel dat je zo min mogelijk nieuwe spullen aanschaft. Dit kun je doen door gebruik te maken van wat er al is. Kies bijvoorbeeld voor een locatie die je al zo mooi vindt dat je geen speciale decoratie artikelen hoeft te kopen.

Als aanvulling daarop heb ik een vriendin die graag knutselt gevraagd om zelf wat te maken voor de tafeldecoratie. Die macramé theelicht potjes staan nu ook nog mooi in ons huis, een prachtig cadeau. Andere decoratie artikelen als lampions, vazen en kandelaars kun je prima tweedehands kopen bij de Kringloop of op Marktplaats. Ook hebben wij aan de locatie gevraagd of er nog decoratie items over waren gebleven van de bruiloft voor ons en heeft het restaurant wijnflessen voor ons verzameld die wij konden gebruiken als vazen en kandelaar.

Voor wat betreft kleding kun je zelf voor een second-hand jurk of pak kiezen, maar alleen maak je nog niet het verschil. Daarom hebben wij ook onze gasten gevraagd geen nieuwe kleding te kopen voor het feest. Wij waren onder de indruk van de creativiteit waarmee dit verzoekje werd opgepakt. Sommige hadden wat bij vrienden geleend of overgenomen van een collega, andere herontdekken iets in hun eigen kledingkast.

  1. Maak de logistiek makkelijk

Een bruiloft in het buitenland of midden in het bos is prachtig, maar denk er wel aan dat alles en iedereen er naar toe moet komen. Wij hebben voor een strandtent in Nederland gekozen. Op die manier waren wij dicht bij de natuur, konden we toch gebruik maken van bestaande voorzieningen en was de reis voor onze gasten (en de planeet) behapbar.

Ook hebben wij een goede vriend gevraagd als BABS (Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand), dat scheelt de gemeente ambtenaar weer een reis. Daarnaast hebben wij gezamenlijk vervoer geregeld voor onze gasten en hebben wij voor een locatie gekozen die zowel de ceremonie, de receptie, diner en het feest kon faciliteren. Behalve een kleine tandem-fietstocht tussendoor hoefde de groep dus niet meer te verplaatsen.

  1. Werk met lokale ondernemers

Als je ervoor kiest om met lokale, vaak kleinere ondernemers te werken heb je gelijk een hele rij voordelen te pakken. Deze toppers zijn in de buurt en werken vaak samen met andere lokale partners. Dat betekent minder transport, waardoor je veel CO2 kunt besparen. Het persoonlijke contact zorgt daarnaast voor minder stress.

Ook kunnen lokale ondernemers maatwerk leveren en vinden dat juist leuk (mits je geen onmogelijke eisen stelt). Door de persoonlijke samenwerking wordt je grote dag uniek en is de kans groot dat je ook minder verspilt, omdat je precies kunt afspreken wat je nodig hebt.

Zo mocht ik bijvoorbeeld bij een lokale bloemenkweker dahlia’s uitkiezen. Verse bloemen zijn niet altijd duurzaam, waardoor wij hier extra bewust over waren. Door langs te gaan bij de kweker kregen wij veel informatie over de teelt, konden wij precies de hoeveelheid kopen die wij nodig hadden en kregen de bloemen in de spotlight speciale aandacht tijdens de bruiloft.

Tenslotte maken lokale ondernemers vaak betere prijzen omdat er niet nog andere partijen tussen zitten die mee verdienen. Dit merkten wij bijvoorbeeld bij de ringen, die een lokaal familiebedrijf zelf maakte.

Dus kijk goed om je heen, lokale toppers zijn er overall.

  1. Kun jij (of een vogel) hier later nog iets mee?

Het is begrijpelijk dat je niet alles voor een bruiloft in huis hebt. Daarom is het slim om bij de dingen die je wél aanschaft alvast vooruit te denken of je hier later nog iets mee kunt (denk aan de macramé potjes). Wij wonen in de Bollenstreek. Daarom hebben wij voor lokale droogbloemen gekozen als tafeldecoratie en als souvenir voor gasten. Het overgebleven bosje staat nu nog mooi bij ons in huis.

Als je, zoals wij, ook waarde hecht aan bepaalde tradities is dit misschien het moment voor een duurzame make-over van ‘hoe het hoort’. Zo werd er bij ons na afloop van de ceremonie vogelzaad gestrooid in plaats van een confetti regen. Aan het einde van de avond hadden de vogeltjes alles netjes opgeruimd.

Om voedselverspilling tegen te gaan hebben wij er ook voor gekozen om zelf bakjes mee te nemen naar de locatie. De keuken heeft de heerlijkste hapjes ingepakt, waardoor wij ook de dag na de bruiloft nog konden nagenieten met onze gasten.

  1. Geef-cadeau

Tijdens een bruiloft ontvang je mooie cadeautjes en deel je ze ook zelf uit in de vorm van bedankjes. In beide gevallen kun je een duurzame keuze maken. Wij vroegen in plaats van een cadeau een bijdrage voor een inzamelactie voor een goed doel, het dierenasiel waar onze hond vandaan komt. Als bedankje kun je ‘tijd’ geven aan je gasten, zoals bijvoorbeeld een uitje plannen of samen een klusje oppakken.

Conclusie: Maak het samen persoonlijk

In je eentje kun je in de planning alvast een hoop duurzame keuzes maken, maar de echte impact maak je samen met je gasten en alle partijen die betrokken zijn bij de organisatie. Als bruidspaar sta je in de belangstelling. Dit is ook het moment om je duurzame wens uit te spreken.

Het was indrukwekkend om te zien hoe iedereen vervolgens probeerde zelf invulling te geven aan onze wens naar een duurzaam feest en hoe betrokken iedereen was in de zoektocht naar creatieve oplossingen. Ik zou willen stellen dat het daardoor uiteindelijk ook gelukt is onze voetprint zo klein mogelijk te houden. De ultieme tip is dan ook:

Pak je spotlight moment om je uit te spreken.

Beluister de 4-delige podcast over mijn persoonlijke zoektocht naar een circulaire bruiloft hieronder:

In de eerste aflevering praat ik met mijn toekomstige echtgenoot.

In deze aflevering ga ik op zoek naar een geschikte trouwlocatie.

Bestaat er een circulaire bruidstaart? Kom het antwoord te weten in deze aflevering.

In het laatste deel gaan we het hebben over duurzame bruidsjurken.