donderdag 21 jun 2018 CET

Change The System – WeMakeThe.City

How to design, finance, build and operate the circular city

Toegang vanaf

In samenwerking met

ABN-AMRO_Logo_new_colors.svg

Hoe ontwerpen, financieren, bouwen en exploiteren we een circulaire stad? Dankzij pioniers met concrete oplossingen en ideeën wordt de utopie van circulair bouwen steeds meer realiteit. Tijdens deze conferentie nodigen we pioniers uit de architectuur, vastgoedwereld, bouw- en financiële sector uit om hun visie op de stad van de toekomst te delen.

Circulair bouwen begint met gedurfd opdrachtgeverschap, nieuwe businessmodellen en duurzame logistieke dienstverlening, zodat ontwerpers vanuit een duurzaam perspectief kunnen ontwerpen. Denk aan het gebruik van innovatieve en ge-upcyclede materialen, het inzetten van technologieën als 3D-printen, en demontabel en modulair bouwen.

Een gesprek met architecten, circulariteitexperts, projectontwikkelaars en financiers over de keten van circulair bouwen en over ‘De stad als een bron’ versus ‘De stad als een dienst’. Hoe krijgen we gezamenlijk de keten in beweging?

PROGRAMMA

Ochtendprogramma:
Opening, welkom en formuleren opgave van de dag

09.00 – 09.30: Inloop

09.30 – 09.35: Welkomstwoord door Indira van ’t Klooster

09.35 – 09.45: Introductiepresentatie door Thijs Asselbergs (Architect, hoogleraar TU Delft). Blik op 2050, vergezicht, koppeling tussen circulariteit en technologische innovatie maken.

09.45 – 11.00: Design, Build and Finance

  • Introductie: door Henk Jagersma (Directeur van Cluster Ruimte en Economie Amsterdam). Hoe creëren we de juiste randvoorwaarden (tenders, opdrachtgevers) voor circulaire bouw?
  • Design: over menselijke en duurzame architectuur. Het gebouw als energiebron + inspelen op lokale kwaliteiten en klimaat.
  • Design: Eric Frijters (FABRICations) en Bob Geldermans (Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions). Over materiaalstromen binnen de stad, logistiek en vooruitstrevende circulaire bouwmethodes. Hoe komen ontwerp, hergebruik en bouw samen in de toekomst?
  • Finance: Petran van Heel (ABN AMRO) en Nicole Maarsen (Syntrus Achmea). Hoe financieren we nieuwe, circulaire businessmodellen en hoe krijgen we de keten in beweging? Over leasestructuren, restwaardes en investeringen, abonnementsvormen en de vraag hoe we incentives voor groei kunnen inzetten.

11.00 – 11.15: Pauze

11.15 – 12.15: Build, Operate and Maintain

  • BuildMenno de Jonge (Digital Construction BAM) en Fransje Sprunken (Concepten bij VORM). Hoe zetten we digitale middelen in om mooier en beter te ontwerpen en duurzamer? Hoe ontwikkel je duurzaam en zorgen we voor een betere samenwerking tussen opdrachtgever, uitvoerder en stakeholders?
  • Operate & MaintenanceEva Gladek (Metabolic) & Pia Heidenmark Cook (Chief Sustainability Officer – IKEA Group) en Paul Riemens (RAI). What’s next? Hoe bewegen we naar duurzaamheid als mainstream gegeven? Wat is de rol van stakeholders om de beweging te maken van eigenaarschap naar gebruiker?

12.15 – 12.30: Wrap-up met Matthew Fraser (Senior Project Manager Circle Economy) en Franka Rolvink Couzy (Head of Research ABN AMRO).

12.30 – 13.30: Lunch

Middagprogramma:
Presentaties en tours

13.30 – 14.30
Presentaties en panel aan de hand van drie cases.

14.30 – 16.00
Rondleidingen op drie locaties. Het publiek gaat te voet (Zuidas) of met de bus (Bijlmerkwartier en dakentour) naar de bestemming en krijgt aldaar een inhoudelijke rondleiding. Bezoekers kunnen zich ter plekke inschrijven voor een van de drie tours.

16.00 – 16.30
Terugreis naar Circl

16.30 – 17.30
Afsluitende borrel bij Circl

Ga mee op expeditie met de volgende drie tours

Bajes Kwartier

Bajes Kwartier Tour

zuidas

Zuidas Tour

Circl Daktuin

Groene Daken Tour

#1 Bajes Kwartier Tour
De torens van de Bijlmerbajes zijn al tientallen jaren een landmark in de periferie van Amsterdam. Met de stedelijke uitbreiding van de stad naar het noorden, zuiden, oosten en westen is het gevangeniscomplex geleidelijk een geografisch centrum geworden van de nieuwe stadsontwikkeling in Amsterdam. Een nieuw masterplan, ontwikkelaar Bajes Kwartier CV (Gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, Cairns en AT capital), transformeert het gebied tot een levendige stedelijke en culturele ruimte. Een grotendeels autovrije en groene omgeving, met tuinen en recreatiegebieden, woningen en publieke ruimtes. Het doel: 100% energieneutrale gebouwen en hergebruik van 98% van de bestaande materialen. Hoe pakken de architecten, financierders en ontwikkelaars dit vooruitstrevende project samen aan?

#2 Zuidas Tour
Amsterdam groeit als kool, met de Zuidas voorop. Met veel nieuwe kantoren en woningen, zowel aan de oost- als de westzijde. Volop kansen voor circulair en klimaatadaptief bouwen. Maar hoe neem je circulair bouwen en klimaatadaptatie mee in nieuwe bestemmingsplannen en het ontwerp van nieuwe gebouwen? Tijdens deze route gaan we langs inspirerende projecten, horen we de nieuwe plannen en gaan we op zoek naar de uitdagingen op het gebied van het circulair en klimaatadaptief maken van nieuwbouw.

#3 Groene Daken Tour
Groene daken vangen regenwater tijdelijk op zodat het riool minder wordt belast tijdens heftige regenbuien. In de zomer kan het dak voor verkoeling zorgen en met een goede combinatie van water en planten draagt het ook bij aan de biodiversiteit. Wat zijn de mogelijkheden en is dit ook mogelijk op jouw vastgoed? Tijdens deze middagsessie neemt Amsterdam Rainproof je mee op pad langs de (polder)daken van Amsterdam. Laat je inspireren en ontdek de mogelijkheden. Met een bezoek aan o.a. Circl en Smart Roof 2.0.

 

Over WeMakeThe.City:

Als lead partner op het thema circulariteit van WeMakeThe.City hebben wij de kans een brede doelgroep deelgenoot te maken van onze kennis en kunde over onder meer: circulair bouwen, circulair inkopen en alle effecten hiervan. Tijdens WeMakeThe.City gaan wij de stad als service onderzoeken. Als je de stad zou herontwerpen – wat zou je dan nodig hebben qua design, bouw en financiën om dit te realiseren. Dit doen wij vanuit de circulaire hub van WeMakeThe.City: Circl.