Debat

maandag 18 nov, 20.00 - 21.30 CET

Alles Om Ons Heen – Slimme Slopers

De stad is een steengroeve, een goudmijn. Zo gaan we hem mijnen en oogsten.

In samenwerking met

PDZ

De bouw is grootvervuiler. Dat kan anders. Miljoenen tonnen aan materialen kunnen worden hergebruikt. En met slimme innovaties nog meer. Leer alles over hoe we dat gaan doen.

Tijdens dit programma duiken we samen met experts en het publiek in slim slopen.
De bouw is nu één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. De productie van cement, een hoofdingrediënt van beton, zorgt voor 5 tot 8 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. De staalindustrie, waar de bouw ook groot afnemer is, neemt ongeveer 8 procent voor rekening.

Om deze vervuilende productie terug te dringen is hergebruik nodig. In de bouw wordt al veel gerecycled. Maar dit is voor het overgrote deel laagwaardig: de bouwmaterialen worden verwerkt tot onderleggers voor wegen, en kunnen daarna heel moeilijk weer ingezet worden voor een gebouw.

Dat kan anders. Door gebouwen slim te slopen, kunnen materialen hoogwaardig worden hergebruikt. Dat vergt wel een grote omslag: slopers, bouwers, producenten, opdrachtgevers, ontwerpers, iedereen heeft een verantwoordelijkheid. En er is innovatie nodig. Want met slim slopen kan veel, maar sommige keuzes uit het verleden maken hergebruik lastiger. Hoe zorgen we met de innovaties van nu dat het gebouw van de toekomst volledig hergebruikt kan worden?

Kijk de explainer video over dit onderwerp:

We gaan in gesprek met slopers, bouwers, ontwerpers, wetenschappers en met jou. Dus meld je aan en praat mee.

Onze tafelgasten zijn:

Axel Hendriks is commercieel directeur bij Adex Groep. Het bedrijf houdt zich bezig met circulaire sloop en ontmanteling.

Mirjam Schmüll is medeoprichter van Brokkenmákers. Brokkenmákers realiseert concrete circulaire projecten en ondersteunt organisaties bij de transitie naar een circulaire werkwijze. Samen met de ketenpartners duiken ze in het duurzaamheidsvraagstuk van verschillende organisaties en streven ze naar een structureel, impactvol en zichtbaar resultaat. Op deze manier besparen ze jaarlijks tonnen materiaal, CO2 en energie.

Menno Rubbens is directeur van cepezedprojects, een organisatie die zich richt op de (her)ontwikkeling van woningen, bedrijfsgebouwen, kantoren en leisureprojecten.

Jan Willem ter Steege is architect bij Popma ter Steege Architecten. Het bureau richt zich op het halen van het Klimaatakkoord van Parijs. Ter Steege ontwierp onder meer het laboratorium Biopartner 5 op het Leiden Bio Science Park. In dit gebouw werd 165.000 kilo staal hergebruikt.

Programma

  • 20:00 – 20:20 | Introductie

    We nemen je mee in de urgentie van slimmer slopen en oogsten uit de gebouwde omgeving

  • 20:20 – 20:55 | Panelgesprek met publiek over hergebruik bestaande bouw

    Gesprek over hoe we bestaande gebouwen beter kunnen hergebruiken, en over wie daarin welke verantwoordelijkheid heeft

  • 21:00 – 21:20 | Panelgesprek met publiek over innovatie

    Gesprek over welke innovaties nodig zijn en welke keuzes we nu moeten maken om de ‘oogstbaarheid’ van het gebouw van de toekomst flink te vergroten

  • 21:20 - 21:30 | Afsluiting
Alles om ons heen
‘Alles om ons heen’ is een reeks van 5 explainer-video’s en bijbehorende meet-ups in Pakhuis de Zwijger. Het programma gaat over de gebouwde omgeving en hoe deze anders, of zelfs beter ingericht kan worden.
Naar reeks