Debat

Gisteren, 19.30 - 21.30 CET

Alles om ons heen – Optoppen en Woningsplitsen

Zo bouwen we 260.000 nieuwe woningen zónder extra ruimtevraag
Alles-om-ons-heen-meetup-header-screenshot-explainer

In samenwerking met

PDZ

Met de oplopende druk op de woningmarkt, wordt er steeds meer naar het buitengebied gekeken voor woningbouwlocaties. De vraag is of dat nodig is, want de bestaande stad biedt nog ruimte voor bouw van honderdduizenden woningen. Zeker als je wat creatiever te werk gaat.

Tijdens dit programma duiken we samen met experts en het publiek in twee veelbelovende oplossingen: optoppen en woningsplitsen.

We kijken naar welke kansen dit biedt voor bouwaantallen, leefbaarheid en duurzaamheid. En we gaan vooral op zoek naar het antwoord op de vraag wat er nodig is om de grote beloftes daadwerkelijk te realiseren. Er is ook ruimte voor reacties en vragen uit de zaal, dus meld je aan en praat mee.

Kijk de explainer video over dit onderwerp:

Onze tafelgasten zijn:

Sanne van Manen is één van de initiatiefnemers van Platform Woonopgave. Platform Woonopgave zoekt naar samenwerking tussen mensen in de ontwerpsector en met experts uit aanverwante disciplines om een groter collectief verhaal te maken dat aantoont ‘hoe het wel kan’ als oplossing van de wooncrisis.

Amanda Schiltmans-Molter is oprichter van Statiegeld op Jeugd. Deze stichting zet zich in voor Duo-Wonen: het opsplitsen van huur- en koopwoningen en het samenbrengen van meerdere generaties. De eerste projecten zijn inmiddels met succes gerealiseerd.

Lukas Meuleman is senior adviseur wonen bij Stec Groep. Hij is geïnteresseerd in het beter benutten van de ruimte: hoe kunnen we woningen, gebouwen en gebieden beter gebruiken om – naast nieuwbouw – de grote huisvestingsopgave in te vullen? Hij helpt overheden, corporaties en marktpartijen met het maken van de juiste keuzes binnen de schaarse Nederlandse ruimte.

Bram Hertzberger is mede-oprichter van en projectmanager bij Creative City Solutions. Hij ondersteunt VVE’s bij verduurzaming en optoppen. Juist die koppeling is essentieel, vindt hij. Veel inwoners worstelen met hoge kosten en achterstallig onderhoud. De toegevoegde waarde van optoppen biedt een oplossing, met “een ongelooflijke impact op de lokale gemeenschap”.

Frank Wassenberg is senior projectleider bij Platform31. Hij doet onderzoek naar wonen, stedelijke ontwikkeling, verduurzaming en wijkaanpakken. De laatste jaren ontwikkelde hij zich tot één van ’s lands vooraanstaande onderzoekers naar woningsplitsen.

  • 19:30 – 20:00 | In gesprek met Sanne van Manen (Platform Woonopgave) over de urgentie van slimmer verstedelijken
  • 20:00 – 20:35 | In gesprek met Lukas Meuleman (Stec Groep) over optoppen
  • 20:35 – 21:10 | In gesprek met Amanda Schiltmans-Molter (Statiegeld op Jeugd) over woningsplitsen
  • 21:10 – 21:20 | Afsluiting

‘Alles om ons heen’ is een informatieve videoreeks, opgenomen in een circulaire studio in Pakhuis de Zwijger. In afleveringen van 10 á 15 minuten nemen tafelgesprekken, reportages op locatie en dynamische items de kijker mee op een ontdekkingstocht door de meest vernieuwende ontwikkelingen op het gebied van een duurzame gebouwde omgeving.

Elke aflevering biedt verrassende inzichten en concrete voorbeelden van hoe het inrichten van een duurzame leefomgeving praktisch vorm krijgt in de wereld om ons heen. Daarnaast worden er meet-ups georganiseerd in Pakhuis de Zwijger rondom de thema’s uit de video’s.

Een kijkje achter de schermen bij ‘Alles om ons heen’

In de nieuwe reeks ‘Alles om ons heen’ verkennen we de mogelijkheden voor een duurzame gebouwde omgeving. We spreken Yvonne Lang, programmamaker bij Circl Movement terwijl ze een tijdelijke, modulaire TV-studio bouwt in Pakhuis de Zwijger.

Alles om ons heen
‘Alles om ons heen’ is een reeks van 5 explainer-video’s en bijbehorende meet-ups in Pakhuis de Zwijger. Het programma gaat over de gebouwde omgeving en hoe deze anders, of zelfs beter ingericht kan worden.
Naar reeks