Artikel

Impact maken heeft ook veel impact

Merijn van den Bergh blikt terug op het (bijna) afgelopen jaar.

Geplaatst op 18 december 2023

Merijn 2

Merijn van den Bergh

Head of Circl Movement

Aan het eind van het jaar is het ook weer tijd om te reflecteren en terug te kijken wat er allemaal is gebeurd. Het was een enerverend jaar met veel impactvolle gebeurtenissen. Zo hebben we in juni afscheid genomen van ons geliefde pand en zijn we met Circl Movement doorgegaan. Dat moment ging gepaard met afscheid nemen van een hele mooie, inspirerende en warme tijd binnen CIRCL met team Circl.

Ik had het voor geen goud willen missen. Zo veel geleerd, zo veel mensen ontmoet, zo veel vriendschappen gesloten en mooie evenementen en programma’s mogen verzorgen met elkaar. Ik ben ook verdrietig dat we afscheid hebben moeten nemen van teamgenoten en van een veilige, inspirerende plek dat voor velen als een thuis voelde.

Het leven gaat echter door en ik ben ontzettend trots op de veerkracht van ons team en de ambassadeurs die ons omarmen. Ambassadeurs die samen met ons een steentje willen bijdragen aan een betere wereld. Toch is het ook bizar dat zelfs in deze wereld waarbij de intenties (bijna) altijd goed zijn, soms ook eigenbelang en de angst voor risico’s het vertrouwen in elkaar ondermijnen.

Het systeem heeft daar baat bij, het hoeft niet te veranderen wanneer we niet het lef hebben om deze zaken ter discussie te stellen. In mijn ogen is niet het systeem het probleem, maar de mensen die het systeem gebruiken om die verandering tegen te houden. Of ze dat doen vanuit onzekerheid, onwetendheid of persoonlijk ongemak, daar kan ik niet over oordelen.

Ik weet wel dat verandering gepaard gaat met vallen en opstaan. Dat klinkt triviaal, maar vallen doet soms behoorlijk pijn en die pijn zul je moeten doorstaan om uiteindelijk het doel te bereiken. Dat is volgens mij de essentiële vraag: streven we wel allemaal hetzelfde doel na en doen we er dan werkelijk alles aan om dat te bereiken, ook al lijden we soms pijn?

In mijn overtuiging is een gemeenschappelijk doel de basis voor goede samenwerking en vertrouwen. Ik denk nog steeds dat iedereen goede intenties heeft, maar de vraag is, ben je bereid over je eigen ego heen te stappen wanneer dat nodig is om het gemeenschappelijke doel te bereiken?

Bij de bouw van CIRCL hadden we een gemeenschappelijk doel. We wilden een voorbeeld voor de wereld creëren, en een gebouw neerzetten dat richting zou geven aan de norm voor circulair bouwen. Dat maakte het mooi, spannend, ambitieus, maar vooral gaaf om er met elkaar voor te gaan. Vallen en opstaan was daarbij dagelijkse routine en we leerden hoe te vallen zodat we snel weer overeind stonden.

Ik wens iedereen een CIRCL als doel toe, bespreek je doelen met elkaar. Kijk naar overeenkomsten in plaats van tegenstellingen, kijk naar wat je bindt in plaats van waar je met elkaar van mening verschilt en heb vertrouwen in elkaar. Het begint met goede intenties, maar goede intenties alleen zijn niet voldoende.

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een impactvol 2024 waarin je je beste intenties realiseert.