Circl in tijden van coronacrisis: ‘Hoe gaat het met jou?’

Een interviewreeks waarin verschillende Circl collega’s vertellen hoe ze omgaan met de coronacrisis.
Lotte de Groot
21 april 2020

Onze wereld staat compleet op z’n kop. Plotseling werken we thuis, wat in combinatie met het huishouden niet altijd makkelijk is. Sommigen van ons zijn ook nog thuisleraar. En als je daarnaast ondernemer bent, loopt de emmer aardig vol. Eigenlijk is de enige constante factor in deze tijd de onzekerheid. Hoe gaan onze collega’s hiermee om? En vooral: hoe houden ze de moed erin?

We staan er niet alleen voor. Door kennis en ervaringen te delen, komt onze creatieve kant naar boven. En die hebben we hard nodig om ons door deze crisis heen te slaan.

Deze week is Marijn Muller aan het woord. Als oprichter van Cartoni Design bewaakt hij ons interieurontwerp, dat door Doepel Strijkers is ontwikkeld. Circl is een dynamisch gebouw: er worden veel evenementen gehouden en we hebben vaak gasten over de vloer. Marijn zorgt ervoor dat het interieur constant meebeweegt met de gebruikersbehoefte. Denk aan een ruimte die ineens veel intensiever wordt gebruik en daardoor een ander interieur nodig heeft. Dit alles doet hij met oog op de gezondheid. Nu Circl gesloten is, vroegen we hem: hoe gaat het met je en waar houd je je mee bezig?

De ziel is uit Circl verdwenen nu er niemand meer rondloopt. Even wennen, of niet?

Dat is zeker wel even iets anders, ja. Het pand is natuurlijk gesloten, en daarmee onze werkplek. Waar ik normaal gesproken veel nieuwe mensen ontmoet, is het nu akelig stil. Maar dat zorgt er ook voor dat ik het contact met bestaande relaties meer opzoek. Ik begin de dag eigenlijk altijd met een belrondje: waar zijn mijn relaties mee bezig, wat gaat er goed of juist niet en hoe kan ik helpen? Dat zijn fijne en persoonlijke gesprekken. Je hebt meer tijd voor elkaar en iedereen beseft zich in deze tijd wat écht belangrijk voor ze is. Persoonlijke aandacht is daar een voorbeeld van.

Onder het mom van ‘never waste a good crisis’: wat is voor jou de grootste kans die is ontstaan?

Bij Cartoni zetten we al ruim een jaar in op de gezondheid van het interieur. Zo gebruiken we nooit giftige lijmsoorten, materiaal met vluchtige gassen of milieuonvriendelijk materiaal. Dat is hard nodig en die noodzaak was tot voor kort niet duidelijk bij het grote publiek. Nu beseffen we ons gelukkig allemaal dat onze gezondheid het allerbelangrijkste is. Het gevaar van dit virus is in het begin onderschat en er werd zelfs een beetje lacherig over gedaan. Ik zag dit ook op het gebied van gezondheid in je interieur. Dat is nu wel anders.

Waar ben je nu het meest bang voor? En waarom?

Ik ben niet echt bang. Wel maak ik me zorgen over het effect van deze crisis op de economie. De toekomst die ik met Cartoni voor ogen had op basis van verwachte inkomsten, loopt nu helemaal anders. Ik zal de koers moeten aanpassen. We weten niet uit welke hoek de wind gaat waaien, wat het lastig maakt om een juiste koers te bepalen. Ik houd daarom rekening met verschillende scenario’s.

Veel zieken en doden, aanstaande faillissementen wellicht een flinke recessie. Hoe past volgens jou duurzaamheid en circulariteit in de situatie waarin we nu leven?

Cartoni koestert niet alleen de mensen waarmee we werken, we gaan ook verantwoord om met grondstoffen. Zo zijn al onze meubels ontworpen om ook weer te demonteren. Hierdoor zijn ze altijd te repareren en kunnen we de materialen ook gebruiken voor andere ontwerpen. We lenen als het ware de grondstoffen van de aarde en als we ze niet meer kunnen gebruiken, geven we ze terug.

Het coronavirus heeft een neerwaartse effect op de meeste grondstoffenprijzen. Door op circulaire manier met je grondstoffen om te gaan heb je hier veel minder last van.

Hoe denk je dat je achteraf terug zal kijken op deze tijd?

Dat het een ongekend keerpunt is in ons leven. Er was een leven voor corona en er is een leven na corona, maar we gaan niet meer terug hoe het was.

Welke grap wordt er tijdens de oudejaarsconference gemaakt over deze tijd denk je?

Dat het heel duidelijk is dat de aarde ons niet nodig heeft, maar wij de aarde wel.

Wat is het eerste wat je goed doen als Circl weer open is?

Een borrel drinken met mijn collega’s in de rooftopbar en foto’s laten zien van mijn dochter die tegen die tijd waarschijnlijk al geboren is!

Notificatie:
AdBlocker gedetecteerd.
Door het gebruik maken van dit soort software, kan de website minder goed tot slecht functioneren.