Alle afleveringen

Money Matters Podcast

Over geld en impact

‘Money makes the world go round’. Maar draait geld ook de goede kant op?  In de podcast Money Matters over geld en impact neemt Social Finance NL je mee door het landschap van impact investeren en hoor je het laatste nieuws over de impact economie.

Luister hieronder naar de nieuwste aflevering:

#60. Helpt de Miljoenennota Nederland uit armoede?

Met Ruben Koekoek en David Bolscher | 19 september 2023

Prinsjesdag 2023. Wat staat er dit jaar in de Miljoenennota? Host Ruben Koekoek bespreekt het met David Bolscher, sectoreconoom bij ABN AMRO. Belangrijke thema’s dit jaar zijn bestaanszekerheid en kansengelijkheid.

Hoe het kan dat in Nederland nog zoveel mensen onder of net boven de armoedegrens leven. Welke maatregelen neemt de overheid en wat is de rol van bedrijven hierin? Je hoort het in aflevering 60.

Spring naar de vorige afleveringen:

Social Finance NL en maatschappelijke impact

Social Finance NL helpt organisaties bij het meten, financieren en vergroten van maatschappelijke impact. Maatschappelijke waarde en impact voor de doelgroep staat hierbij centraal. Op deze manier creëren ze nieuwe en duurzame financieringsmogelijkheden voor maatschappelijke vraagstukken.

Daarom werken ze samen met overheden, financiers en sociaal ondernemers en verbinden ze deze partijen met elkaar waar nodig en mogelijk met als uiteindelijke doel een ecosysteem waarin een impact gedreven economie de norm is.

Ruben Koekoek, directeur van Social Finance NL, heeft als vaste host inmiddels al vele interessante gasten met verschillende perspectieven bij hem aan tafel gehad om te praten over geld en impact.

Van oud-politici en ambtenaren zoals Jeroen Dijsselbloem, Wouter Bos en Bernard ter Haar, tot impact investeerders zoals Jasper Snoek en Marilou Golstein Brouwers en financiële experts zoals Sandra Phlippen, Barbara Baarsma en Jeroen Rijpkema.

Meer weten: lees het interview met Ruben Koekoek hier.

Expertpanel

Sinds seizoen vier wordt Ruben bijgestaan door een expertpanel waarmee hij in gesprek gaat over een actueel thema dat zich richt op geld en impact. Het panel bestaat uit Michel Scholte (directeur True Pricing en Impact Institute), Jamy Goewie (partner Shaping Impact Group), Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN AMRO) en Björn Vennema, mede-oprichter Social Finance NL.

Samen bespreken zij actuele thema’s zoals de Miljoenennota, de Brede Welvaart, greenwashing, Black Friday en de circulaire economie. Ook schuiven er regelmatig gasten aan die vanuit hun expertise en ervaring meepraten.

Samenwerking met Circl

In het nieuwste seizoen van de podcast hebben Circl, het duurzame en circulaire platform van ABN AMRO en Social Finance NL hun krachten gebundeld. Circl brengt in deze samenwerking onze netwerk, kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid, terwijl Social Finance NL de luisteraars meenment in het landschap van impact investeren.

Door deze samenwerking kunnen luisteraars meer te weten komen over de koppeling tussen duurzaamheid en financiën, en hoe ze impact kunnen maken door middel van investeringen.

De vorige afleveringen:

Seizoen 6: #59. Het Sociaal Innovatiefonds voor een inclusieve arbeidsmarkt

Met Ruben Koekoek en Carsten Herstel | 14 september 2023

Seizoen 6 is van start! Een arbeidsmarkt die veilig voelt en beschikbaar is voor iedereen, hoe creëer je die? Voor aflevering #59 reisde Ruben af naar Den Haag en ging daar in gesprek met directeur-generaal Sociale Zekerheid en Integratie, Carsten Herstel.

Wat heeft de overheid van het bedrijfsleven nodig en vice versa? Zijn er te veel regels, of eigenlijk juist te weinig? Natuurlijk komt het Sociaal Innovatiefonds ook aan bod. Wat kunnen we leren van een dergelijk publiek-privaat fonds en waarom zou buiten de lijntjes kleuren niet nodig moeten zijn?

Seizoen 5:

#58. Verantwoord op vakantie?

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 13 juli 2023

Hoera, de vakantie is begonnen! Maar is het nog wel verantwoord om voor een weekje naar Thailand te gaan? Of het vliegtuig naar Italië te pakken?

In de laatste aflevering van dit seizoen bespreken Ruben Koekoek en panellid Michel Scholte hoe we de reisbranche kunnen verduurzamen. Zo sprak Ruben met Frank Oostdam van de TUI Care Foundation en Joost Dieben van Maeve Aerospace. Wat is nodig zodat we bewuster en duurzamer gaan reizen? En kunnen we binnenkort al elektrisch vliegen?

#57. Van Parijs tot Den Haag: hoe maak je impact in een stad?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 28 juni 2023

In deze aflevering van Money Matters proberen Ruben en panellid Björn antwoord te geven op de vraag hoe steden kunnen samenwerken met het bedrijfsleven en investeerders om impact te maken.

Björn was bij de ChangeNOW-conferentie in Parijs waarin dit centraal stond en interviewde daar Kevin Tayebaly, CEO van ChangeNOW over het belang van deze jaarlijkse top. Hij sprak ook met Saskia Bruines, wethouder van de gemeente Den Haag, over het creëren van een ecosysteem voor sociaal ondernemerschap en impact investing. Want wat is nou eigenlijk het belang van samenwerking, innovatie en het versterken van sociale netwerken in steden?

#56. Corporate philanthropy of social enterprise?

Met Ruben Koekoek en Jamy Goewie | 14 juni 2023

Steeds meer grote bedrijven doen aan filantropie. Als grote corporate heb je natuurlijk veel middelen en kennis om een verschil te maken. Maar is een foundation starten daarvoor het juiste, of moet dat gewoon social impact heten? En wat als een bedrijf aan de andere kant ook veel negatieve impact maakt?

Ruben en Jamy bespreken het in aflevering 56, met daarin bijdragen van Remco Bosgraaf van Young Capital en Mark Verstegen van KPN Mooiste Contact Fonds. KPN heeft al jaren een corporate foundation, Young Capital gaat er nu mee beginnen. Beiden waren te gast tijdens het jaarlijkse Corporate Power event van De Dikke Blauwe.

#55. Money Matters Live!

Met Ruben Koekoek | 1 juni 2023

Money Matters gaat live! Voor de 55ste aflevering strijkt Money Matters neer in Circl, waar de aflevering in talkshow vorm is opgenomen. Vaste host Ruben Koekoek praat met verschillende tafelgasten over inclusiviteit op de arbeidsmarkt. Met Rick Brink, Martine Schuijer en Aernout Somsen bespreekt hij wat we verstaan onder een inclusieve arbeidsmarkt, waar de kansen liggen en waar werkgevers tegenaan lopen.

Vervolgens schuiven Rob Peelen, David Jansen en Chantal Korteweg bij Ruben aan om te bespreken hoe we een inclusieve arbeidsmarkt kunnen financieren. Hoe kunnen initiatieven zoals het Sociaal Innovatiefonds hieraan bijdragen? En wat is de verantwoordelijkheid van banken in dit verhaal?

#54. Van Verantwoordingsdag naar Impact Dag?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 17 mei 2023


Vandaag is het Verantwoordingsdag; de dag waarop de Rijksoverheid en hun ministeries de jaarverslagen presenteren. Ze leggen verantwoording af aan de Tweede Kamer, waarbij de Algemene Rekenkamer nagaat of het geld rechtmatig, doelmatig en doeltreffend is uitgegeven.

Ruben Koekoek bespreekt met panellid de belangrijkste conclusies die deze Verantwoordingsdag naar voren zijn gekomen en vragen zich af of Verantwoordingsdag nog wel van deze tijd is. Zijn we al klaar voor een impact dag?

#53. Basisinkomen in Nederland een goed idee?

Met Ruben Koekoek en Sander Heijne | 1 mei 2023

Vandaag is het de Dag van de Arbeid en duikt Money Matters in het onderwerp ‘basisinkomen’. Ruben Koekoek bespreekt met onderzoeksjournalist en schrijver Sander Heijne of de arbeidsmarkt nog steeds de oplossing is om te zorgen dat iedereen genoeg geld heeft.

Of moeten we daar andere oplossingen voor zoeken, zoals het basisinkomen? Wat zijn de voors en tegens en wat zijn mogelijke effecten? Jos Verhoeven van Start Foundation geeft zijn visie en Gitte Büch vertelt over een vergelijkbaar principe dat zij met 100weeks heeft toegepast in Afrika: geld geven zonder voorwaarden. Zien Ruben en Sander dit ook als een haalbaar concept in Nederland?

#52. Diversiteit in de impact investing wereld

Met Ruben Koekoek en Jamy Goewie | 17 april 2023

Ruben en Jamy duiken samen in een ingewikkeld maar belangrijk onderwerp: diversiteit en inclusie in de impact investing wereld. We luisteren naar Yonca Braeckman, oprichtster van Impact Shakers over het belang van diversere investeerders en het bestaan van genderbias.

Maar naast gender zijn er natuurlijk nog veel meer dimensies van diversiteit die de revue passeren in deze aflevering. Ruben spreekt ook met Lawrence Hasselbaink, Vicepresident Corporate Finance bij ING over zijn ervaring met dit onderwerp binnen de financiële wereld.

#51. Brede welvaart en de rol van sociaal ondernemers

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 4 april 2023

Het begrip brede welvaart krijgt steeds meer aandacht. Het systeem moet veranderen, inclusiever worden, en meer aandacht hebben voor positieve impact in een bredere zin dan alleen financieel. Tijdens het Social Enterprise overheidscongres kwam dit uitgebreid aan bod.

Ruben sprak met wethouder Jeroen Joon over de rol van gemeentes in deze transitie; hoe kunnen zij de sociaal ondernemer ondersteunen en motiveren? Sociaal geograaf Floor Milikowski en sociaal ondernemer Bart de Bart leggen daarnaast ook uit wat de maatschappelijke waarde van een euro kan zijn, als je hem goed uitgeeft. Samen proberen Ruben en Michel antwoord te geven op de vraag: ‘Wat is de rol van sociaal ondernemers in het realiseren van de brede welvaart?’.

#50. Een duurzame businesscase in de textielindustrie?

Met Ruben Koekoek en Jamy Goewie | 14 maart 2023

De textielindustrie moet verduurzamen. Zowel op sociaal niveau als voor de planeet. Maar hoe doe je dat? In de tweede kamer werd hier een rondetafelsessie over gehouden waar Arnoud van Vliet, Head of CSR & Quality bij Zeeman en Femke den Hartog, bestuurslid van Fair Wear Foundation, bij aanwezig waren.

Wij stelden hen een aantal vragen. Waarom is de relatie van retailers met producenten zo belangrijk? Wat moet je doen om verantwoord te produceren en je business case rond te kunnen maken?

Aflevering #49: Sport als oplossing voor maatschappelijke problemen?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 19 februari 2023


Tijdens het ABN Amro Open tennistoernooi interviewt Ruben Koekoek oud-toptennissers en toernooidirecteuren Richard Krajicek en Esther Vergeer. Beide hebben een Foundation opgericht met hetzelfde doel: jongeren de kans bieden om te sporten.

Hoe heeft sport invloed op de sociale veiligheid van je wijk? Wat moet er gebeuren om de drempel voor mensen met een beperking lager te maken? Samen met panellid Björn Vennema bespreekt Ruben wat voor rol sport speelt in het oplossen van maatschappelijke problemen. En Money Matters zou Money Matters niet zijn, als we het niet zouden hebben over de financiering hiervan.

Aflevering #48: Hoe financier je een circulaire economie?

Met Ruben Koekoek en Michel Scholte | 9 februari 2023


Tijdens de week van de circulaire economie duikt Ruben Koekoek samen met panellid Michel Scholte in de wereld van circulair ondernemen en financieren. Hoe worden we als land circulair? Hoe ziet een circulaire businesscase eruit, en is dat eigenlijk interessant voor financiers?

In CIRCL bespreekt Ruben deze vragen ook met circulair ondernemer Jordy van Osch en experts Hilde Sijbring, medeoprichter van het Circulair Finance Lab en Rob van Willigen, Product as a Servicespecialist van ABN AMRO. Zien zij de circulaire toekomst rooskleurig in?

Aflevering #47: Wat gaat Fairphone doen met 49 miljoen?

Met Ruben Koekoek en Noud Tillemans | 2 februari 2023

In deze aflevering spreekt Ruben Koekoek met Noud Tillemans, CFO en managing director van Fairphone. Deze week ontving het Amsterdamse duurzame telefoonmerk een investering van €49 miljoen en daar wil Ruben natuurlijk alles over weten. Zo vraagt hij zich af of het niet moeilijk was om in deze tijd financiers aan te trekken, hoe dat gelukt is en wat de plannen zijn met het opgehaalde geld. Ook spreekt Ruben met een van de investeerders: ABN AMRO. Hoe zien zij deze investering en wanneer zijn zij tevreden?

Aflevering #46: De Health Impact Bond als oplossing voor betaalbare zorg?

Met Ruben Koekoek en Björn Vennema | 19 januari 2023

In deze aflevering bespreken Ruben Koekoek en Björn Vennema  resultaatgericht financieren binnen de zorg aan de hand van de recent gelanceerde Health Impact Bond ‘Stevig Staan’ op het thema valpreventie. Is een dergelijke constructie dé oplossing om zorg betaalbaar te houden? Natuurlijk leggen we uit hoe de structuur van dit project in elkaar zit, maar we staan ook stil bij de mogelijke werking van impact bonds binnen de zorg en kijken we vooruit. Ook spreekt Ruben met Niels van Herpen, innovatiemanager bij VGZ, over het huidige Nederlandse stelsel en het nut van preventie binnen de zorg.